Za devet godina poginulo 26 osoba u Srpskoj

U poslednjih devet godina od direktnog udara voza poginulo je 26 osoba u Republici Srpskoj, podaci su Agencije za bezbjednost saobraćaja. Nepažnja vozača, loša saobraćajna signalizacija i nepreglednost su uglavnom uzroci tragedija na prugama. U odnosu na zemlje Evropske unije, Republika Srpska ima veći postotak stradalih.

Republika Srpska 17.01.2020 | 16:02
Za devet godina poginulo 26 osoba u Srpskoj
"To je negdje oko 2,5 odsto od ukupnog broja smrtno stradalih u saobraćajnim nezgodama. U Evropskoj uniji godišnje oko 400 ljudi strada na prugama, to je oko 1, 6 odsto od ukupnog broja", poručuje Milija Radović, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.
 
Iz Agencije za bezbjednost saobraćaja kažu da lako rješenje za probleme prelaska preko pruge ne postoji. Ali da je neophodno ispitati sve uslove kako bi se broj stradalih smanjio.
 
"Željeznice treba da ispitaju sve, od prometnosti automobila do preglednosti pruge. Dobar primjer je takozvana trinaestica u Prijedoru koji je odnosio dosta života, koji je postavio dobru signalizaciju branicima", kaže Radović.
 
Zvučna i svjetlosna signalizacija ne postoji na pružnim prelazima u banjalučkom naselju Derviši.

Na pružnom prelazu u Podgoričkoj ulici u banjalučkom naselju Derviši, 11. januara poginula je Jelena Milovac dok je bila na suvozačevom mjestu u automobilu koji je udario brzi voz Željeznica Federacije BiH. Nakon nekoliko dana, teškim povredama je podlegao i vozač tog automobila Željko Stanić. Ovi slučajevi jesu poslednji, ali ne i usamljeni, jer su se ovakve tragedije dešavale i prethodnih godina.

Mještani banjalučkog naselja Derviši kažu da su tragedije i nesreće učestale, što zbog nepažnje vozača, što zbog znakova koji očigledno nisu dovoljni.

„Na ova dva tri prelaza bilo je preko 10 smrtnih slučajeva, a da ne pričamo dole o Mišinom Hanu, Radinjači itd... Ja bih zamolio gradonačelnika da nešto preduzme, jer je dogorelo. – šta mislite da bi bilo dobro rješenje, Željeznice su najavile ukidanje ovog prelaza? – o tom nema govora, ovdje je više od 200 kuća na ovom samo prelazu" , kaže Rade Gligić iz Derviša.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić prebacuje nadležnosti u vezi sa problemima na pružnim prelazima na javno preduzeće Željeznice RS, iz kojih su poručili da postoji mogućnost ukidanja ovog pružnog prelaza.

Mještani Derviša poručuju da ih ne zanima prebacivanje odgovornosti niti čija je nadležnost, te će se na prelazu u Podgoričkoj ulici u Dervišima okupiti u nedelju na mirnom protestu, jer, kako kažu, ne žele više da budu svjedoci tragedija kakve se dešavaju.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Istina

17.01.2020 15:58

Saucesce porodicama i prijateljima, na zalost svjedoci smo lazne brige za narod i zloupotrebe drustvenih dobara za privatno bogacenje, samo kabinet Predsjednik Republike potrosi vise za godinu dana koliko kosta zastita na svim prelazima!

ODGOVORITE
Name

Vozi Miško

17.01.2020 19:03

Molimo vas da gospodina Radovića sljedeći put pitate, koliki je broj saobraćajnih nesreća i poginulih na putevima Republike Srpske u odnosu na zemlje EU!? Agencija nas bombarduje akcijama, gdje stalno predlažu nova rješenja za probleme na putevima, tako što se potencira samo odgovornost vozača. Sve "rješavaju" tako što postave znak "Opasno mjesto", dodatno ograniče brzinu i problem riješen! Nijednom izjavom ne smiju prozvati odgovorne u Putevima RS, odnosno lokalnim zajednicama, koje su upravljači puteva, i upozoriti na katastrofalno stanje putne infrastrukture! Između ostalog i zbog (ne)rada Agencije, naši su putevi u stanju kakvom jesu, sa ograničenjima brzine kao da smo još u 70-im godinama prošlog vijeka!

ODGOVORITE