Kolegijum NSRS o zakazivanju posebne sjednice

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović sazvao je za danas sjednicu parlamentarnog kolegija na kojoj bi trebalo da bude utvrđen dnevni red i termin održavanja 11. posebnog zasjedanja na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Republika Srpska 25.02.2020 | 07:32
Kolegijum NSRS o zakazivanju posebne sjednice

U Narodnoj skupštini 21. februara je zaprimljen Dodikov zahtjev za sazivanje posebne sjednice parlamenta  o pokretanju vitalnog interesa Republike Srpske na dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH.

Dodik traži da se parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes Republike Srpske. 

U opoziciji kritikuju Dodika za neozbiljnost kada je u pitanju pokretanje veta u vezi s posjetom Đukanovića.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra da nije bilo nimalo mudro Dodiku to što nije dao saglasnost za dolazak Đukanovića jer misli da će BiH, a posebno Republika Srpska  time diplomatski mnogo izgubiti.

-Ko ne želi biti s Đukanovićem, ne mora biti na tom sastanku. Ima mnogo načina da se iskaže protest zbog onog što se dešava u Crnoj Gori, a ovo je najgori način i jedna velika greška. Ove stvari je trebalo rješavati na drugačiji način i stav prema Đukanoviću što radi u Crnoj Gori manifestovati na drugi način. Mislim da je loše kako srpski član Predsjedništva BiH rješava ovakve stvari – istakao je Šarović.

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović je rekao da sve što se dešava posljednjih dana pokazuje jednu vrstu turbulencije i prema Narodnoj skupštini RS-a po pitanju korištenja važnog prava koje koristi član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda kako ne bi bio preglasan.

-Kao odgovorne stranke bićemo svaki put u Narodnoj skupštini RS sa jasnim stavom o bilo kojoj temi, ali imam osjećaj da se to važno pravo koristi tamo gdje nema potrebe i uvodi određenu neozbiljnosti u rad institucija - rekao je Borenović ističući da će svoje stavove vrlo jasno reći na sjednici parlamenta.

Na posebnoj zasjedanju parlamenta RS poslanici bi se trebali izjasniti o Dodikovoj izjavi o proglašenju odluke o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine, "veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske".

U dopisu je Dodik zatražio da se poslanici u skupštini RS izjasne i o njegovoj izjavi o proglašenju zaključka o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020. godine, "veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske“.

(Fena)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

keš lova

25.02.2020 07:26

Burle Milo ima državu, a ti koprcaš se u domaćim i stranim kreditima da održiš svoj kriminalni režim u entitetskom protektoratu RS.

ODGOVORITE
Name

Dzoo

25.02.2020 07:43

Curkus zvani Narodna Skupstina u Didikistanu !!

ODGOVORITE
Name

senberac

25.02.2020 07:54

stoje babi milo usnujojse snilo ima sinjko jos jedan krnjetak

ODGOVORITE
Name

Kum

25.02.2020 09:04

To sazivanje NSRS ce trajati sve dok taj lik bude clan predsjednistva BiH. Tamo u Sarajevu ga niko ne ferma nizasta a ovdje u RS zna da ovi moraju trcati kad on kaze. Tako da se on ovdje na neki nacin valjda kroz to sazivanje i psihicki lijeci posto ovdje vidi da za sada ima neku kupljenu moc.

ODGOVORITE
Name

kum

25.02.2020 09:24

ovu tkz skupstinu odmah raspustit i vise je nikad sastavit..leglo kriminala i nepotizma..

ODGOVORITE
Name

Sindikat

25.02.2020 12:52

Evo pricaju o zakonu o strajku... U JP Akvana ima sindikat gdje je bio presjedniki sindikata i clanovi presjednistva svi clanovi SNSDa... Danas je bivsi prwsjednik sindikata Akvane radi u JU Borik..sef ugostiteljstva u Akvani bio sef Staklenca koji je uzelo grad Banja Luka zbog velikog minusa u poslovanju kafica Staklenac i nagradio ga mjestom u Boriku ????? I ostali clanovi su u JU Borik kao sto je jedan nagradjen za nerad u Akvani za upravnika nove dvorane Centar...?????itd..itd....samo su radili za svoje guzove..Cuj presjednik sindikata ...sef u preduzecu i clan ..sto se kaze 3u 1....!!!?????

ODGOVORITE