Žele da Ustavni sud preuzme ulogu predstavnika EU

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da predstoji duga, a vjerovatno i iscrpljujuća borba, ali da se BiH mora dovesti u red i pretvoriti u pravnu državu.

Republika Srpska 23.02.2020 | 13:29
Žele da Ustavni sud preuzme ulogu predstavnika EU

Cvijanovićeva je za Radio Beograd rekla da čak i iz EU imaju licemjeran stav da BiH sa ovim nivoom međunarodne supervizije i sa stranim sudijama ne može da bude legitimna, da se kreće ka EU i postane članica.

Ona je naglasila da strane sudije u Ustavnom sudu BiH definitivno umanjuju legitimitet i suverenitet same BiH.

Na pitanje šta će se desiti nakon roka od 60 dana, kada predstavnici Srpske u zajedničkim organima treba da podnesu izvještaj o zaključcima parlamenta Srpske o Ustavnom sudu BiH, Cvijanovićeva je rekla da će, ako ne bude donesen zakon o prestanku mandata stranim sudijama u tom sudu, biti donesen određen drugi set koraka i mjera, o čemu sada ne može da govori.

– Vratićemo se u Skupštinu da izvjestimo, a već sada znamo neke moguće stvari o kojima ćemo izvjestiti. Imate bošnjačke političare koji kažu da neće izvršavati dejtonske obaveze i to ne nailazi na bilo kakvu osudu – napomenula je ona.

Cvijanovićeva je podsjetila na pokušaje da se ukine identitet Srpske, a sad se razvlašćuje i oduzima imovina, odnosno prešlo se na praktični teren koji duboko zadire u imovinska pitanja i služi za razvlašćivanje.

– Na to se mora reagovati političkim i pravnim sredstvima, što Srpska i radi. I tu nema ničega rušilačkog i avanturističkog. Imate pravo da u ime građana kažete da se nađu rješenja, ako nisu u skladu s Ustavom. Ako želimo da živimo u državi reda, a ne nereda, onda moramo imati pravnu sigurnost, a ne možemo ako institucije ne rade svoj posao u skladu sa Ustavom – ocijenila je predsjednica RS.

Iako Ustavni sud treba da bude najviše mjesto gdje se štiti ustavnost, Cvijanovićeva je otkrila da je nije iznenadila odluka da preknjiži poljoprivredno zemljište Republike Srpske na nivo BiH, jer već godinama donose odluke usmjerene protiv interesa Srpske, koje su suprotne Dejtonu i Ustavu.

– Mi nismo nimalo naivni i prepoznali smo što se dešava sa Ustavnim sudom, da on počinje ne samo da liči, nego i da biva ono što je u prošlosti bio visoki predstavnik – rekla je Cvijanovićeva i ocijenila da je Ustavni sud izašao iz svog mandata kada je rekao da se imovinska pitanja regulišu isključivo na nivou BiH.

Reforma pravosuđa

Ona je ocijenila da Bošnjacima ne odgovara reforma pravosuđa, jer bi se onda uklonili svi nametnuti neprirodni i vještački mehanizmi poput visokog predstavnika ili stranih sudija u Ustavnom sudu, koji rade njihov politički posao.

– Pokušavaju da nam suze prostor za kritiku i kažu da su to dejtonske kategorije. Jesu, ali niko nije dao pravo ni Ustavnom sudu BiH, ni visokom predstavniku da krše Dejton i dejtonski ustav – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da Parlamentarna skupština BiH može ući u proceduru da strane sudije zamijeni domaćim, ali da se to nikada nije desilo, jer su čuvali Ustavni sud kao oruđe da jednog dana preuzme ulogu visokog predstavnika.

Bošnjačke partije i Ustavni sud, napomenula je Cvijanovićeva, zajedno djeluju, a bošnjačke partije su već najavile neke druge zakone, te da se ništa više ne dešava “sa maskama i u rukavicama” već postoje otvorene političke prijetnje.

Apsurdne odluke

Cvijanovićeva je naglasila da uporno govori da reforma pravosuđa treba da bude sprovedena na ispravan, širok, pravedan, konstruktivan i zadovoljavajući način, ali da je pogrešno što je međunarodni faktor i bošnjački politički elementi smatraju za otimanje nadležnosti Srpskoj i prenošenje na nivo BiH.

Ona je ponovila da Republika Srpska želi profesionalno, politički nezavisno pravosuđe, ali se, čim se to kaže, odmah dobije i odgovor da se ruši BiH, te podsjetila na situacije u kojima se strane diplomate raspituju za neke predmete u Tužilaštvu, čak traže i njihovo pokretanje.

