Poljoprivrednici nisu zadovoljni datim budžetom

Budžet za poljoprivredu u Srpskoj u idućoj 2010.godini iznosiće 75 miliona maraka. Poljoprivredni proizvođači su se tim povodom sastali sa resornim ministrom i poručili da je budžet trebao biti veći jer mali podsticaji utiču na nivo proizvodnje.

Republika Srpska 30.12.2019 | 18:04
Poljoprivrednici nisu zadovoljni datim budžetom

Poljoprivredni proizvođači smatraju da je dobro da se priča o nacrtu pravilnika o podsticajima za 2020. godinu, ali da je to trebalo ranije, a ne pred sam kraj ove godine. Ističu da predviđena sredstva u agrarnom budžetu Srpske neće biti dovoljna ukoliko se ne uvede sistemska zaštita domaće proizvodnje.

"Samo povećanje ukupne sume novca pravilnikom daje komociju povećanja sume ali što se tiče tova junadi to je ostalo na istom nivou kao i prošle godine. Mi bi voljeli da su limiti veći ali moraju biti svi proizvođači zadovoljeni“, kaže Goran Mitrović, predstavnik proizvođača junadi i ratara.

"Opet smo konstatovali da su sredstva nedovoljna. Ja sam malo karikirao pa sam rekao da je bara 750 kvadrata a treba nam hiljadu da bi svi krokodili bili koliko toliko zadovoljni i da bi sredstva bila koliko toliko dovoljna kako bi poboljšali naš konkurentski status“, smatra Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

"Nisam ja zadovoljan ali sve će da kaže vrijeme i vrijeme će kazati svoje što se tiče proizvodnje ko je bio u pravu a ko nije. Vrijeme će pokazati sistem opadanja u proizvodnji mlijeka koji se stalno dešava i dešavaće se i dalje“, ističe Vladimir Usorac, Udruženje mljekara RS.

Resorni ministar kaže da još uvijek nije odlučeno kako će sredstva biti raspoređena ali da će se pobrinuti da svako dobije iznos koji će im biti dovoljan za održavanje proizvodnje.

 „Ova sredstva ni blizu nisu dovoljna da ispunimo sve zahtjeve proizvođača mi smo računali da samo na osnovu onog što nam je došlo u prethnodnim danima nama bi trebalo 200 miliona i ne preostaje ništa drugo nego da na najpravičniji način ta sredstva rasporedimo. Svjesni smo da ne možemo svima da izađemo u susret i da ima nezadovojstva ali očekujemo razumijevanje“, kaže Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Zaštita domaće proizvodnje i rad na zakonu u podsticajima, donošenje osnovnog pravilnika o podsticajima i o kapitalnim investicijama su neki od ciljeva na kojima će u narednoj godini raditi i poljoprivredni proizvođači i resorno ministarstvo.

BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Rale

30.12.2019 20:21

Zadovoljni su nego sta, samo nesto palamude.

ODGOVORITE
Name

Nenad

30.12.2019 22:15

Usorac je zadovoljan on je vladu ocijenio sa ocjenom pet jer je toliko dobio niliona.