Snijeg i poledica na kolovozu

Na dionicama puteva u višim planinskim predjelima i preko prevoja u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ima ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu, dok u Hercegovini duva vjetar, koji u višim područijima mjestimično nanosi snijeg na kolovoz.

Republika Srpska 30.12.2019 | 08:23
Snijeg i poledica na kolovozu

Iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske posebnu pažnju skreću na magistralni put Gacko-Tjentište preko prevoja Čemerno i Gacko-Bileća /dionica Gacko-Korita/ i vozačima savjetuju maksimalno opreznu i sporiju vožnju, uz obaveznu upotrebu zimske opreme.

Na regionalnom putu preko prevoja Morine saobraćaj se zbog jakog vjetra i snježnih smetova odvija veoma otežano.

I na ostalim dionicama u višim planinskim predjelima i preko prevoja na istoku Republike Srpske ima ugaženog snijega na kolovozu, a iz AMS izdvajaju puteve koji vode preko Romanije /Sarajevo-Sokolac/, preko prevoja Rogoj /Trnovo-Foča/, Han Pogleda /Vlasenica-Han Pijesak/ i Banj Brda /Bijeljina-Tuzla/.

U nižim predjelima kolovozi su mjestimično vlažni, a zbog niske jutarnje temperature, iz AMS upozoravaju na poledicu, posebno preko mostova, nadvožnjaka i na prilazima tunelima.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina mogući su odroni zemlje i kamenja na kolovoz.

Na svim putnim pravcima iz AMS vozačima savjetuju maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu stanju i uslovima na putu, te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, a danas od 11.00 do 16.00 časova biće obustavljen saobraćaj na ovoj dionici puta.

Za vrijeme obustave vozači mogu koristiti alternativne pravce Mrkonjić Grad-Jajce i Mrkonjić Grad-Čađavica-Banjaluka.

Zbog izgradnje međudržavnog mosta na rijeci Savi izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na auto-putu Banjaluka-Gradiška, u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala, pa vozače iz AMS mole da voze opreznije i sporije, te da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dijelu magistralnog puta Brčko-Bijeljina, dionica Brčko-Donja Bukovica, zbog radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog radova na rekonstrukciji raskrsnice na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na tom magistralnom putu.

Izmijenjen je režim saobraćaja i postavljena je privremena saobraćajna signalizacija na dionici magistralnog puta Johovac-Rudanka zbog radova na regulisanju ulaza i izlaza vozila gradilišta na magistralni put, a koja su angažovana na izgradnji auto-puta na Koridoru "pet ce", kroz Republiku Srpsku, od petlje Johovac do petlje Rudanka.

Radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je nagažovana na izgradnji auto-puta od petlje Johovac do petlje Rudanka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Rudanka-Doboj jedan.

U toku je rekonstrukcija Mosta kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Zvorniku, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta Karakaj dva-Drinjača.

Zbog sanacionih radova na dionici magistralnog puta Modriča jedan-Vukosavlje /Jakeš/-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-granica Republike Srpske/FBiH /Karuša/ izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, uz postavljenu signalizaciju.

Nastavljeni su radovi na rekonstukciji kolovoza, na dionici magistralnog puta Drinjača-Milići-Vlasenica, zbog čega se saobraćaj odvija jednom trakom.

Na dionici magistralnog puta Drinjača-Konjević Polje u toku su radovi na rekonstukciji kolovoza, zbog čega se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom, uz regulaciju semaforima.

U toku su radovi na izgradnji kružne raskrsnice, na spoju magistralnih puteva Dragotinja-Prijedor-Kozarac, Kozarska Dubica-Prijedor i Ulice 29. novembar u Prijedoru, zbog čega se saobraćaj odvija usporeno, uz privremeno saobraćajnu.

Zbog izgradnje mini-hidroelektrane, na magistralnom putu Kotor Varoš-Obodnik, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

U toku je izgradnja MHE "Krupac" na rijeci Željeznici, zbog čega se saobraćaj na dionici magistralnog puta Krupac-granica Republike Srpske /Bogatići/, na području opština Istočna Ilidža i Trnovo odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog oštećenja nadvožnjaka kod "NIS petrol" pumpe u Trnu, saobraćaj se preko nadvožnjaka odvija jednom saobraćajnom trakom, dok teretna vozila ne saobraćaju.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na dijelu regionalnih puteva Lukavica i Šibošnica saobraćaj se odvija uz povremene prekide zbog radova na sanaciji kolovoza.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjeničnim propuštanjem vozila, saobraćaj se odvija na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo, u mjestu LJubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Lopare /Mačkovac/-Čelić.

U toku su i radovi na dionici regionalnog puta Šekovići-Caparde, zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično jednom kolovoznom trakom.

Na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, saobraćaj se zbog aktiviranog klizišta odvija jednom trakom naizmjenično.

Zbog pokretanja klizišta, na lokalnom putu Svodna-Brezici (opština Novi Grad), saobraćaj se odvija jednom trakom.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zabranjen je saobraćaj na lokalnom putu Mala Novska Rujiška-Johovica zbog rekonstrukcije dva propusta, a dok traje zabrana vozači mogu koristiti alternativne pravce.

Na području FBiH ugaženog i raskvašenog snijega na kolovozu ima u višim predjelima, posebno na pravcima Šuica-Kupres, Prozor-Gornji Vakuf, Srednje- Olovo-Kladanj i Donji Vakuf-Turbe.

Polučasovne obustave saobraćaja uz 15 minutno propuštanje vozila, naajvljene su u vremenu od 7.00 do 16.00 časova na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi.

Poslije 16.00 časova na ovoj lokaciji saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od 5.00 do 21.00 čas.

U vremenu od 21 do 00.30 časova vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 00.30 do 5.00 časova saobraćaj kroz tunel obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila teža od 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelzima u BiH jutros nema dužih zadržavanja.

Zbog bezbjednosnih sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica Republike Srpske i BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na 11 graničnih prelaza - Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar