Kasno apelovanje sindikalaca u Željeznicama RS

U Željeznicama Republike Srpske sprovodi se model restrukturiranja, koji može biti katastrofalan po preduzeće, upozorio je za Srpskainfo Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti, jedne od vodećih sindikalnih organiozacija u Željeznicama RS.

Republika Srpska 01.02.2020 | 12:33
Kasno apelovanje sindikalaca u Željeznicama RS

Marin podsjeća da su pojedini sindikalci i ranije upozoravali na to, ali da ih niko nije slušao.

– Podjela Željenica RS na dva preduzeća, kako je predviđeno planom restrukturiranja Svjetske banke, može dovesti do toga da se rasproda ono što se prodati može i da našim prugama voze tuđi vozovi. Podsjeća me to na situaciju u Srbiji, gdje gdje je otvoreno rečeno: ovaj model nije dobar, ali mi ćemo ga primjeniti – kaže Marin.

On poručuje da željezničari u RS, koji misle o budućnosti, nisu za model sličan onom u Srbiji, nego za onaj koji je primjenjen u Sloveniji.
– U Sloveniji su željeznice transformisane u holding, što znači da su preduzeća u skklopu sistema željeznica ostala na neki način zajedno, da u slučaju gubitaka mogu jedni druge pomoći i čupati iz minusa. Eto, Slovenija danas ima najuspješniju željeznicu u regionu i jednu od boljih u Evropi – kaže Marin.

Njegovi oponenti tvrde, međutim, da je Marin “previdio” dvije ozbiljne činjenice.

Prvo, sada je kasno u RS se zalagati za bilo kakav model restrukturiranja, ta stvar je već riješena, model Svjetske banke se uveliko provodi, i to uz kredit od skoro 100 miliona KM, koje će vraćati građani RS u narednih 30 godina.

Drugo Slovenija nema uspješnu željeznicu ne samo zbog dobrog modela restrukturiranja, nego prije svega zato što imaju pune ruke posla, prvenstveno s prevozom roba iz luke Kopar i inače sa sjevernog Jadrana ka kontionentalnoj Evropi.

Željeznice Republike Srpske, kao što je poznato, ne izlaze ni na jedno more, niti su direktno povezane sa lukama. Istovremeno industrija u RS nije toliko razvijena da bi Željeznicama “zadala” dovoljno posla i prihoda na osnovu prevoza sirovina i roba, ocjenjuju poznavaoci prilika.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Bivši željezničar

01.02.2020 14:27

Željeznice RS imaju nesposoban menadžment koji je svojim radom i doveo željeznice do propasti. Sav posao se svodi na ugradnju direktora u cijenu prevoza, a o poslovanju željeznice se ne vodi računa. Svakako sve to narod plati.

ODGOVORITE
Name

Rale

01.02.2020 19:16

Jadni Cedo niko da ga se sjeti.

Name

Murija

01.02.2020 14:34

Tri voza u RS i tolika frka.

ODGOVORITE
Name

(Izvorni) SNSD 1995

01.02.2020 14:39

Ma vama željezničarima treba par flaša brlje od kruške i dvije-tri gajbe piva, i vi ćete biti srećni....

ODGOVORITE
Name

Derviši

01.02.2020 17:40

Jedan nektar može i topo ili jedna brlja. Dosta je niste navikli na oboje (više).

Name

ZVORNIK

01.02.2020 20:06

Sad si pametan. Kako ste vi današnji sindikalni lideri razbijali jedinstveni sindikat, radi vaših lični interesa i želje za vlasti, tako danas politika uništi željeznicu. E po tome ste vi isti i razumijete se bumbaru.

ODGOVORITE
Name

Jok more

02.02.2020 14:20

Poslije one gajbe nektara i flaše viljamovke fabričke (špirituše), njima niko i ništa više ne vjeruje. I u pravu su.

ODGOVORITE
Name

Anonomuss

02.02.2020 17:44

Ma vas nebi MMF iščupao iz minusa koliko ste vi u stanju da ukradete.

ODGOVORITE