"Kome god je trebao pakao BiH je bila poligon"

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić ocijenio je da je BiH bila poligon svakome kome je bio potreban pakao u ovom regionu, a da je najbrutalnija laž da je sukob izbio na osnovi animoziteta Srba prema muslimanima.

Republika Srpska 06.01.2020 | 13:16
"Kome god je trebao pakao BiH je bila poligon"

Kada cijela istina o ratu u BiH izađe na vidjelo, to biti porazno za mnoge učesnike

Karadžić je, u odgovoru na pitanja Večernjih novosti čiji je prvi dio objavljen danas, istakao da će, kada cijela istina o ratu u BiH izađe na vidjelo, to biti porazno za mnoge učesnike - za većinu medija, za "lažne i besramne novinare", za neke "humanitarce" i njihove organizacije, pa čak i za pojedine aspekte angažmana UN.

- Najodvratnija je laž da je sukob izbio na osnovi animoziteta Srba prema muslimanima, i ta laž ne može da čeka na razotkrivanje. A Srbi su posljednji narod kojem se može pripisati vjerska netrpeljivost, posebno prema muslimanima (islamu)! Postoje nedavni primjeri ropstva, segregacije i istrebljenja koje su počinili drugi, a nikada Srbi - naveo je Karadžić.

On je poručio da sadašnji lideri svijeta, iako nisu stvorili, treba da razmontiraju sve ove laži, jer svijet ne može opstati bez prava i pravde, jer se "i ti ratovi, i posljeratni događaji, uključujući i suđenja, vrše u njihovo ime".

- Zato će rasvjetljavanje uzroka i posljedica naših tragedija popričekati, dok se ne zadovolje zli apetiti, ako se ikad zadovolji njihov iracionalni izvor. Sami smo se ponudili kao poligon svakome kome zatreba pakao u regionu - naveo je Karadžić.

On je ukazao da bi četvrt vijeka drugim narodima bila dovoljna distanca za zrelo i razložno razmatranje, pa čak i za viceve, ali da mir u BiH ne izgleda zrelo.

- Dakle, izgleda da ništa nije gotovo i ništa nije jasno, i to dvoje je u uzročno-posljedičnoj vezi: nije gotovo zato što nije jasno - navodi Karadžić.

Prema njegovim riječima, sve je još gore danas jer je svijet prisvojio lažnu sliku o uzrocima, ishodima i posljedicama rata, što je zločin planetarnih razmjera nezapamćen u istoriji.

- Danas je sve zatamnjeno i iskrivljeno, više nego što je bilo na početku krize, jer su `zamagljivači` nastavili da rade u tri smjene, sve do danas. Stvorena je virtuelna realnost, i u medijima kreiran drugačiji srpski narod, a istaknutim pojedincima `izgrađene` potpuno lažne reputacije, dovoljne za automatsku osudu - navodi Karadžić.

Ističe da je srpski, i njegov lični odnos prema muslimanima u BiH bio suprotan slici koju je stvorila propagandna

Karadžić je poručio da je od svih laži najmalignija ona koja je navela masovne ubice u Norveškoj i na Novom Zelandu da pominju Srbe i njega lično kao primjer za svoja nedjela, na osnovu lažne slike koju su o srpskom narodu stvorili zločinački mediji.

On je istakao da je srpski, i njegov lični odnos prema muslimanima u BiH bio suprotan slici koju je stvorila propagandna mašinerija i podsjetio na brojna lična prijateljstva, brakove i druge odnose među ljudima istog staleža.

- Јedina nesreća se pojavljivala kada bi neka sila napala Srbe, neki od muslimana bi ušli u savez sa agresorom, ali neki bi bili saveznici Srba, takođe. Ovoga puta je to bio još jedan napad na zajedničku državu, i interesi Srba i muslimana su se razlikovali.

Ali, tada je trebalo primijeniti principe zakona i prava, a muslimani nisu imali nikakvog prava da dominiraju nad hrišćanskom većinom u Bosni, čak i kad bi bila manjina - ukazao je Karadžić, prenosi Oslobođenje.

(Oslobođenje)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

КСС

06.01.2020 14:24

Сретан вам Бадњи дан Предсједниче, и нека вам Христово родјење донесе боље дане. Молимо се Богу да се вратите својој породици и нама који смо вам остали вјерни.

ODGOVORITE
Name

DD.6.1.2020

06.01.2020 14:39

Živ nam bijo brate Radovane,veliko ti sreće želimo.

ODGOVORITE
Name

samo istina

06.01.2020 15:12

Cijeli svijet laže!!! Kamere,ranjeni,svjedoci,novine,sud... Sve je laž. Čak i kad vidite sopstevenim očima i kad doživite. I to je laž. Samo Radovan ne laže i naravno, srbi ne lažu. Dobrice Ćosiću,vidiš da nije tačno da srbi vole laž!?

Name

Hebim

06.01.2020 15:44

Cega se pametan stidi, time se budala ponosi!

Name

Igipop

06.01.2020 15:35

A Ti i tvoja kompanija ste ga napravili.. Uzeli ste mi godine najljepse zivota zarad zlatnih kasika i duluma sume... I sad mi tvoja ćerka prosipa demokratiju

ODGOVORITE
Name

Viki

06.01.2020 16:39

Nek si nam ziv i zdrav predsjednice

ODGOVORITE
Name

Re

06.01.2020 19:16

I ja kazem da mu zelim zdravlje i jos dugo godina da prozivi

Name

Жив био

06.01.2020 16:49

Председнице.Позз и сретно Бадње вече и Божић.

ODGOVORITE
Name

RS

06.01.2020 18:09

Ti cuti

ODGOVORITE
Name

Joja

06.01.2020 21:56

Hristos se rodi i srecan ti Dan Republike brate ....

ODGOVORITE
Name

Milan

06.01.2020 22:37

Srećno Badnje veče, predsjedniče Karadžiću!

ODGOVORITE
Name

МЕРЦ

07.01.2020 13:11

ХРИСТОС СЕ РОДИ ПРЕДСЈЕДНИЧЕ

ODGOVORITE