Izložba Vesne Vujičić otvorena u Bijeljini

Predstavljajući se publici sa ciklusom portreta, likovna umjetnica Vesna Vujičić je sinoć otvorila svoju drugu samostalnu izložbu u Galeriji bijeljinskog Centra za kulturu. Izložba nosi naziv “Svetlonosci” jer su u pitanju portreti pravoslavnih duhovnika.

Republika Srpska 13.02.2020 | 14:28
Izložba Vesne Vujičić otvorena u Bijeljini

10 portreta pravoslavnih duhovnika koje Vesna Vujičić predstavlja bijeljinskoj publici na svojoj izložbi “Svjetlonosci” obilježilo je njen put i uzrastanje u pravoslavnoj vjeri, kako je umjetnica istakla. Na portretima su prikazani i svetitelji koji su kanonizovani, ali oslikani su i naši savremenici, u Crkvi Hristovoj.

“Željela sam da predstavim svjetlost njihovog života da bi ona obasjala i sve nas, sve one koji budu došli i pogledali izložbu. Tehnika koju sam koristila je kombinacija akrilika i pastela, koju u poslednje vrijeme najviše i koristim i zanimljiva mi je zbog kombinacije” ističe umjetnica na otvaranju izložbe.

Kustos Galerije Centra za kulturu Bijeljina, Milijanko Miholjčić, kaže da je posebno ponosan da upravo ova umjetnica otvara ovogodišnju galerijsku sezonu.

“Vesna je dosta bila prisutna i ranije. Sa svojim ocem, pokojnim Nenadom, akademskim slikarom, takođe je izlagala, a redovno izlaže i na Umjetničkom salonu. Posebno mi je  drago što upravo sa Vesnom otvaramo ovogodišnju galerijsku sezonu. Ona je, sem što je akademski slikar, i živopisacc i pojac, vjerujuća je, osjeća to, jednostavno joj pristaje ovaj rukopis. Likove koje odabrala su zaista fascinantni”, ističe Miholjčić.

Na portetima su prikazani, među ostalima, patrijarh Pavle, vladika Nikolaj, Sveti Sava, ali i duhovnici koje je autorka upoznala u manastirima, kao što je otac Petar Petrić koji je bio nastojatelj Manastira Svetog Vasilija Ostroškog u Bijeljini.

“Zatim, tu sam oslikala i oca Isaiju, igumana Manastira Ilinje, to su ljudi koji su bliski nama i koji su i mene, a vjerujem i mnoge druge poučavali i pomagali na tom zajedničkom duhovnom putu. Vjerujem da će se mnogi obradovati kada vide duhovnike koje poznaju i koji su nam svima mnogo pomogli”, ističe Vesna.

“Dužnost umjetnika je da, i na ovakav način, nudi ljudima vrijednost i kvalitet”, naglasila je autorka izložbe portreta “Svetlonosci”, i dodala da će se u narednom periodu posvetiti ikonopisu kroz savremeni izraz.

(BN) 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gradjanin

13.02.2020 19:10

Bas lijepa vijest. Vesna je divna djevojka. Primjer da postoje medju nama i normalni, cisti, ljudi.

ODGOVORITE