Javni mediji u službi vlasti gutaju milione

Republika Srpska je za samo pet godina povećala budžetsku stavku za podršku radu dva javna medija, agenciji Srna i RTRS, sa 1,7 u 2014. na 4,77 miliona KM u 2018. godini, a glavni razlog je što su se iz budžeta počeli pokrivati dugovi RTRS.

Republika Srpska 30.12.2019 | 16:56
Javni mediji u službi vlasti gutaju milione

Tokom prošle godine svi nivoi vlasti u BiH izdvojili su oko 30,8 miliona KM iz budžeta za finansiranje medija, a najveći dio je otišao javnim televizijama i radio stanicama.

Radi se o cifri koja dostiže skoro polovinu marketinškog tržišta u BiH i veća je 44 odsto od iznosa koji se za javne medije izdvajao 2014. godine. Od tada do danas za medije je potrošeno više od 140 miliona KM novca građana BiH, a iznos se rapidno povećavao iz godine u godinu, pokazalo je istraživanje koje je proveo Transparensi Internešnel u BiH.

Istovremeno, udio vlastitih prihoda većine javnih medija značajno se smanjuje, a zbog sve veće finansijske zavisnosti od budžetskih subvencija ozbiljno je ugrožena i njihova uređivačka nezavisnost.

– Javni mediji trebalo bi da budu u službi javnosti, ali su sve češće na meti sankcija regulatornih organa zbog pristrasnog izvještavanja i promocije političkih interesa vladajućih struktura. To je potvrdio i izvještaj OSCE o provedenim izborima, gdje se upozorava da bi društveni mediji u izbornom periodu trebali omogućiti jednak pristup svim kandidatima, ali da političari na vlasti imaju povlašćen tretman – navodi se u istraživanju TI BiH.

Republika Srpska je za samo pet godina povećala budžetsku stavku za podršku radu dva javna medija, agenciji Srna i RTRS, sa 1,7 u 2014. na 4,77 miliona KM u 2018. godini, a glavni razlog je što su se iz budžeta počeli pokrivati dugovi RTRS.

U posljednje dvije godine je za dugove RTRS izdvojeno pet miliona KM iz džepova građana. Pored toga, finansijski izvještaj RTRS pokazuje i to da je u zadnje dvije godine izdvojeno preko 1,6 miliona za nabavku opreme ovog javnog emitera.

Uprkos sve boljoj naplati RTV pretplate, finansijska zavisnost RTRS od budžetskih subvencija značajno se povećala, a po tvrdnjama Regulatorne agencije za komunikacije BIH, ne smanjuje se ni politički uticaj na uređivaču politiku.

RAK je u proteklom periodu izrekao više desetina hiljada maraka kazni RTRS, a u jednom izvještaju se upozorava na „kontinuirano i tendenciozno promovisanje interesa vladajuće stranke, favorizovanje pojedinaca ili subjekata”. I OSCE je upozorio da je RTRS na prošlim izborima upadljivo pratila i promovisdala “jednog kandidata za člana Predsjedništva BiH”.

Građani plaćaju i kazne za kršenje kodeksa

U BiH postoje tri javna radiotelevizijska emitera, dvije javne novinske agencije, te još 81 medij u vlasništvu kantona, opština i gradova.

Troškovi njihovog rada drastično rastu iz godine u godinu, a osim plata i nagomilanih dugova iz džepa poreskih obveznika, sve češće se plaćaju loše poslovne odluke, presude za klevetu i kazne za kršenje medijskog kodeksa, itiču iz TI BiH.

(BN/SrpskaInfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Realista

30.12.2019 20:43

Redovno plaćam pretplatu.,a neznam i zašto. RTRS je politički javni servis vladajućih, a ne u službi realnosti i pretplatnika. Zao bi trebalo da se finansiraju od Republike, a ne od naroda,koji ovakvoj televiziji nebi trebao plaćati pretplatu.

ODGOVORITE
Name

Pa

30.12.2019 22:37

Pa što plaćaš,nemoj plaćati i to je to

Name

Vjeciti opozicionar

31.12.2019 10:09

U ratu sa tadašnjim rukovodstvom RTRS stvarali smo mi borci našu televiziju, sada su je preuzeli dezerteri i ratni profiteri i stalno rade za režim i vrše podjele među srbima. Hitno mijenjati rukovodstvo RTRS i upravni odbor i izbalansirati učešće pozicije i opozicije.

ODGOVORITE
Name

Ttp

31.12.2019 10:13

Placam nego sta

ODGOVORITE
Name

oo7

31.12.2019 10:34

Tko je ugasio RTV IS u I.Sarajevu???

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

31.12.2019 12:49

Sastav, od zla oca i još gore majke.

ODGOVORITE
Name

Regan

31.12.2019 22:58

Evo sad gledam,ljudi moji tu sektašku televiziju treba zatvoriti,neznanju napraviti ni 30 min programa za novu godinu,pozvali samo sektaške face,krevelje se ko orangutani

ODGOVORITE