Optužnicu protiv Mektića podigla kćerka zvaničnika SNSD-a

Kćerka Slavka Jovičića Slavuja potpisala optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića. O potvrđivanju optužnice odlučuje Dalida Burzić. Tužilaštvo traži da se Mektiću zabrani javno istupanje. Optužen da je nezakonito nabavljao "metlice za požare i rukavice", te da je kršio Zakon o sukobu interesa.

Republika Srpska 30.12.2019 | 22:39
Optužnicu protiv Mektića podigla kćerka zvaničnika SNSD-a

Prije mjesec i po namjeravala ga je uhapsiti. No, kako joj je taj plan propao, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić primijenila je drugu taktiku - podigla je optužnicu protiv Dragana Mektića, doskorašnjeg ministra bezbjednosti BiH stavljajući mu na teret - "kršenje Zakona o sukobu interesa". 

Istovremeno, Tužilaštvo BiH je od Suda BiH zatražilo donošenje mjera zabrane kojim bi se državnom poslaniku Draganu Mektiću zabranilo istupanje u medijima, te približavanje svjedocima na 100 metara. To znači da Mektić ne bi mogao prisustvovati ni sjednicama Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer se sala za sjednice nalazi u neposrednoj blizini Ministarstva bezbjednosti BiH u kojem rade pojedini svjedoci ovog "slučaja".

Da je u pitanju čista manipulacija krivičnim procesom iza kojeg stoje kadrovi SNSD-a i HDZ-a BiH koji su preko Milana Tegeltije i Gordane Tadić godinama pokušavali diskrditovati sad već bivšeg ministra bezbjednosti BiH, dokazuju dokumenti koji su u posjedu Žurnala.  

Optužnicu protiv Dragana Mektića i drugih potpisala je, kako tvrdi Žurnal, tužiteljica Vedrana Mijović.

U pitanju je kćerka SNSD-ovog funkcionera Slavka Jovičića Slavuja.

Njena optužnica, po Zakono o krivičnom postupku, dostavljena je, kako se navodi, sudiji za prethodno saslušanje Suda BiH Dalidi Burzić, bivšoj glavnoj tužiteljici Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koja je na poziciju sudije Suda BiH imenovana uprkos disciplinskom procesu koji je protiv nje tada vođen. 

U tekstu se podsjeća da je Dalida Burzić, umiješana je i u slučaj "Potkivanje" u kojem je glavni akter bio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, a njihovom prijateljstvu, kako se navodi, kumovao je dekan Stomatološkog fakulteta u Sarajevu - Muhamed Ajanović, siva eminencija bh. pravosuđa.

Dakle, optužnicu protiv SDS-ovog zvaničnika potpisala je kćerka SNSD-ovog zvaničnika, a o potvrđivanju optužnice će odlučivati prijateljica Milana Tegeltije koji je godinama glavni kadar SNSD-a u bh. pravosuđu.

"Prema navodima optužnice, navedene osobe su zloupotrebom položaja i ovlaštenja počinile krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH", navedeno je u hitnom saopštenju za javnost koje je danas upućeno medijima nakon što je Tužilaštvo BiH dostavilo Sudu BiH optužnicu protiv Mektića, Igora Golijanina, Samira Agića i Edina Garaplija.

Prvom tačkom optužnice Tužilaštvo BiH tereti Dragana Mektića da je "u svojstvu službenog i odgovornog lica kojem je povjereno rukovođenje Ministarstvom bezbjednosti Bosne i Hercegovine na osnovu člana 20. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave Bosne i Hercegovine, iskoristio svoj službeni položaj i ovlaštenja, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, tako što je postupio protivno Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine". 

Međutim, u istoj optužnice se ne navodi da je Mektić pribavio ikakvu imovinsku korist, ali je navedeno da je Mektić prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH jer je firmi Teh Projekt Inžinjering d.o.o. Rijeka produžio rok isporuke košulja, hlača, rukavica i metlica za gašenje požara.

Tužilaštvo BiH smatra da je Mektić morao raskinuti ugovor onog trenutka kada je istekao rok isporuke, te da nije imao pravo da potpiše aneks kojim je omogućeno produžavanje roka isporuke navedene opreme. Vrijednost ugovora je bila 124 hiljade maraka i sva roba je, čak i prema optužnici Tužilaštva BiH - isporučena. Tužilaštvo, međutim, problematizuje izmjenu konfekcijskih brojeva rukavica za vatrogasce.

"Ministar bezbjednosti je uputio saglasnost dobavljaču Teh-projekt Inžinjering d.o.o.Rijeka u kom je navedeno da je Ministarstvo saglasno sa izmjenom u specifikaciji za veličinu rukavica i to: veličina 8-10 pari, veličina 9-68 pari, veličina 10-48 pari i veličina 11-54 para, na koji način je pogodovao dobavljaču Teh-Projekt Inžinjering d.o.o. Rijeka, jer je navedenom dobavljaču omogućio da izvrši isporuku po osnovu apsolutno ništavnog ugovora", konstatovala je tužiteljica Mijović.

Tužilaštvo BiH smatra da je ugovor ništavan, jer firma nije u roku dostavila bankovnu garanciju za realizaciju ugovora, mada u spisima Ministarstva bezbjednosti BiH bankovna garancija - postoji. 

Bivši ministar bezbjednosti BiH obuhvaćen je i tačkom 5 optužnice Tužilaštva BiH. Mektiću se stavlja na teret da je nezakonito potpisao ugovore o djelu sa Zoranom Ivanović, te da je njoj za godinu i po angažmana na projektu koji je ralizovan sa Delegacijom EU isplaćeno pet hiljada evra.