Cvijanovićeva je podsjetila na potpunu saglasnost najvećih partija srpskog i hrvatskog naroda da strane sudije moraju da odu i da situacija nije podnošljiva.

Predsjednica Srpske je ukazala na kontradiktorne odluke Ustavnog suda i apsurd da postupa drugačije po istim apelacijama u vezi sa imovinsko-pravnim pitanjima, te kao primjer navela da je u slučajevima apelacija Alije Izetbegovića i Sulejmana Tihića donio odluku da imovina pripada entitetima, kao i odluku da zemljište u distriktu Brčko pripada tom distriktu, a da se ta ista stvar sada osporava Republici Srpskoj.

Politički alat

Ona je napomenula da su Bošnjaci najavili da neće podržati zakon o Ustavnom sudu BiH, jer znaju da su stranci u tom sudu njihov politički alat, što više i ne kriju, kao i da je zastao razgovor o liniji razgraničenja između entiteta, jer Bošnjaci kažu da o tome neće da razgovaraju.

– Oni nisu spremni za dijalog zato što su uvijek bili ohrabrivani da ga ne prihvataju – ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da u tome vidi najveći deficit koji je Srpskoj donio međunarodni faktor, a najviše visoki predstavnik.

– Dovoljno sam dugo u politici da se sjećam vremena kada domaći političari postignu dogovor, a onda OHR razvaljuje taj dogovor – podsjetila je Cvijanovićeva.

Prijetnje sankcijama koje je poslije razgovora sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom Republici Srpskoj uputio ambasador SAD U BiH Erik Nelson, Cvijanovićeva je nazvala tipskom reakcijom, te pojasnila kako svi stranci uvijek ponavljaju da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati.

– Mi znamo da će se poštovati takve odluke u normalnoj državi, gdje normalno pravosuđe radi svoj posao, gdje nije pod uticajem nijedne političke, etničke grupe, stranaca, ali mi ovdje ne govorimo o takvom pravosuđu – upozorila je Cvijanovićeva.

Dejton

Ona je poručila da je za ljude u Republici Srpskoj najvažnija njena dejtonska kategorija sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima, koja treba da živi politički, ekonomski, socijalni i drugi život, što je i početak i kraj kada je riječ o Dejtonu.

Cvijanovićeva je navela da je činjenica da su Republika Srpska i Federacija BiH zajedno napravile državu i da je Dejton uzeo u obzir ono što je postojalo.

– Republika Srpska je nastala prije rata, 9. januara 1992. godine. Odmah nakon toga je dobila svoj Ustav i funkcionisala efektivno prije ratnih sukoba. Međutim, oni pokušavaju da delegitimišu taj period. Sada kažu: “Ima samo Dejton i nema ništa osim Dejtona”. Upravo je to na liniji obračuna sa obilježjima Republike Srpske. I zastavu su htjeli da ospore, pa eto nije uspjelo i Dan Republike Srpske – 9. januar – podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da u BiH postoji politička i životna frustracija dva naroda – srpskog i hrvatskog i svaki to ispoljava na svoj način, a da je stav bošnjačke politike da su superiorni.

Prema njenim riječima, to ukazuje da je “država mnogo bolesna” i da je malo toga ostalo od Dejtonskog sporazuma.

"Srpsku obnovile njene institucije"

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da su Srpsku obnovile njene institucije, a da su je u mnogim vremenima spasili domaći investitori.

Cvijanovićeva je ukazala da se Republika Srpska s kraja na kraj spaja modernim saobraćajnicama, kao i da su u svim regijama izgrađene nove bolnice ili su započete određene aktivnosti.

Ona je navela da su domaći investitori u mnogim vremenima spasli Republiku Srpsku, ali njene institucije su nastojale da im olakšaju posao i život.

– Oni su sastavni dio ovoga što zovemo ekonomski patriotizam ili patriotski pristup Republici Srpskoj. Prema tome, oni su meni dovoljno važni. Naravno da treba otvarati vrata i da je dobro da imate strane investicije – rekla je Cvijanovićeva za Radio Beograd.

Na pitanje da li će politička kriza u BiH usporiti priliv stranih investicija i ekonomski se negativno odraziti na Republiku Srpsku, Cvijanovićeva je ukazala da strane investicije nikada nisu bile stvar kojima se mogla pohvaliti.

– Ako pravite sliku o jednoj državi da je nestabilna i slično, onda i ne možete očekivati da dolaze strani investitori. Druga stvar, tu je bilo i neke obmane – rekla je Cvijanovićeva.

(SRNA)

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Dayton

23.02.2020 13:49

Kad BiH postane gradjanska država vi će te ići na smetiliste istorije ..Možete samo da odložite kroz obstrukcije , podmetanja..stvaranje gradjanske BiH . A da spriječite nikako. To je prirodni ciklus ..

ODGOVORITE
Name

Ok

23.02.2020 14:22

Evo i biserke da i ona ko nesto pametno kaze.Da nije glupo bilo bi smjesno.

Name

D

23.02.2020 14:52

Tu je izhod problema u BiH, sto bi vi građansku državu brez RS, onda dobijete odgovor iz RS referendum, od Hrvata treći entitet, neznam šta to treba bošnjacima, kad znaju da je to moglo biti kako su zamislili bošnjacinebi bilo Dejtona, da je moglo biti kako su htjeli srbi nebi bilo Dejtona, itd, kad će se doći pamet da samo ova Dejtonska BiH može obstat jer je kompromis ratnim željama srba i bošnjaka,ko počinje obnovu ratnih želja taj će početi obnovu rata, a rat nije dobro došo nikome

Name

Re D

23.02.2020 16:00

U Republici Papaka se kaze „bez“ a ne „brez“, palatalizacija je isto problematicna. Dakle, nepismeni botu sjedi kec.

Name

Nostradamus

23.02.2020 16:49

Ne kuzis Deyton.Ma oni to sve podrzavaju i oni nece nikada na smetliste istorije.Ali narod ce uvijek da bude smece jer kada podrzavaju ovakve politicare drugo ne mogu ni da budu. Moras da razumijes ovo sto oni pricaju to je"Ono kao oni vas napadaju,a mi kao branimo vas"Tako je i kod vas u federaciji samo vi to jos niste skontali,Al' skontat ce te jos ste zeleni.

Name

Propalitet

24.02.2020 05:19

Ko je kriv za krizu u BiH. Ne plasite narod u RS sa vasim lazima. Niko ne zeli da ukine RS. Svakako su Biserka i Dodo krivi za krizu u BiH, jer uvijek nesta novo izmisljaju i lazu da ostanu na Vlast. Zbog Biserke i Duduka ce nestati RS a ne zbog federalaca, suda ili stranaca.

Name

Xy

23.02.2020 13:56

Ti veze o politici nemas.Sta Ti Baja kaze ti moras da uradis.Jednog dana Ti i tvoj Baja morate poliziti narodu racune.Lako se kitigi tudim perjem.

ODGOVORITE
Name

Banksy

23.02.2020 14:19

Ocekujem da ce se RS naci na ebay-u, a Zeljka na birou za zaposljavanju.

Name

Pravnik

23.02.2020 13:59

Jbg Zeljka..ako budete doveli BiH u pravnu drzavu a samim tim i entitete onda vas pola iz vladajuce strukture bit ce po svim pravnim normama pravne drzave na visegodisnje robje..jel ste pokrali sve sto se pokrast moze...a i druga ne djela radili..po pravnoj drzavi..a vi i zelite ovakvu nefukcionalnu drzavu da radite sta vam sine ..

ODGOVORITE
Name

Miromo

23.02.2020 20:39

Nema biroa za zapošljavanje za političare kao što su oni Čorka Čorka dok sve ne povrate

Name

Reci istinu

23.02.2020 14:08

Zna se da kod vas nema istine , da je sve ama baš sve laž i prevara , vama trebaju " sudije " koje će zaštititi vaš kriminal , da li oni bili strani , ili domaći , ali je bitno da ih kontroliše tvoj šef i njima slični , a sa druge strane narodu treba pravda , da svi oni koji su opljačkali ovaj narod i Republiku odgovaraju , bez obzira o kome se to radilo , da se rasvijetle naručena ubistva , da prestanete krasti tzv. izbore , kojim mijenjate volju građana , da režimska klika odgovara za pljačku i uništenje banaka , pljačku preduzeća , kao što su Birač , rafinerija Brod , Farmland , i sva javna preduzeća i dr. Sve gore navedeno da se nije desilo , a nije se trebalo desiti , nikada ti ne bi dogurala dalje od učiteljice ili eventualno neke nastavnice .

ODGOVORITE
Name

re Reci istinu

23.02.2020 18:36

sta ti je djed Pejo Maric, njegov sin Ivo, kcerka Iva u srodstvu? Mozda bi neki od onih koji su za tebe glasali zeljeli i to da znaju? Znam da nekim'a ovo zvuci kao nebitno, al ipak bitno je i to veoma.

Name

Pravna

23.02.2020 14:08

Željka i Dodik za pravnu državu, bože jel ova normalna? Ja bih radije vidio stranca u VS umjesto onog orangutana Telgetije.

ODGOVORITE
Name

Mirso-Konjic

23.02.2020 14:14

Vrati koko, što si bozobala.

