"Naučila sam da sam u pokretu i na nogama"

Prije nego što se sledeći put požalite da vam je hladno ili da vam je nešto teško uraditi, sigurno ćete se sjetiti Smilje Midanović, koja, već duboko zašla u devetu deceniju, na bijeljinskoj Zelenoj pijaci prodaje ono što sama proizvede ili napravi. I tako već 30 godina...

Republika Srpska 15.01.2020 | 18:01
"Naučila sam da sam u pokretu i na nogama"

Kiša, snijeg, led ili nesnosna vrućina već decenijama ne mogu spriječiti 89-godišnju baka Smilju da dođe na bijeljinsku Zelenu pijacu. Kada je prije 30 godina počela da izlaže svoje proizvode tu je bila samo vikendom, jer je bila zaposlena u bijeljinskom “Žitoprometu”, gdje je zaradila i penziju, a danas, svaki dan, sem nedjeljom i crvenim slovom.

“Kad sam otišla u penziju toliko mi je bilo teško, da nisam znala šta ću sa sobom. I onda sam počela dolaziti na pijacu svaki dan. Djeca su me molila da ne dolazim. Sjednu pored mene, jedno s jedne, drugo s druge strane, i mole me. A ja počnem da plačem. Kažem, ako ste me zato zvali, ja neću da pričam. Onda njima bude žao, pa kažu-dobro nećemo. I sad im je žao što dolazim, ali mi ne brane. Kad je vrijeme lijepo, ja dolazim biciklom. A zimi autobusom ili autom”, priča baka Smilja.

Najstariji zakupac na pijaci kaže da je rad ispunjava. Prodaje domaće proizvode, sjemenke, pasulj, luk, orase, vunene čarape, koje je do skoro sama plela, a ljeti cvijeće koje, uz svesrdnu pomoć najbližih uzgaja.

“Najviše se sada sjemenke traže. Žene iz okolnih firmi najviše kupuju. Ja ispečem sjemenke i svježe donesem. Mada ove godine nisu bundeve baš dobro rodile”, kaže vremešna baka.

Dodaje da je rad održava vitalnom.

“Volim s narodom, naučila sam tako, da sam u pokretu i na nogama. Desi se nekad da po nekoliko dana ne radim, kada su jake kiše ili sveci. Pa onda kada hoću da se pokrenem to ide jako teško, vene “zaštopaju”. I tako sam ja sebi našla rješenje i zabavu”, kroz smijeh nam pripovijeda raspoložena starica.

Nije je život mazio, priča. Iz Crnjelova se sa mužem, bez kog je ostala prije skoro 50 godina, davne 1966. godine preselila na periferiju Bijeljine gdje su napravili kuću. Dobili su sina i kćerku, koja je nažalost preminula prije 4 godine. Danas ima 4 unučadi i troje praunučadi. Ali kaže da je najbitnije poslužilo kroz sve životne nedaće, a to je zdravlje.

“Zdravlje je najveće bogatstvo i najvažnije od svega. Ja volim zimu, nikad se ne prehladim. Ljeto teško podnosim i vrućinu. Sunce mi škodi. Svima preporučujem da rade, da se kreću. Nije dobro sjediti i ležati, ni za nas starije a kamoli za omladinu. Samo da se radi, mora se, svima bi bilo bolje, a i zdraviji bi bili”, veli baka Smilja.

Visprena starica koja uskoro puni 90 godina može biti samo primjer današnjoj omladini da se mudrost i dobre navike, pa i zdravlje mogu steći samo radom.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar