Cvijanović: Mi želimo sistem dobar za sve

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je u intervjuu Srni da problem BiH i jeste u tome što predstavnici tri konstitutivna naroda nikada nisu čak ni sjeli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamoli da su nešto rješavali.

Republika Srpska 13.02.2020 | 13:43
Cvijanović: Mi želimo sistem dobar za sve

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da “neće prihvatiti uslovljavanje koje dolazi iz Republike Srpske u pogledu odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH”, Cvijanovićeva kaže da ako je tako rekao, onda jedino može da odgovori “žao mi je, opet se nismo razumjeli”.

– Mi želimo da uredimo sistem koji će biti dobar za sve, ali ako je Bošnjacima potrebna država koja će biti po mjeri jedino Bošnjacima onda smo se još manje razumjeli. Problem ove države i jeste u tome što predstavnici tri naroda nikada nisu čak ni sjeli i otvoreno razgovarali o tome šta su čije potrebe, a kamoli da su nešto rješavali – naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da ima svoja objašnjenja zašto je to tako, a prvo je da su njih stranci razmazili i lakše im je otrčati u neku ambasadu i iskukati se nego sjesti sa partnertima i razgovarati, jer onda se mora nešto i uraditi, a ako se plače, onda će neko drugi odraditi posao.

– Drugo objašnjenje jeste da je uplitanje stranog faktora često bilo kontraproduktivno. Nekada mi djeluje da je njima draže da budu posrednici i prenose poruke među nama nego da ohrabre unutrašnji dijalog. To je jedna loša stara navika. Ne može takva država uspjeti. Zamislite, četvrt vijeka neko posreduje među predstavnicima naroda jer oni nisu kadri sami sjesti i razgovarati – istakla je predsjednik Republike.

Ona je u intervjuu Srni konstatovala da je to poražavajuće za svakoga ko želi ozbiljno da se bavi političkim i drugim poslom.

– Što se tiče bošnjačkih partija, njima naravno odgovara da strane sudije donose odluke koje odgovaraju njihovim političkim ambicijama i prekrajaju ustavni sistem umjesto da štite ustavnost – naglasila je Cvijanovićeva.

Na pitanje da li su bošnjački političari ohrabreni ili čak u sprezi sa Ustavnim sudom BiH s obzirom na činjenicu da su u najavi i neke nove apelacije s namjerom da se obore određena zakonska rješenja u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je odgovorila da je već komentarisala da se taj sud percipira kao instrument bošnjačke politike.

Ona je istakla da je njena obaveza kao predsjednika Republike bila da vidi kako na posljednju odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa statusom poljoprivrednog zemljišta u Srpskoj gledaju predstavnici institucija i svih političkih partija i taj odgovor je bio jasan i jednoglasan, a bilo je i objašnjenje ministra poljoprivrede, kao i pravnih i ustavnih stručnjaka.

Upitana kako onda da se priča o budućnosti ako 25 godina u BiH nije moguće da se bar sjedne i razgovara, Cvijanovićeva je odgovorila da je očito teško.

– Ako je budućnost dogovor, onda je ima, ako je maltretiranje jednih od drugih ili od međunarodnog faktora, onda je nema. Što se mene tiče, razgovor je uvijek prva i najbolja opcija, ali ne možete pričati sami sa sobom. Čekali smo na provođenje izbornih rezultata kad je riječ o nivou BiH više od godinu dana i taj proces još nije okončan, a kad je riječ o nivou Federacije BiH, tu još nije ništa urađeno – navela je Cvijanovićeva.

Na pitanje da prokomentariše tvrdnje da uvijek brani EU čak i kad griješi, Cvijanovićeva je odgovorila da to nije tačno, već da ona brani evropski put BiH, jer zna da je on dobar za BiH i da treba da se provedu određene reforme.

(Srna)

Komentari / 29

Ostavite komentar
Name

Xl

13.02.2020 12:50

Taj sistem imate samo vi. Niste ni mogli sanjati sta cete sve imati vi i vasa porodica dok jadni narod bjezi iz ove zemlje.

ODGOVORITE
Name

REE

13.02.2020 14:44

TO RECE , NASA LIJEPA BISENIJA

Name

re

13.02.2020 15:40

Bolje bi ti bilo da se držiš dejtonskog sporazuma i priznaš da su strane sudije u ustavnom sudu isto što i entiteti i svaki drugi dio dejtonskog ustava. Strane sudije nikada neće otići iz ustavnog suda, ili bar mi to nećemo zapamtiti. U ovoj državi i trebaju da postoje strane sudije, domaćim sudijama ja ne vjerujem ništa. Ta trojica sudija su u vrhu evropske pravne elite. Ultimativno tražiti da se mijenja jedan dio dejtona je nesprovodiv, postoji parlament BiH i jedino se tamo može ustav mijenjati dvotrećinskom većinom, sve ostalo je političko šarlatanstvo.

Name

Re

13.02.2020 17:16

Kakav sistem ti i SNSD samo zelite uništiti sudstvo i ustav da možete mirno spavati

Name

BanjaLuka

13.02.2020 12:51

Ma.vi zelite samo sebi i vasim "kumovima"dobro.....ustvari vi mrzite sami sebe a od 12h i sve oko sebe...

ODGOVORITE
Name

Uhh

13.02.2020 12:51

Jeste jednako 600 km.dnevno se goriva uspe. To je vise od mjesecne minimalne plate.

ODGOVORITE
Name

Borac

13.02.2020 12:55

Pitaj omladinu,penzijonere i borce kako zive. Sav novac dajete za kupovinu papaka da bi ostali na vlasti.

ODGOVORITE
Name

Молим те,

13.02.2020 13:32

Поштеди нас твојих изјава.Трошиш 600км дневно за гориво,и ти ћеш ми рећи да ти је РС,и њени грађани битни.Лолико ти,пејина унуко трошиш за гориво,мјесечно,мали број пензионера има толику пензију.Ајде прођи нас,богати

ODGOVORITE
Name

bošnjak

13.02.2020 13:38

Jesu jesu sjeli su prestavnici svih naroda i dogovorili što treba svim narodima i to potpisali svi i srbi i bošnjaci i hrvati a sve nadgledale stalne članice

ODGOVORITE
Name

bošnjak

13.02.2020 13:42

Dejtonski sporazum je potpisan kada su se sve tri strane srbi bošnjaci i hrvati dogovorili i stavili svoje potpise na taj dokument DEJTONSKI sporazum.E sad da bi se nešto promijenilo trebaju opet svi da daju svoje potpise a garanti sporazuma pet stalnih članica UN daju svoje potpise.Sve mimo toga ne vrijedi.

ODGOVORITE
Name

Skeptik

13.02.2020 13:49

Ova se uvijek raškokodače kad Baja nešto zakuva...

ODGOVORITE
Name

Re

13.02.2020 14:02

Opet prosipa "bisere",kao i obicno.

Name

Biser

13.02.2020 14:08

Ko ovu jos uzima zaozbiljno?Dodikov megafon.

ODGOVORITE
Name

Vuuuaaaa

13.02.2020 14:12

Vi zelite samo novac...

ODGOVORITE
Name

Nakitutenatakote

13.02.2020 14:28

O cemu ti propala glumice,jel ti znas da su Bosnjaci naj mnogobrojniji u BiH i srbi i hrvati zajednicki ne broje vise od Bosnjaka tj .da moras skontat neke stvari propala miletova pjevaljko

ODGOVORITE
Name

Xx

13.02.2020 14:34

Ti ne znas jesi li posla ili si dosla. Obicna marioneta i baba svadjalica.

ODGOVORITE
Name

damir

13.02.2020 14:37

kako ce covjek sjesti sa vam kad ste nas ubijali i opet trcite jedni i beograd drugi u zageb po instrukcije i svi krivi vi upravu a mrzite ovu drzavu

ODGOVORITE
Name

Rambo

13.02.2020 15:04

Dejtonski sporazum je srbima dao dosta,pogotovo nama koji smo proveli cetiri godine na ratistu!Ali sta to vrijedi kad nas ubise ove nase nepismene budale!

