Prodaćemo Indiji helikoptere i opremu od 3 milijade dolara!

Potpisaćemo sa Indijom sporazum o isporuci helikoptera i druge opreme čija vrijednost premašuje tri milijarde dolara, rekao je američki predsjednik Donlad Tramp na početku dvodnevne posjete Indiji.

Svijet 24.02.2020 | 12:10
Prodaćemo Indiji helikoptere i opremu od 3 milijade dolara!

"Zadovoljan sam što mogu da objavim da će predstavnici naših zemalja sutra poptisati sporazum o isporuci najsavremenijih helikoptera i druge opreme indijskim oružanim snagama a vrijednost ugovora premašiće trli milijarde dolara", rekao je Tramp u obraćanju na stadionu u Ahmedabadu, gradu u državi Gudžarat.

Uoči Trampove posjete Komitet indijske vlade za bezbjednost odobrio je kupovinu 24 američka helikoptera "Sikorski MH – 60 R" čija je vrijednost 2,6 milijardi dolara, a takođe je najavljeno da će biti potpisan i sporazum o kupovini šest helikoptera "Apač AH-64E" vrijednosti 930 miliona dolara.

SAD su drugi najveći izvoznik proizvoda iz sfere odbrane u Indiju, a procjenjuje se da će da kraja godine isporuke dostići 15 milijardi dolara.

Prije samo dvije godine ta razmjena skoro da nije ni postojala, a u međuvremenu je vrijednost realizovanih ugovora dostigla 18 milijardi dolara.

SAD su u ovoj oblasti svrstavale Indiju u grupu prioritetnih partnera i omogućili joj da ima pristup američkoj vojnoj tehnoligiji i tehnologiji dvostruke namjene.

Trampa u dvodnevnoj posjeti Indiji prati supruga Melanija, a američki predsjednik će pokušati da obnovi odnose dvije zemlje narušene zbog trgovinskog spora.

Indija je, naime, juna prošle godine odlučila da uvede tarife na 29 američkih proizvoda nakon što su SAD riješile da joj ukinu povlašćeni status u trgovini.

Na stadionu za kriket gdje je govorio Tramp okupilo se 110.000 građana, a mnogi od njih nose bijele kačkete na kojima piše "Namaste Tramp" ili kartonske maske sa likom američkog predsjednika.

Indija i SAD imaju bliske političke i bezbjednosne veze, a Trampova dvodnevna posjeta je znak njihovih sve bližih interesa, smatraju zvaničnici.

Prije nego što je sletio, Tramp je na Twitteru na Hindu jeziku napisao "spremni smo za Indiju, na putu smo, srešćemo se sa svima za nekoliko sati", a Modi mu je odgovorio sa "Gost je Bog".

Nakon Ahmedabada Tramp će otputovati u Agru gdje će posjetiti mauzolej Tadž Mahal, a zatim u Nju Delhi gdje će održati samit sa indijskim zvaničnicima i biznismenima.

Indija na vojnom planu sarađuje i sa Rusijom, pa su tako početkom oktobra 2018. godine dvije zemlje sklopile ugovor o isporuci sistema S-400.

Pet pukova najnovijih protivvazdušnih raketnih sistema biće isporučeni Nju Delhiju za 5,43 milijarde dolara.

Taj posao nazvan je najvećim u cijeloj istoriji "Rosoboroneksporta" (Ruske državne kompanije za uvoz i izvoz proizvoda vojne i dvostruke namjene). Završetak isporuke predviđen je u prvoj polovini 2025. godine.

(Sputnjik)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Deda

25.02.2020 05:17

Sada uvesti sankcije indiji. Kupuje naoruzanje od amerike. Kako to da se ne buni niti kina niti rusija kada neko od amera nabavlja a o ni bi svakog sankciinisali ko kupuje od rusa i kineza. Stvarno da covjek poludi od njihovog siledzijstva

ODGOVORITE