Zašto vlast krije informacije od javnog značaja?

Dokument Program reformi BiH nikada nije zvanično objavljen, odnosno u konačnoj verziji kako je i poslat na adresu NATO saveza iz Predsjedništva BiH, uprkos zahtjevima novinara, ali i kompletne javnosti.

Republika Srpska 21.02.2020 | 16:05
Zašto vlast krije informacije od javnog značaja?

Iako su te informacije kao i svi dokumenti koji se usvajaju u institucijama od interesa javnosti, te samim tim građani imaju puno pravo da znaju sve detalje o usvojenim informacijama, tenderima, konkursima, trošenju javnog novca i slično, uglavnom se čuvaju daleko od očiju javnosti.

Novinari koji se najviše susreću sa problemom pristupa informacijama od javnog značaja kažu da se najbolje čuvaju one koje se tiču trošenja javnog novca. 

"Vlada Republike Srpske u tome prednjači. Oni nikada ne objavljuju do kraja informacije o trošenju novca građana, a građani imaju pravo da to znaju. Pritom, sakrivanjem informacija bacaju sumnju da to ne rade kako treba", kaže novinar Vladimir Šušak. 

Nevladina organizacija Transparensi Interenešenel već 10 godina prati provođenje zakona o slobodi pristupa informacijama na svim nivoima i kažu da su rezultati frapantni.

Samo u prošloj godini im je od ukupno 159 javnih preduzeća, samo njih 51 odsto dostavilo odgovor u zakonski propisanom roku.

 "Mi već deset godina pratimo i tražimo informacije od javnog značaja. Na stotine sudskih sporova imamo koje uglavnom dobijamo. Ali treba reći da sud nije rješenje, jer to nekad traje mjesecima, a prema Zakonu o slobodi pristupa informacijama vi bi trebalo da dobijete sve podatke u roku od 15 dana", kaže Damjan Ožegović iz Transparensija.

Ombudsmenu BiH je samo u 2018. godini stiglo 340 žalbi zbog kršenja Zakona o slobodi pristupu informacijama. Kakvo je stanje u ovoj oblasti svjedoče i njihove preporuke u specijalnom izveštaju, u kome traže da se na nivou BiH i entiteta pristupi izradi novih zakona, koji će, kako navode iz Ombusmena, "biti usklađeni s međunarodnim standardima".

 

BN TV 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

BANDITSKA DRZAVA

21.02.2020 15:39

Banditska drzava. Kriju i kradu dokumente kao carsijski klosari, a onda izadju na konferenciju za stampu i pricaju sasvim druge stvari od onoga sto u dokumentu pise. I to im je sva jadna politika. Neka Komsic objavi pismo iz Stasbura da vidimo ko laze. On ili Dodik. Vrlo jednostavno. A MAP ima da se objavi kao Zakljucak Predsjednistva u Sluzbenom listu. To je dakle drzava. Neka ambasador prica bajke nekom drugom, ovo nije ni d od drzave, ovo je drzava ludorija.

ODGOVORITE
Name

Milko

21.02.2020 15:50

Zasto da se narod sekira? Ljepse je kad je pjesma ispod satora. Narod treba da se veseli. Dovoljno je sto se predsjednik zrtvuje braneci narodne interese.

ODGOVORITE
Name

šeprtlja

21.02.2020 15:56

to je baja odnio kuci da ima uspomenu

ODGOVORITE
Name

Zasto ?

21.02.2020 16:06

Zasto se od gradjana kriju informacije na koje imaju pravo uvida? Pa ovo pitanje ima dva odgovora. Prvi je, oni to kriju jer mogu i zato jer im je to u interesu. Drugi odgovor, oni to kriju jer narod ne trazi da im se da na uvid. Ponizavajuca cinjenica je da neki Transparency international treba da saznaje istinu i predstavlja je narodu, a ne narod sam, putem svojih predstavnika u raznim institucijama. Gradjani ne znaju ni sta su njihova prava, ali ono sto je jos porazavajuce, nisu svjesni svoje odgovornosti. Pa ko bi trebao da brani tekovine ovog naroda nego narod sam. Zasto gradjani okrecu glavu od hiljade informacija o korupciji i kriminalu. Zar neko misli da ce taj problem da se rijesi sam od sebe? Sve sto se desava i jeste posljedica cutanja naroda.

ODGOVORITE
Name

Beba Janjetovic

21.02.2020 16:15

Izgleda da je najveca korupcija i kriminal u RS upravo u vrhovima vlasti!

ODGOVORITE
Name

Sale

23.02.2020 09:00

Sve što nevalja ide od vrha, to je isto kao kad je loš otac a deca se na njega ugledaju

Name

Mato

21.02.2020 16:40

Nikad zaznat necete samo VI cekajte

ODGOVORITE
Name

Рв

21.02.2020 16:41

Није Брисел преко свијета ако је толико важно што не тркнете мало до истог. Тамо ништа није сакривено.

ODGOVORITE
Name

drina

21.02.2020 16:48

ovo bi ljudima trebala bit dodatna motivacija da izadju na izbore i da glasaju za promjenu.. i nemoj mi sad kukat 'svi su isti'.. nek se vrh jednom promijeni. pa ce mo vidit..

ODGOVORITE
Name

Bruka

21.02.2020 17:10

I još nema onog kontroverznog privatizacijokog ugovora robne kuća Boska u Banjaluci. Jednostavno nestao. Nema ga u ministarstvu. Negdje imaju kopije ovjerene, zna se i gdje, ali niko ništa, niko ne mrda. Ne daju na uvid narodu.

ODGOVORITE
Name

Bl

22.02.2020 08:33

PA KOME DA SE PRAVDA RADE STA HOCE MOZE IM SE NAROD IM OBEZBJEDIO BOLJI ZIVOT ONI VAKO MOGU JOS GODINAMA DOK IM NATOD NEUZME MOTKU I SVE RASZJERA

ODGOVORITE
Name

i7

23.02.2020 10:57

Put ka NATO-u je morao da bude transparentan, progresivan i javan a ovako ce samo produbiti nesigurnost i tenzije medju narodima uz mogucu eskalaciju novih sukoba medju domacim zivotinjama koje jos nisu napustile BiH a imaju pune njive zakopanog oruzja

ODGOVORITE