ODGOVORITE
Name

Sale

13.02.2020 15:11

Nema se tu sta vise pricati,pricate evo 25 godina i sta smo dobili,jedno veliko nista a vi sve bogatiji i bogatiji, dosta je i vas vise.

ODGOVORITE
Name

XL

13.02.2020 15:24

NE DAO BOG NARODU ONO ŠTO MU VI ŽELITE

ODGOVORITE
Name

bosanko

13.02.2020 15:56

Napokon nesta pocela dobro, Nisu sjeli narodi u BiH ne tri nego svi gradjani pa da se krene od granica drzave sta je nase a sta su komsije uzele i koriste pa vratti . E onda nastaviti razgovarat kako da se pravi dobar dijalog

ODGOVORITE
Name

Burle

13.02.2020 16:03

Zvizdić i Bakir pristaju da se ukinu strane sudije u paketu sa ukidanjem entitetskog glasanja.....bujrum.neko dobija neko gubi.....i

ODGOVORITE
Name

Glas

13.02.2020 17:46

Lakse je to reci,nego uraditi!!!

ODGOVORITE
Name

Max

13.02.2020 19:29

I narod zeli da mu se skinete sa grbace ali vi uporno nastavljate da ga tlacite i ponizavate.

Name

Plavusa

13.02.2020 23:48

PLAVUSO DRAGA KOMPAS U RUKE I VIDI DE SI NIJE TE STID DA KAZES DA NIKO NIJE SJEO DA SE DOGOVORI....A SVAKI DAN STE NA NEKIM TOBOZE DOGOVORIMA DOGOVARATE SE STA JE JOS OSTALO DA UNISTITE I PRODATE I DA KUPITE JOS KOJI AVOION .....SVAKODNEVNO NAM UBIJATE NADU DA CE BITIOLJE S VAMA I OVOM NAKARADNOM POLITIKOM ,,,NIKAD,,,IDITE I PUSTITE NAS NA MIRU.....DOSTA JE A I PREVISE...BOLJE NE PROGOVARAJ NAPRICALA SI SE DO BOLA.....

ODGOVORITE
Name

Ja plavuše

14.02.2020 00:25

Izgleda kao šlagirana , bez komentara ona dok odškrine svija šlagirana usta vidis odmah da laže

ODGOVORITE
Name

Ооооо

14.02.2020 10:50

Чуј сад ове.Па до јуче си причала да је РС рај за федерацију.Боже благи што смо ми скривили да нас оваке скуле воде

ODGOVORITE
Name

draga zeno

14.02.2020 20:29

Zeno sistem drzave jedno kompleksno pitanje dabi znali odgovor moras se skolovati u zemlji kojoj vlada sistem zakonitosti , nacin primjene zakonitosti, rezultati sistema se moraju znati prouciti dabi ostvarili neku odredjenu zakonsku dobit u drustvu (kapitalistickom ) vladavini kapitala, a to znanje se nemoze steci u zemlji u kojoj je jos uticaj titoizma i socijalizma a privatna svoina se gura pod tepih bez veceg uticaja u razvoj zemlje, a uticaj ostvaruju oni koji zive na racun drugih a svoim radom to nezasluzuju npr. odredjen broj u medecini , prosvijeti , mup. itd . U 75% slucaja to su sve obicni poslovi koji nezasluzuju ta primnja koja imaju, a time ugrozavaju one koji zasluzuju vece zato se u sistemu cijeni onaj ko ostvaruje dobit (profit kvalitet i znanje).

Name

Mato

15.02.2020 13:18

Boze moj goreg lazova nije mama rodila ta smrdi gdje stane pokrali ste sve Nema vise Kredita sad je doslo sijanje mrznje sveste kroz guzove protjerali sviste VI dzubrad svi vas treba na goli otok I gumene cekice da lupate kamen

ODGOVORITE