Dalje, Mektić je optužen da je potpisao ugovore sa firmama Optigraf i Visia iz Istočnog Sarajeva, iako je znao da su te firme 2014. godine finansirale kampanju SDS-a. Time je, navodi Tužilaštvo BiH, prekršen Zakon o sprečavanju sukoba interesa. Formalno - Dragan Mektić 2014. godine nije bio ministar bezbjednosti BiH niti član SDS-a, a ove firme izabrane su tokom postupka javnih nabavki. 

Tužilaštvo BiH optužuje bivšeg ministra bezbjednosti da je "omogućio da se bez provođenja postupka javne nabavke angažuju i plate kao fizička lica iz sredstava Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva između BiH i Crne Gore, lica: Majda Kovač i Muzafera Rastoder, radnice Federalne uprave civilne zaštite, te Biljana Tomić i Dragiša Tešanović, radnici Republičke uprave civilne zaštite, i to na način da je Mektić Dragan dao pismenu saglasnost u rukopisu na aktu/zahtjevu Sektora za zaštitu i spašavanje Ministarstva broj: 09-04-1-7838-122/14 od 18.04.2016.godine kojim se traži zaključivanje ugovora o djelu za poslove predavača sa naprijed navedenim licima".

Time je, zaključuje Tužilaštvo BiH, oštetio državni budžet za sedam hiljada maraka. No, državna tužiteljica u optužnici ne navodi da ugovori o djelu ne podliježu Zakonu o javnim nabavkama BiH.

(BN/Žurnal.info) 

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Luka

30.12.2019 22:02

Kakve sve fukare rade u tužilaštvu pa to je sramota.

ODGOVORITE
Name

Bob

30.12.2019 22:07

ODMAH GA U ZATVOR.KAD SI.SPAO NA SICU.STO NISI UKARAO KOJI MILION PA TE NEBI OPTUZIVALI

ODGOVORITE
Name

SVJEDOK

30.12.2019 22:08

Osovina dodik-bakir-čović funkcioniše besprijekorno podržana od tzv pravosuđa!Kriminalci u politici koji su zarobili državu i koji se rugaju narodu

ODGOVORITE
Name

opa

31.12.2019 17:10

Ma ljudi ta trojica ce pohapsiti sva tri naroda samo da oni ostanu i dalje vozdovi. Blesavi narod samo klima glavom dok nedodje donjega.

Name

Sudija

30.12.2019 22:10

Dzaba im sve, ne mogu nista Mekticu, samo dzaba krece, nema njegove krivice u ovim optuzbama. Mekta, podnesi kontratuzbu za lazno prijavljivanje i nanosenje dusevne boli.

ODGOVORITE
Name

Re

31.12.2019 09:39

A otkud ti znaš da li ima ili nema.

Name

Sale

30.12.2019 22:14

Hapsi govna Mektiću, ha, ha, ha...

ODGOVORITE
Name

realno

30.12.2019 22:43

Na stranu ova sprdnja sa rukavicama ali realno koga je Mektić uhapsio. Samo priča kao u rijalitiju. Ništa nisu napravili dok su bili na vlasti.

Name

Tegeltija

30.12.2019 22:15

Prestrašno! Vjerovatno će Mijovićka biti nagrađena novom pozicijom... Koje je krivično djelo zamijeniti veličinu rulavica? I šta ako je neko za pare štanpao predizborni materijal Sds i onda dobio tender u SM? Po toj logici, nijedna štamparija koja štampa predizborne materijale ne bi smjela raditi druge poslove!... I na kraju, ko će odgovarati kada sve padne na sudu? Hoće li Mijovićka platiti štetu?

ODGOVORITE
Name

Ima li nam spasa?

30.12.2019 22:19

Slavuj stari udbaš. Bio sa Dodikom na demonstracima protiv tadašnjeg režima. U prvim borbenim redovima sa njima bio i udbaš Župljanin.

ODGOVORITE
Name

re

31.12.2019 08:50

A sve to kontrolise udbas Ceranic.

Name

Psiho Log

31.12.2019 18:06

A Slavuj lafo bio logoras. Moguce da je negdje kampovao, onako iz zajebancije.

Name

SNSD

30.12.2019 22:34

NE MOGU DA VJERUJEM DA JE ZA OVO PODIGNUTA OPTUZNICA.PA OVDE PISAJU PO NARODU KAO KISA U JESEN,DA LI JE MOGUCE DA SMO TOLIKO IZGUBILI MORAL.PA TAJ NOSONJA SLAVUJ JE SVIRAO K..CU NON STOP,A SAD NJEGOVA CERKA SVIRA K..CU KOJI JOJ SE DA.FUJJJJJ

ODGOVORITE
Name

Rašo

31.12.2019 09:15

Bože ima li Te? Ako Te ima pomozi da se riješimo najgore vlasti u novije doba (200 godina unazad). Ako Te nema reci nam da znamo šta nam je činiti.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

31.12.2019 15:12

Tatina ljepotica, pokvarena kao i tata.

ODGOVORITE
Name

Arhimandrit

31.12.2019 16:14

Zato je tegeltija koji je oslobodio milokrada i javno primio mito borac protiv kriminala i korupcije

ODGOVORITE
Name

Nema Sanse

31.12.2019 17:13

Da je ova Gospodja cerka onoga ljepotana, sa Cola frizurom u pokusaju.

ODGOVORITE