Vlada utvrdila Prijedlog zakona o inspekcijama

Vlada Republike Srpske utvrdila je Prijedlog zakona o inspekcijama koji se, kako tvrdi ministarka uprave i lokalne samouprave, Lejla Rešić, ne razlikuje mnogo od nacrta zakona koji je 90 dana bio u javnoj raspravi.

Republika Srpska 30.01.2020 | 13:57
Vlada utvrdila Prijedlog zakona o inspekcijama

Rešićeva je podsjetila da je u Prijedlogu zakona ostalo suštinsko opredjeljenje Vlade u vidu olakšica za novoregistrovane poreske obveznike. To znači da oni koji imaju do osam zaposlenih spadaju u mikro društva i imaju mogućnost da ih Inspektorat savjetuje, a ne da im odmah piše kaznu, na primjer, u slučaju kada nemaju jasno istaknut cjenovnik.

-Biće im ukazano da to treba da imaju, da ih nauče kako će poslovati i da na taj način rasteretimo male preduzetnike od nameta koji postoje. Nije nam cilj da ih zatvorimo nego da im damo šansu u prvoj godini da stanu na svoje noge. Naravno, izuzetak je ako pričamo o neprijavljenom radniku ili ugrožavanju opšte bezbjednosti zdravlja radnika i ljudi – rekla je Rešićeva nakon sjednice Vlade.

Takođe, ako imaju saznanja da neko u svom privatnom objektu radi nešto za šta nema saglasnost, nije registrovan, inspektori imaju pravo da uđu u privatni posjed uz saglasnost vlasnika ili uz pribavljeni nalog suda.

-Naša je ideja bila da dođemo do onih za koje imamo saznanja da rade na privatnim posjedima, ali je do sada procedura bila izuzetno komplikovana da biste ušli. Takođe, Inspekorat sada ima odjeljenje za savjetodavne usluge, ono se primjenjuju za prvoosnovane, ali i za sve naše privrednike kojima je to potrebno. Novitet je i to što jedinice lokalne samouprave moraju da se usaglašaju sa Inspektoratom RS kada su u pitanju planovi i razmjena planova, da ne bi došli u situaciju da republička i lokalna inspekcija idu kod istog privrednog subjekta. Do sada to nije bila zakonska obaveza, nego fakultativna – rekla je Rešićeva.

Prema njenim riječima, lokalne zajednice i Inspektirat će morati da usaglašavaju i oblasti u kojima se dobija saglasnost za inspektore.
-Imali smo situaciju da imamo pet saobraćajnih inspektora, a ni jednog zdravstvenog ili veterinarskog. Ono što je novitet u odnosu na nacrt jeste da preuzimamo inspektore rada, oni će svi postati republički. Bilo je razmišljanja da to budu i zdravstveni jer je njih oko 20 u cijeloj RS, međutim nakon rasprava odlučeno je da će zdravstveni ostati na oba nivoa. Utvrdili smo da postoji bojazan da bi odvajanjem zadravstvenog od lokalnog došlo do problema oko sanitarnih kontrola hrane. Takođe smo umjesto dosadašnjeg inspekora prosvjete uveli inspektora za prosvjetu i sport, s obzirom da nam je novi zakon o sportu u proceduri – rekla je Rešićeva.

Ona je dodala i da je ovim prijedlogom zakona precizirana i odgovornost u građevinskom sektoru.

-Ako je neko sklopio ugovor i angažuje proizvođača koji nije sa teritorije RS, onaj ko je sklopio inicijalni ugovor će da snosi sankcije ako su radnici neprijavljeni, ako nešto nije u redu. Dakle, ugovorni organ snosi sve sankcije – poručila je Rešićeva.

Vlada je danas usvojila i Informaciju o primjeni Pravilnika o sufinansiranju projekata u razvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama. Prema riječima Rešićeve, tokom 2019. resorno ministarstvo je odobrilo 18 zahtjeva iz 14 lokalnih zajednica. Od 300.000 KM koliko su imali na raspolaganju, dodijelili su  299.636,85 KM, a privukli ukupno investicija u iznosu od 2.027.375 KM.

-Mi u ovoj godini imamo isto 300.000 KM na raspolaganju i vrlo brzo ćemo ponovo ući u proces ocjenjivanja projekata i odobravanja novih projekata – zaključila je ministarka.

(Srpskainfo)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Skeptik

30.01.2020 13:04

Malo će se u početku suzdržavati od pisanja kazni početnicima...a onda kad ih krenu derati...

ODGOVORITE
Name

muka mi je od vas

30.01.2020 18:20

Sram vas bilo, lazete cim zinete. Kao da narod zivi na Madagaskaru pa ne zna sta radite. Oni koji imaju stele sa inspektorima mogu da mile volje da rade na crno, njih ne dirate a ko nema nikakve veze i kontakte moze se slikati ovdje sa preduzetnistvom.

ODGOVORITE
Name

VV

30.01.2020 21:37

Kakvo savjetovanje privatnika za neistaknute cijene, to je osnovno što moraju da znaju i dužni su da znaju. Ne omalovažavajte tako inspektore i ne pravite babe od njih.

ODGOVORITE