Stanić: Dodik svaki sat vremena mijenja mišljenje

- Odluka Ustavnog suda je u najmanju ruku nepotrebna, a ona je posljedica igre ping-pong između SNSD-a i SDA, kazao je šef Kluba poslanika SDS-a u NS RS Miladin Stanić.

Republika Srpska 14.02.2020 | 12:45
Stanić: Dodik svaki sat vremena mijenja mišljenje

Posebna sjednica NS RS, deseta po redu, biće održana u ponedjeljak 17. februara sa početkom u 15 časova i sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH.

Sjednica će biti održana na zahtjev predsjednika RS Željke Cvijanović, nakon zajedničkog sastanka predstavnika svih političkih partija iz Republike Srpske.

Osporavanje nadležnosti Republike Srpske od strane Ustavnog suda BiH, a vezanih za poljoprivredno zemljište, dokaz je kako je Ustavni sud prije svega politička instanca, koja radi na destabilizaciji Dejtonskog sporazuma. Poručio je ovo predsjednik Parlamenta Srpske.

Nedeljko Čubrilović podsjetio je na odgovor na apelaciju Aliji Izetbegoviću iz 2000. godine, o imovinskom uređenju RS, ali i na niz odluka Ustavnog suda koje nisu ispoštovane od strane institucija na BH nivou ili na nivou Federacije, kao i da se svega dvije odluke odnose na RS.

„Odgovor na apelaciju tada gdinu Aliji Izetbegoviću, gdje je konstatovano da RS ima pravo na uređenje imovinskih odnosa unutar RS. Ne treba da podsjetimo da 16-17 odluka Ustavnog suda insitucije države BiH nisu ispoštovale“ , rekao je predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović.

Jedinstvene stavove svih političkih partija po pitanju miješanja Ustavnog suda u nadležnosti RS, očekuju u SNSD-u.

„Ono što je uradio Ustavni sud, praktično prelazi sve njegove nadležnosti i praktično se stavlja u ulogu OHR-a. A to je nekakav bio plan i od ranije, i to je prelazak jedne crvene linije što se tiče RS“, rekao je šef Kluba poslanika SNSD-a u NS RS, Igor Žunić.

U SDS-u odluku Ustavnog suda nazivaju nepotrebnom. Poručuju da će podržati zaključke NSRS, ali zavisno od toga da li će oni biti izgrađeni na zajedničkom stavu svih partija ili samo pojedinaca, kao što je to ranije bio slučaj.

U tom smislu, u SDS-u sumnjaju u iskrenost namjera člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je, kako kažu, nebrojeno puta do sada pokazao kako lako mijenja mišljenja, posebno kada je u pitanju donošenje značajnih odluka za RS. 

„Odluka Ustavnog suda je u najmanju ruku nepotrebna, a ona je posljedica igre ping-pong između SNSD-a i SDA. Vidite da se Ustavnom sudu obraćaju samo te dvije stranke.

Mislimo da je vruć krompir poslat Dodiku, a ne SDS-a. U vrijeme vladavine SDS-a u Sarajevu, to se nije dešavalo. Mi smo odgovorna stranka. Nećemo da ulazimo u mulj ili bistru vodu koja će saprati Dodika. Ali hoćemo uraditi sve ono što štiti interese Republike Srpske.“, kaže šef Kluba poslanika SDS-a u NS RS, Miladin Stanić.

Na različite stavove naišlo se i po pitanju mišljenja pravnih tumača kako ne postoji modalitet da se strane sudije povuku iz Ustavnog suda BiH.

„To je druga tema i tek po zaključku NS RS o tome možemo da raspravljemo.“, kaže predsjednik NS RS Nedeljko Čubrilović.

„Po našem mišljenju postoji mogućnost da strane sudije odu iz Ustavnog suda i mislim da za bilo koju državu koja hoće da funkcioniše normalno, samo prisustvo stranih sudija je neka vrsta protektorata i mislim da je došlo vrijeme da završimo sa tim.“, poručuje Igor Žunić iz SNSD-a.

„Vlast RS je u potpunoj korupciji i kriminalu. Jednostavno sve njih pojedinačno ili posebno pojedinačno strani, pa i federalni, ili insitucije BiH imaju u šaci. To su ucijenjeni ljudi. Oni znaju, da iz RS ovo što se nalazi na vlasti, ili će slušati ili će biti uhapšeno“, smatra šef SDS-ovog Kluba poslanika u Parlamentu, Miladin Stanić.

U SDS-u smatraju i kako je gubljenje nadležnosti već počelo, posebno sada, sa potpisivanjem MAP-a i približavanjem BiH NATO-u. Takođe, komentarišuću odluku da se srpski predstavnici u zajedničkim insitucijama povuku kada su u pitanju donošenja odluka, Miladin Stanić je poručio je saglasan sa tim, samo ako je to jedini mehanizam odgovora na protivdejtonske odluke Ustavnog suda BiH.

BN TV 

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Kako.

14.02.2020 11:54

BAJA KAŽE!!!

ODGOVORITE
Name

Dobro rečeno

14.02.2020 11:55

Čini mi se je SDS pritjerao Snsd u ćošak sa ovom inicijativom i sva čast na potezu. Da ne bi Šarovićevog presa u ponedjeljak, niko ne bi reagovao. Jer stajala je ova vijest još od četvrtka i niko ništa..Nakon prozivke u ponedjeljak morali su reagovati, na vrat, na nos.. . Ne treba samo pustiti Dodika da za par dana opet okrene priču, kao i za Nato i za sve ostalo..

ODGOVORITE
Name

Pametnom dosta

14.02.2020 11:57

Postuje se stav i odluke skupstine a ne suda?!!! Još ta skupština nije skupština nego MD prcija .RS je nefunkcionalna i preuzeta od MD i njegovih klimogavaca . A vi to priznajete ? Priznajete njihove odlike ? Jer imaju većinu ? A kad muslimani izglasaju negdje gdje imaju većinu je preglasavanje i pozivate se na nacionalne interese!!!! Nije ovo švedski sto majku mu !!!!! Pravila moraju i jesu ista za sve .. Jedino Srbi uvijek traze izuzeće !!!

ODGOVORITE
Name

Bl

14.02.2020 12:02

ISTINA STANICU ON SE CJENKA MOZE MU SE A NAROD GLEDA SLUSA CEKA NEKO CE MU DTUGI RJESAVATI PITANJE ZIVOTA AMA OVO STO DODIK RADI SVIMA NAMA NIJE HUMANO TREBA ZAUSTAVITI OVO STO NAM RADE SNSDOVCI SAMO NAS SVADJAJU ODCJEPLJUJU A MI VJEKOVIMA SKUPA ZIVIMO ORODJAVAMO SE I TAKO CE BITI A NE DA ZIVIMO KO AFRICKA PLEMENA U ENKLAVAMA I DA NAM ONI ODTEDJUJU STA DA RADIMO I DAJU MRVICE STVARNO DOSTA NARODE MOJ OVE CIRKUZIJADE SVAKI DAN NOVA REZIJA DVA TRI COVJEKA NAS VODE NA DNO

ODGOVORITE
Name

Аполо 11

14.02.2020 12:04

Ма нема нама помака док је Додик на власти. Промене,било какве му неодговарају. Човјек само у мутној води функционише. Избори му овакви одговарају. Ноћу вуцају вреће са листићима,мјењају их убацују своје листиће мјењају записнике,цјели ноћ муљају и покраду изборе. ЕУ закони,правила ,ништа то њему не одговара. И сад ће ову ону тему док непримакну избори и опет исто. Мјесец дана штимају-као пребројавају 600 хиљада листића. Ова задња дешавања одговарају и Бакиру и Човићу и Додику.

ODGOVORITE
Name

Re

14.02.2020 12:13

Postuje se stav i odluke skupstine a ne suda?!!! Još ta skupština nije skupština nego MD prcija .RS je nefunkcionalna i preuzeta od MD i njegovih klimogavaca . A vi to priznajete ? Priznajete njihove odlike ? Jer imaju većinu ? A kad muslimani izglasaju negdje gdje imaju većinu je preglasavanje i pozivate se na nacionalne interese!!!! Nije ovo švedski sto majku mu !!!!! Pravila moraju i jesu ista za sve .. Jedino Srbi uvijek traze izuzeće !!!

ODGOVORITE
Name

Zavisi

14.02.2020 12:18

O Prointeru ne mjenja misljenje. Nikako.

Name

XXXL

14.02.2020 12:15

ZIVA ISTINA !!!

ODGOVORITE
Name

vec viđeno

14.02.2020 12:27

SDS ce kao i obično podržati sve sto SNSD predloži

ODGOVORITE
Name

Nikola

14.02.2020 13:25

Vljda kako SDA kaže.

Name

Re

14.02.2020 13:40

SDA je bolja od SNDS samo niko neće da prizna jer od mržnje ne vidiš sumu od drveća

Name

ДрМр

14.02.2020 13:23

Кад би баја мијењао чарапе ко ставове могло би се стајати поред њега

ODGOVORITE
Name

Mztp

14.02.2020 14:15

Dodik bi trebao biti ministar za tudje poslove u BiH!

ODGOVORITE
Name

Nikica

14.02.2020 14:18

Izbori idu dodik zna sta radi nista se promjeniti nece SDS treba vodit bolju politiku izgubice opet izbore

ODGOVORITE
Name

PA

14.02.2020 14:32

Nepovoljne vremenske prilike utiču na njega, takva je bolest...

ODGOVORITE
Name

drina

14.02.2020 14:49

Do sad je 3put promijenio misljenje o map-u.. prvo nikad.. pa jesmo.. pa opet nismo.. pa onda hoce u nato.. pa nece.. pa potpisa..

ODGOVORITE
Name

Miladine,

14.02.2020 17:17

Ako ćete učestvovati na Skupštini RS i usvojiti zaključke koji Dodika treba da izvuku iz blata i da narodu Dodik ponovo bude prikazan kao patriota, onda ste i VI svi koji glasate-PAPCI. Pustite Dodika neka sam jede kašu koju je,bez vas, skuhao. Svaki putvas pozove najedinstvokada napraviproblem i svi svaki put nasjednete-ili ste isti kaoi on.

ODGOVORITE
Name

Za

14.02.2020 21:40

Tako je, ispravno i jedino logično.