Lični i partijski interesi preduzeća vode u gubitke

Politička motivisanost, stranačko zapošljavanje, višak radnika, lični i partijski interesi - sve to javna preduzeća Republike Srpske vodi u enormne gubitke, izjavili su predstavnici sindikata u emisiji „Izazovi“ BN televizije. Reforma javnih preduzeća podrazumijeva i ozbiljne rezove, koji se vrše masovnim otpuštanjem radnika. 

Republika Srpska 14.02.2020 | 22:37
Lični i partijski interesi preduzeća vode u gubitke

Rezultat stranačkog zapošljavanja - „Elektroprivreda Republike Srpske“ otpušta više od 600 radnika! Otpremnine se kreću do 51 hiljade KM. Ali, otpuštanju nije kraj.

„Strani konsultanti napravili su analizu i rekli da ima 40 odsto viška zaposlenih. Rekli smo da ne možemo ići sa tako velikim rezovima, pa samo se našli na 15 odsto, to je u Bijeljini 150 radnika,  i ukupno oko 600 radnika. Ali, biće i dalje viška“, kaže Milan Lukić, član Odbor sindikata “Elektroprivrede” i predsjednik Sindikalne organizacije u “Elektro-Bijeljini”.

Paradoks u „Željeznicama Republike Srpske“: Višak zaposlenih, a fale radnici.

„Mi se i dan-danas susrećemo sa viškom, a sa druge strane imamo manjak ljudi u izvršnom osoblju, manjak bravara, elektromehaničara, mašinskih tehničara“, kaže Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti “Željeznica”.

U „Šumama Srpske“ neće biti otpuštanja radnika - uprava se nada da će postojeći višak u biti penzionisan.

„Zasad nemamo viška radnika, ali sam razgovarao sa direktorom i rekao mi je da se uzda u prirodni odliv radnika“, rekao je Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata šumarstva Republike Srpske.

Ko je odgovoran za loše stanje u javnim preduzećima?

„Osim stranačkih, bojim se da su tu preovladavali lični interesi“, jasan je Marin. 

Manjak odgovornosti je na listi problema:

„Direktori koji su napravili ogromne gubitke koji se mjere stotinama miliona samo su prešli u druga preduzeća i nisu odgovarali“, kaže Marin, navodeći da je to jedan od problema lošeg poslovanja „Željeznica“. 

Ono što je karakteristično za sva javna preduzeća jesu niske plate.

„Plata radnicima u javnim preduzećima 12 godina nije povećana. Ako ne dođe do  povećanja cijene rada zaposlenih za barem 15 odsto, to može izazvati bunt“, navodi Pavlović. 

Vlada Republike Srpske odlučna je da zavede red u javnom sektoru. Planira da započne sa reformom preduzeća - smanji broj radnika, smanji obaveze i jasno definiše prihode. Uz ionako niske plate i masovni odlazak stanovništva, iz sindikata javnih preduzeća saglasni – sve to vodi Srpsku, njene građane i javna dobra u sunovrat.

BN TV 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Elektro Bijeljina

14.02.2020 21:54

Milana Lukica treba smijeniti. Postaviti sindikalca koji ce se boriti za prava radnika a ne za svoje licne interese.

ODGOVORITE
Name

re

15.02.2020 08:25

Ovo je samo prva faza otpustanja radnika iz javnih preduzeca .Bice velikih otpustanja jer je visak preko 50% .Druga i treca faza krecu za 2 godine posle opstih izbora tako je dogovoreno sa svjetskom bankom i mmf

Name

Rale

15.02.2020 07:25

Sindikalci se bore da vlast opstane,jer je oni i placaju. Za sirotinju zasad brigu vodi samo ono malo mladih opozicionara.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

15.02.2020 08:51

Da li ostaju radnici ili ... znamo mi radnici sve

Name

Hahaha

15.02.2020 14:52

Pojedini elektro inzenjeri tokom radnog vremena daju privatno casove ucenicima osnovnih i srednjih skola i ne budu vecim dijelom dana na poslu i ti pricas da su deficitarni elektro inzenjeri...hahahaha

ODGOVORITE
Name

Re

15.02.2020 18:06

Iz matematike znamo cas 10KM a tokom radnog vremena a padaju od posla i treba ih jos deficitarnih fuuj

Name

Za Milana

15.02.2020 17:43

Koliko para mesecno dobijas od radnika kao clanova sindikata i ne radis nista za njih? I gdje sve sindikalci jedete i pijete na potpis od nasih radnickih para? I ti pricas o postenju pravdi i svemu ostalom...cccc...

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

15.02.2020 17:59

Anemicni i beskrvni svaka cast gledaocu za komentar koji je uputio predstavnicima sindikata. Nazovi gostima emisije.

ODGOVORITE
Name

Milane

15.02.2020 18:04

Koliko dobijas kao sindikalac para od tih istih radnika koje ne stitis svaki mesec od plate im se odbija a ti se bogatis kupujes nov auto i jedes i pijes na potpis po restoranima. Ne pricaj o postenju. Daleko si ti sad od toga. Inzenjeruuuuu!

ODGOVORITE
Name

vrag

15.02.2020 18:53

Ovaj Lukic se nakupio stanova od Elektro i sad ih preprodaje, a prica o nekoj pravdi.Odvratan lik.

ODGOVORITE