Rusija: Rokadama je i zvanično došao kraj

Dmitrij Medvedev je danas podneo ostavku na mesto premijera Rusije, a Vladimir Putin mu se zahvalio na dosadašnjem radu. Rokadama je i zvanično došao kraj.

Svijet 15.01.2020 | 22:03
Rusija: Rokadama je i zvanično došao kraj

Od 20 godina Putinovog naizmeničnog ustoličenja kao premijera i predsednika Ruske Federacije, njegov prijatelj i prema prvim procenama, nespojivi saradnik, Dmitrij Medvedev, bio je uz njega na vodećim funkcijama nezanemarljivih 12 godina.

Nakon imenovanja za prvog potpredsednika vlade, mnogi politički analitičari počeli su da posmatraju Medvedeva kao potencijalnog kandidata za predsedničke izbore 2008, iako su zapadni posmatrači verovali da je Medvedev previše liberalan i prozapadno orijentisan da bi ga Putin podržao kao kandidata.

I bili su u pravu.

Tada i počinje period partnerskog vođstva, koji je zapravo obeležilo faktičko liderstvo Vladimira Putina, na kojoj god funkciji on bio. Ovaj period obeležila je i već čuvena zamena funkcija iz 2008. godine ili Putinovo "mirovanje" na mestu premijera nakon dva uzastopna četvorogodišnja mandata na mestu predsednika od 2000. do 2008. godine.

Naime, kada je na predsedničkim izborima 2008. godine osvojio 73 odsto glasova, Medvedev je ispunio obećanje koje je dao tokom kampanje i imenovao Putina na mesto premijera. Nakon što ga je 7. maja 2008. godine na mestu predsednika Rusije zamenio Medvedev, već sledećeg dana Putin je postao ruski premijer. Do 7. maja 2012. godine obavljao je ovu dužnost, a rotacija funkcija je izvršena kako bi Putin ponovo mogao da postane predsednik već u sledećem izbornom ciklusu.

Na Kongresu Ujedinjene Rusije u Moskvi 24. septembra 2011. godine, Medvedev je zvanično predložio da se Putin kandiduje za predsednika 2012. Ovo je bila ponuda koju Putin, naravno, nije mogao da odbije, a nakon odlaska sa dužnosti predsednika, imao je i ustavno pravo da se na nju vrati, jer to više nije predstavljalo "dva mandata zaredom".

U ruskim medijima zamena funkcija dvojice lidera nazvana je "rokirovka", što je ruski izraz za šahovski potez "rokade" topa i kralja. Pogađate ko je u ovoj priči kralj.

Neki analitičari su prirodu mandata u kojem je Putin preuzeo ulogu premijera pod predsednikom Dmitrijem Medvedevim, zbog nemogućnosti da treći uzastopni put obavlja funkciju predsednika Rusije, nazivali i tandemokratijom.

Kovanica "tandemokratija", kao politički neologizam nastao od reči "tandem" i grčke reči "kratein" - što znači "vladati" možda najbolje opisuje period bitisanja dvojice prijatelja na vodećim funkcijama. Iako je funkcija premijera nominalno podređena, opravdano je mišljenje da je Putin bio faktički lider u ovom periodu. Nijanse kojima analitičari boje ovaj period oslikavaju ruski politički spektar u kom je Putin ostao "alfa i omega". Pristalica ove teorije je mnogo više od onih koji procenjuju da su on i Medvedev imali slične nivoe moći.

Komentatori, analitičari i neki političari saglasni su da je prenos predsedničkih ovlašćenja koji se dogodio 7. maja 2008. godine predstavljao samo slovo na papiru dok je Putin zadržao poziciju broj jedan u ruskoj hijerarhiji moći, pri čemu je Dmitrij Medvedev igrao ulogu "ruskog narodnog predsednika".

U ovo vreme pojavile su se i neke novine u ruskom političkom životu: predsednik nije bio u stanju da kritikuje premijera, vladu ili ministre, dok Duma, sa svoje strane, nije baš bila u stanju da kritikuje kabinet svog vođe.

U novom začaranom krugu smene ovlašćenja, Putin se vratio na upravljačko mesto po treći put. Ponovo je izabran za predsednika Rusije na izborima 2012. godine, a Medvedev je postao njegov premijer.

"Zemlja je upravo dobila lekciju o nenadmašnom cinizmu. Rusija se ne sastoji samo od vladinih birokrata ... I svi čija svest nije narušena ekstatičnim žarom [o Putinovom povratku] su shvatili da ste nas lagali četiri godine", pisao je tada "Moskovski Komsomolets".

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je pak da je zamena funkcija sa predsednikom Vladimirom Putinom bila "poštena odluka".

U martu prošle godine Putin je na predsedničkim izborima osvojio skoro 77 odsto glasova i svoj četvrti predsednički mandat. To je ujedno i drugi šestogodišnji mandat, nakon što je na čelu Rusije bio u dva četvorogodišnja od 2000. do 2008. Izmenom Ustava, predsednički mandat produžen je sa četiri na šest godina.

Postavlja se pitanje šta će uraditi Vladimir Putin pre nego što mu 2024. godine istekne "drugi zaredom" predsednički mandat.

Tada će imati 72 godine i novi zadatak. Preostaje mu ili promena Ustava ili da nađe naslednika. Bar recept rokade provereno uspeva.

(B92)

 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Daniel

15.01.2020 23:07

Diktatura. Putin zeli osigurati svoju vlast i poslija 2024. Nevjerovatno za 21 vijek. Zar u ogromnoj Rusiji nema dovoljno demokratskih snaga da ga sprijece. Ovo se nece dobro zavrsiti.

ODGOVORITE
Name

re

15.01.2020 23:34

Nakon likvidacije porodice Romanov,jos nevidjoh pravog patriotu za Ruski NAROD.Daj Boze da grijesim!!

Name

Tiito

15.01.2020 23:42

Dobre stvari se ne mijenjaju.

Name

zdravko

16.01.2020 00:34

Tko ce da spriječi ta dva Golijata u bilo čemu.I Tito i Staljin i čercil i neznam već tko su za ovu dvojicu štrumpfovi.

Name

Cuj cuj

16.01.2020 01:22

Rusija je azijatska zemlja a u Aziji je demokratija neponata. Samo carevi.

Name

Podrska

16.01.2020 07:35

Jedino Putin moze da odbrani slobodan svijet od imperijalista!

Name

Re Podrška

16.01.2020 09:38

A ko će slobodni svijet na Balkanu da odbrani od ruskog imperijalizma.

Name

Cnjenice

16.01.2020 15:58

Su da su Rusiju vratili iz mrtvih. Takvi i trebaju da vladaju, ma kako se sistem zvao. Svaka im cast.

Name

Putin je

16.01.2020 16:13

Apsolutno narodni politicar. Stiti intetese naroda, samim time i drzavu. Vratio im dostojanstvo, vjeru u buducnost.... Da li se to dopada raznim pohlepnicima, imperijalistikim, oligijarhijskim silama ili ne, nije ni bitno. Gradjani su veca sila koja ce ga uvijek podrzavati u tome.

Name

Pešo

16.01.2020 07:55

Ruska demokratija na djelu. Putin je smijenio vladu i Medvjedeva. Apsolutni vladar koji se proglasio doživotnim predsjednikom. Putinova diktatura.

ODGOVORITE
Name

Rokade ili ne

16.01.2020 16:01

Oni su napravuli cudo, s obzirom u kakvim stanju je bila zemlja.Rakvi i treba da vladaju. Da je suprotno od toga, naravno da ne bi bilo za podrsku.

ODGOVORITE