Zemlje Balkana vide šansu u stranim ulaganjima

Sve zemlje Balkana vide šansu u stranim investicijama, tako da izdvajaju sve veći procenat podsticaja za strana ulaganja. Međutim, to nije put ka razvoju zemlje, jer ovim mjerama samo se otvara tržište jeftine radne snage i gasi domaća privreda, ukazali su analitičari u emisiji “Globalno”.

Republika Srpska 29.01.2020 | 22:33
Zemlje Balkana vide šansu u stranim ulaganjima

Sve zemlje Balkana vide šansu u stranim investicijama, tako da izdvajaju sve veći procenat podsticaja za strana ulaganja. Međutim, to nije put ka razvoju zemlje, jer ovim merama samo se otvara tržište jeftine radne snage i gasi domaća privreda, ukazali su analitičari u emisiji “Globalno”.

“Imate izuzetno visoke subvencije isključivo stranim investitorima. One jesu problematične sa nekog aspekta, dajete privilegije onom što dolazi i pitanje je da li su takve kategorije ustavne. Kada imate fabriku - plaćate porez državi. Istovremeno,  država od tog poreza daje subvenciju nekom novom stranom investitoru, tako da direktno finansirate svoju konkurenciju i uništavate je”, tvrdi Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu zakonitosti i ustavnosti.

“Ako mi investiramo da bi oni došli ovdje i investirali, to nije njihova investicija, već naša. Znači, mi dajemo pare strancima. Zašto bismo to radili? Treba da ulažemo u domaću pamet, domaću proizvodnju. Da budemo sila na nekom polju, da Srbija ima `Ikeu` kao što ima Švedska, da ima neku svoju jaku industriju”, smatra režiser Boris Malagurski.

Malagurski tvrdi da svjetskim kompanijama nikada i nije bio cilj da razviju ovo područje.

“Zašto oni to rade? Zato što njima nikada i nije bio cilj da se mi razvijemo, da se mi obogatimo, da budemo pravna država. Zato što mi onda ne možemo da budemo država za jeftinu radnu snagu, gdje oni izvoze svoju prljavu industriju, poslove koje radnici u njihovim državama ne žele da rade. Zato im odgovara nizak stepen demokratije na ovim prostorima. Pa oni koji tapšu naše lidere to nije zato što oni nešto dobro rade za nas, nego zato što rade dobro za njih”, smatra Malagurski.

Sadašnje bogate zemlje nam predlažu kako da se razviju zemlje Balkana na potpuno suprotan način od onog kako su se obogatile, ukazuje Malagurski.

“Oni nas stalno plaše tim izolacionizmom, govore da mi u potpunosti treba da otvorimo naše ekonomije, ali sve te države, kada su se bogatile, imale su veoma zatvorenu privredu. One su subvencionisale svoju privredu, ograničavale su strane investicije. Finska, dok se bogatila, ograničila je strane investicije na 20 odsto”, rekao je Malagurski.

Međutim, Dimitrije Milić iz Organizacije “Novi treći put” smatra da, bez obzira na sve ove mane, nužnost je da države koje su u razvoju otvore svoju ekonomiju.

“Ako ste mala država, bez sredstava i dovoljnog znanja, ne možete se razviti. Prosto morate da se otvorite prema izvozu, da omogućite da se dio svjetskog kapitala slije kod vas”, smatra Milić.

Smatra da je Srbija napravila pravi korak time što se priključila svjetskoj ekonomiji. Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Srbija je povećala izvoz za tri puta, što je put razvoja, tvrdi Milić.

BN TV

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

30.01.2020 03:10

Da li postoji neko toliko lud da svoj novac ulaže ovdje u ovu propast. Ovdje se otima i krade iz humanitarnih organizacija a kamo li od koga drugog. Gdje su oni što su do sad uložili i kako im je.

ODGOVORITE
Name

GANGSTER DRŽAVICE

30.01.2020 07:54

Ma dajte. Ko će ozbiljan ulagati u gangster državice, gdje svaki ministar tzraži milion maraka da bi mu se samo otvorila vrata. Kakav Balkan kakva ulaganja. Nema stranih ulaganja sami se morate razvijati. Napravite dug kao Kina, 200 odsto od GDP ali ga pametno uložite, kupite rudnike i luka u Africi, uložite u druge zemlje taj dug i oni rade za vas i vraćaju vam taj dug. I usput razvijaju vas. Tako se razvija. U nas se zadužuje, pa se to daje u javne nabavke, pa se javne nabavke daju kriminalcima i banditima, pa oni ne rade ništa nego mutke i onda od povrata duga nema ništa, to ostaje narodu koji ima afričku produktivnost i koji će to vraćati 200 godina. Takve su naše kaste političara, to je sve bez škole, skupljeno sa selendri i sve u svemu to veze nema ni s ekonomijom ni s ulaganjima i s ničim to veze nema. Nema u nas ravojne komponente nađe vlade osvajaju vlast da raspodjeljuju pare od naroda a ne da narodu naprave sistem da se razvija. Balkan je uvijek bio propast i crna rupa i tako će i ostati. Nema ovde ni zrno pameti.

Name

tako je

30.01.2020 05:12

Ali u obliku kredita.

ODGOVORITE
Name

Zlata Hasanbegovic

30.01.2020 06:07

Balkan ce biti evropsko smetljiste. Dinamika (ne)nerazvijanja Balkana govori sve!

ODGOVORITE
Name

oo7

30.01.2020 11:41

Od pantiveka,Balkan je bio periferija EU.Zašto bi sada bili drugačije???

ODGOVORITE
Name

Zdravom razumu

30.01.2020 15:02

Je jasno, da niko ne razvija sebi konkurenciju.Nas kao drustvo razviti nece, ali pojedince i te kako hoce. Srecan je onaj koji ne ovisi od takvih investicija i takvo sposobnih dobronamjernih politicara u vlasti....

ODGOVORITE