"Dodik nikada nije došao ni blizu referenduma"

"Za sada, uprkos tome što prijeti i prijeti i prijeti, on (Dodik) nikada nije došao ni blizu referenduma koji spominje riječ otcjepljenje ili nezavisnost. Vi možete imati referendum o Ustavnom sudu i položaju stranih sudija i Republika Srpska može da da glas protiv stranih sudija. Pa šta?!

Bosna i Hercegovina 20.02.2020 | 09:39
"Dodik nikada nije došao ni blizu referenduma"

"Bosna je kao hrčak na točku, koji stalno trči u krug, a ove krize uvijek dođu na isto", komentariše za Radio Slobodna Evropa (RSE) David Kanin, profesor na međunarodnim studijama Univerziteta Johns Hopkins u Sjedinjenim Državama, posljednja dešavanja na bosanskohercegovačkom političkom polju i najavu o obustavi rada predstavnika Republike Srpske u organima Bosne i Hercegovine sve dok strane sudije Ustavnog suda ne okončaju svoje djelovanje.

"Dodik (Milorad, član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, SNSD, prim. aut.) ne može samo da izbaci međunarodne sudije. On može da viče, vrišti, da tvrdi da neće sarađivati sa njima ali je međunarodna zajednica ta koja sudije drži tamo", kaže Kanin uz pojašnjenje da on lično smatra da postoji određen smisao kao i ispravnost Dodikovog stava. "Dok god međunarodne sudije donose odluke, to je razlog zašto BiH ne funkcioniše".

Ipak, ovaj bivši viši analitičar u američkoj Centralnoj obavještajnoj agenciji (CIA) u intervjuu za Radio Slobodna Evropa navodi da je pravi problem u tome gdje ova kriza vodi Bosnu i Hercegovinu.

"Ovog puta je pitanje da li će Dodikove prijetnje dovesti do referenduma o nezavisnosti i konkretnog poteza razbijanja države ili je ovo samo još jedan mehanizam da on učvrsti svoju poziciju i popularnost u entitetu", kaže Kanin koji je tokom svoje tridesetogodišnje karijere profesor Kanin služio je kao politički analitičar međuagencijske radne grupe za Balkan tokom ratova 90-ih godina.​

No bez obzira, on smatra da se u svim ovim pitanjima Ustavnog suda, sudija ali i referenduma radi o politici.

"Ništa što se događa nije izvan tog obrasca, ne radi se o novom ratu. Ako je nezavisnost u pitanju, opet kažem, šta je sljedeći potez, gdje to tačno vodi?"

Što se tiče referenduma, Kanin kaže da je za njega glavno pitanje kada Dodik počne da priča o otcjepljenju ili o referendumu, šta je ono što slijedi.

"Za sada, uprkos tome što prijeti i prijeti i prijeti, on nikada nije došao ni blizu referenduma koji spominje riječ otcjepljenje ili nezavisnost. Vi možete imati referendum o Ustavnom sudu i položaju stranih sudija i Republika Srpska može da da glas protiv stranih sudija. Pa šta?!

To su stvari koje je radio i prije. Ako ostane u tom obrascu, onda problem u BiH ostaje hroničan, nerješiv, ali nije trenutno opasan. Sa druge strane, ako on ovog puta ode korak dalje, i krene sa pripremom referenduma uz vremenski rok za moguće otcjepljenje, onda to može biti jako opasno", navodi Kanin i dodaje:

"On sada koristi Brexit, koristeći izraz RS-exit. On koristi tu vrstu retorike, ali i dalje nije potpuno jasno da li je spreman da ode korak dalje i uzrokuje krizu. Još uvijek za to nema dokaza. To ne znači da on to neće uraditi, ali još uvijek smo u okvirima ponašanja koje smo i ranije viđali".

(BN)

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

BL

20.02.2020 09:06

KO DODIKA VISE UZIMA ZA OZBILJNO SVE STO RADI NIJE U INTETESU NAS NARODA DOSTA ISTEKAO ROK TRAJANJA MLADI LAVOVI PDP I RADOVIC VUKAN SELAK MEKTIC DO POBJEDE

ODGOVORITE
Name

X

20.02.2020 09:23

Narodu je dosadilo njegovo vršljanje, dosadio je i bogu i narodu. Primitivizam, nimalo mudrosti, iskrenosti, objektivnosti, sa narodom se ponaša kao sa stokom. Pa domaćini su uljudniji prema stoci nego što je on i njegova sekta prema ovom narodu.

Name

Idol

20.02.2020 10:46

Vecina Srba ga voli I uzima za ozbiljno ,a sada sto tebi to neodgovara tvoja stvar

Name

Re

20.02.2020 11:39

Idol, ako ga ti volis ja ga ne volim. Ne mruim ga, ali nikad ne dajem glas kabadahijama i lopovima. Covjek treba imati svoje dostojanstvo.

Name

Re Idol

20.02.2020 13:45

Bravo drug, ti si barem nasao smisao svog zivota. I Dodiku i tebi dobro. Njemu lova, tebi ljubav.

Name

To i jeste problem

20.02.2020 09:24

Sto mi nikada neznamo sta ce ko procijeniti da treba uraditi,a opet sve zavisi od toga koliko ce se umrezena mafija u BiH osjecati sigurno.. .Gradjani su taoci,ali kada postanu oni?