ODGOVORITE
Name

Re

23.02.2020 14:28

http://ba.n1info.com/Vijesti/a411905/Otimacina-imovine-Banjaluke-u-korist-privatnika-a-ne-zavjera-stranaca.html?fbclid=IwAR1vjlYs_b7JDWoaITqXLaPC9of46nWMYKtRn5wWWAPtsPPqfm1idBxL8wE

ODGOVORITE
Name

Rambo

23.02.2020 14:37

Bravo pravnik!Morat ce se praviti jedan veliki zatvor jer ce postojeci kapaciteti biti mali!

ODGOVORITE
Name

Re

23.02.2020 15:56

Uskoro ti nastupaš...hahahaha

Name

Skeptik

23.02.2020 14:45

– Dovoljno sam dugo u politici ...Bože, šta smo ti skrivili da nas njom kažnjavaš...Znam, da ponekad kao pojedinci, građani, kao narod nismo bili za neki primjer, grešili smo...ali zašto si bio tako okrutan i da nas tako nas okrotno poniziš i kazniš, da nam bude predcednica, da slušamo njena isprazna blebetanja...posramljeni smo i poniženi kao nikada u našoj istoriji...

ODGOVORITE
Name

Rašid

23.02.2020 14:57

Vidju ti ove ,biserke, pametna onoliko koliko joj ,dodo, dozvoli.jadna li si u 100 jada,,jadooo

ODGOVORITE
Name

znatizeljan

23.02.2020 15:11

ovi su glupi nikako da skontaju da je BIH drzava

ODGOVORITE
Name

TEŠKO NAMA

23.02.2020 18:49

Upravo tako! Bilo nama krivo ili pravo BiH je država. Ali oni nama uporno pričaju bajke kao u vrtiću. I gledaju svoga posla, naravno.

Name

Stvofili ste

23.02.2020 15:27

Bezakonje. Uzivajte i ne izlazite nadod i fizickom nestajanju,skrivajuci se iza naroda, dovoljno nas je nestalo vasim mafijaskim metodama.

ODGOVORITE
Name

Da ti pravo kazemo

23.02.2020 15:28

Bas nas briga!

ODGOVORITE
Name

za D

23.02.2020 15:44

Ti "slovenac" koji si davno vec napustio Srpsku i zivis u gradjanskoj Sloveniji pametuj tu gdje i penziju zaradjujes, jer to "brez", "izhod", "obstat" i "doso" te itekako odaje. Dosta je nama paljevine iz dijaspore. Prodje mi zivot u bijedi i srbovanju dok sav normalan svijet izvan Srpske zivi zivot dostojan covjeka, i gle cuda svi postanete veliki nacionalisti Srbi, zadrti Hrvati ili fanaticni Bosnjaci cim u Gradisku udjete, a u svojim zemljama po Evropi vam ne smeta sto ste "samo" gradjani.

ODGOVORITE
Name

Đido

23.02.2020 16:56

E ova je stvarno pametna¿?????¿

Name

Glas

23.02.2020 15:49

Ma pametnica nasa mala.Ti si nas avanturista.RS dozivljavate bas tako!!!

ODGOVORITE
Name

kada smo kod demokratije

23.02.2020 16:08

Zeljka govori o nedostatku demokratije u BH. A najbolji primjer za taj nedostatak je da recimo 70% gradjana BH [znaci apsolutna vecina ] zeli/hoce da prizna Kosovo, ali 30% Srba [znaci manjina] to neda i to recimo Zeljki uopste ne smeta

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

24.02.2020 06:42

Nije ni to demokratija kada 70% prihvata protiv onih 30%sto ne prihvata.Ali ovi sada poput Dodika i Zeljke ce prije priznati Kosovo samo trebate i dalje da ih podrzavate i naravno.Sta treba da radite da do toga dodje pa jednostavno platite i oni ce to uraditi.

Name

zuti nosorog

23.02.2020 18:03

ova vise mrzi BiH nego svekrvu

ODGOVORITE
Name

O

23.02.2020 18:43

Bize dragi evo je opet!!! Ona i pravna drzava dva razlicita pojma!dva svijeta !i ona o pravnoj drzavi??? Ama najbolje ti je da cutis!vidjeli smo tvoj rad red postenje a i opstruisanje pravne drzave ona vama ne odgovara i vise od pola stranke bi bilo u zatvorima a i oduzimanje imovine!!ali kadtad ces pred zakon stati i po zasluzi!! Odgovaraj za svoj rad a rezultati rada su ocigledniiii! Na vijek vijekova s koljena na koljeno ce se pripovijedati! I djeca nerodjena a zaduzena !!

Name

Uhh

23.02.2020 20:20

Sto se stalno hvatate da radite u ime gradjana. Pa,vas gradjani nisu birali. To je i vama jasno.

ODGOVORITE