Slučaj "Zolja": Radić osuđen na dvije godine zatvora

Aleksandar Radić (44) iz Čelinca osuđen je na dvije godine zbog raketnog napada na zgradu koncerna “Agram” 30. marta 2018. godine u Banjaluci.

Republika Srpska 11.02.2020 | 13:54
Slučaj "Zolja": Radić osuđen na dvije godine zatvora

Prvostepenu presudu izrekao mu je Osnovni sud u ovom gradu.

Krivim je proglašen po optužnici koja ga tereti za tereti za krivična djela izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija.

Radić je ranije bio optužen za terorizam, ali je to odbačeno.

Sudija Dalibor Kordić je rekao da je ključni dokaz bio vještačenja DNK tragova, a koji su pronađeni na zolji i koji se poklapaju sa osuđenim Radićem.

U optužnici se navodi da je Radić  30. marta 2018. godine oko 23.40 sati u ulici Bulevar srpske vojske ispalio projektil iz “zolje” na spomenuti objekat.

U tom trenutku u zgradi se nalazio  radnik D.D, zaposlen na poslovima osiguranja.

Raketa je pogodila deveti sprat navedene zgrade gdje su smještene poslovne prostorije jednog društva za osiguranje, te je eksplodirala, probila prozor na zgradi i završila putanju u plafonu kancelarije.

– Uslijed dejstva eksplozije bojeve glave ovog projektila, izazvana je opasnost po život oštećenog D.D. i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od 29.129 KM – navedeno je u optužnici.

U optužnici se dodaje da je Radić nakon toga, u ulici Frana Supila kod broja 8, odbacio prazan lanser navedenog ručnog raketnog bacača i udaljio se u nepoznatom pravcu.

Kada je u pitanju drugo krivično djelo koje mu se stavlja na teret, ističe se da je u toku 2018. godine, do dana kritičnog događaja nedozvoljeno držao “zolju”, čije nabavljanje, prodaja, nošenje ili držanje građanima uopšte nije dozvoljeno.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Goci

11.02.2020 15:35

Kakav glupan,sta je on umislio da je Rambo,a sta da je slucajno promasio kakve bi sve posledice mogle da budu stvarno je glupan sto mu se vidi i na faci.

ODGOVORITE
Name

Re Goci

11.02.2020 17:55

Da ti nije bilo takvih glupana ne bi ti sad ladio m... u Banjaluci.On je sa šesnaest godina otišao na ratište i bio sa Vukovima sa Vučjaka uvjek tamo gdje je najteže.Malo sačekaj da vidiš šta će biti ovo je prvostepena presuda,ko zna šta se tu desilo

Name

Bob

12.02.2020 07:20

A motiv???

Name

Ognjen

11.02.2020 16:04

Da li je ovaj glavonja razmisljao sta bi se desilo da promasio cilj i gdje bi raketa zavrsila i da je mogao pobiti neduzne gradjane i onda dobije samo dvije godine.

ODGOVORITE
Name

Borac

11.02.2020 20:32

Glupson prve kategorije.

ODGOVORITE