ODGOVORITE
Name

keš lova

20.02.2020 09:24

On ovo sve protura nacionalistima i svojim kriminalcima, nebili dobio još jedan mandat što nije dovršio opljačkati u RS.

ODGOVORITE
Name

Nije Dodik

20.02.2020 09:27

Jedini krivac za stanje u BiH, krivi su svi, Dodik je kriv za stanje u kojem se nalazi RS, a potpomognut je i iz Federacije i medjunar. faktora.

ODGOVORITE
Name

Hare

20.02.2020 09:43

Ima nade za sve nas! Zemljaci iz Republike Srpske, budite pametni. Nije Dodik vas spas, naprotiv, on je destrukcija svih nas. Niko ne dira vas entitet, ne budite blentavi i ne nasjedajte na podvalte. Zivimo zajedno u miru, rahatluku, jer MOZEMO.

ODGOVORITE
Name

DR

20.02.2020 10:16

Pola naroda te razumije a druga polovina je gluva i slijepa. Na nasu zalost ova druga polovina izlazi na izbore

Name

Đorđe

20.02.2020 10:23

Nekada je Dodik, sjetite se šta je rekao Lajčaku. Ja mogu napustiti političku ulogu i otići u Laktaše, pa ćete doći do mene. Tada je bio nada i tada sam i ja glasao za njega. Tada mu se aplaudiralo radi podrške naroda, a sada mu aplaudiraju iz straha, to je njegov problem. Zato sinoć onom Amerikancu reče otprilike: Možete me uhapsiti, pa to je i u pravu, tako će i biti Dodiče, ti koji si uhapsio narod. Narod sada ima samo tvoj pravac laži i prevare ili pravac Njemačaka. nažalost....

ODGOVORITE
Name

Luka

20.02.2020 11:11

Bravo

Name

Аполо 11

20.02.2020 10:33

Чиме да купи народ.? Кад је продао Телеком било је само заграби колико треба . Сад само дјели цуцле лаге а народ остарио па непали.

ODGOVORITE
Name

Dr

20.02.2020 10:47

Pogledajmo sa strane ovu situaciji . Referendum.Ocjepljenje. Pripajanje Srbiji (sama i neovisna ne bi opstala ni mjesec dana) . Šta bi u RS bila u Srbiji ? Bila bi kao Vojvodina. Vojvodina nema svoj parlament. Nema svoje ministre . Gdje bi ovi tkz politicari bili ? I kako bi Srbiji “dobro došlo “ ovakava razvaljena i ekonomski uništena RS? Srbija ima ogromnih problema sa svojom bijedom i da im se još jedna natovari ? Da li bi Srbija pristala na to? Vjerovali ili ne vi bi uvijek bili i Srbiji gradjani drugog reda ..Pa izvolite ...

ODGOVORITE
Name

Aman zaman

20.02.2020 17:54

I što je najgore, doktori bi se morali vratiti u klinike, ordinacije, ambulante. U politici za sve njih ne bi bilo mjesta kao što je u RS.a. Plakali bi oni za entitetom RS-a.

Name

Boki

20.02.2020 10:53

Taj lopov, lažov i kukavica nema hrabrosti za referendum.

ODGOVORITE
Name

Boki, boki

20.02.2020 17:09

A šta bi ti od referenduma?

Name

Gradzanin

20.02.2020 11:34

Ja stvarno neznam u cemu je problem. Neki dan putujem i po RS i po Federaciji pa gledam sve je prazno, nigdje naroda. Zabili smo se na par torova kao stoka i rezimo jedni na druge . Pa ljudi moji zar smo toliko zaostali , zar smo toliko glupi da ne vidimo da nas par politicara pravi budalama. Jel radi njihovog novca da zivimo u mrznji. Ako smo nekad pucali jednoi na druge, kao boga vas molim nemojte da pucaju i nasa djeca.

ODGOVORITE
Name

Austrijanac

20.02.2020 11:41

Ratovao sam 4 godine u VRS. Shvatio na vrijeme sta ce se desavati u BiH i pobjegao. Uzeo Austrijsko drzavljanstvo, imam super posao, diplomirani ekonomista. A vi srbujte i zivite od pozajmica, kredita, gledajte da li mozete potrisiti 13 ili 10 maraka da bi ustedjeli 3 marke. Tuzno, zalosno. Gluhonijemom saputati i slijepom pokazivati, uzalud je. Pozdrav od plate 2800 eura neto mjesecno i po 3000 eura za Bozic i godisnji odmor. Zabranjeno pusenje " zbogom zohari" ???‍♂️?

ODGOVORITE
Name

Milija

20.02.2020 13:50

Plus jedan iz Amerike. Rayovao dvije godine, vidio da trebam provesti zivot sluzeci seoskoj varalici i otisao. Srecan, zadovoljan. Nikoga mi tamo nije zao osim djece. Djeca ne mogu odlucivati i samo trpe glupost svojih roditelja.

Name

Re realno

20.02.2020 12:00

Ovaj je izgleda neki jako bitan, ahahaha.

ODGOVORITE
Name

E jes

20.02.2020 12:31

Ozivice svakog leša samo ako je protiv Dodika.

Name

Joca

20.02.2020 18:37

Dodik se boji finansijskih sankcija Zapada kao zmije.Naucio je da neke zapadnjake fata fras kada spomene rijec referendum,pa zato on to.Ali i oni su se polako navikli.

ODGOVORITE