Na jugu obilna kiša uz olujne udare vjetra

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti pretežno oblačno vrijeme sa kišom, dok se na jugu i jugoistoku očekuju obilne padavine i olujni udari vjetra.

Republika Srpska 21.12.2019 | 08:59
Na jugu obilna kiša uz olujne udare vjetra

Jutros mjestimična kiša pada na zapadu, jugozapadu, u centralnim predjelima i na jugu, dok je na sjeveru i istoku suvo. U Posavini i Semberiji moguća je slaba prolazna kiša.

Tokom dana kiša sa juga će se proširiti preko centralnih predjela na istok, sjever i sjeveroistok, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Na jugu i jugoistoku očekuju se obilne padavine uz grmljavinu i pljuskove od 40 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno i više.

Na sjeveru će biti pretežno suvo uz mjestimične i slabe padavine. Uveče i u dijelu noći prolazno sa promjenljivom oblačnošću i suvo. Zbog juga i fenskog efekta vjetra temperatura će biti i dalje relativno visoka.

Duvaće jak i vrlo jak južni vjetar sa olujnim udarima preko 70 kilometara na čas, posebno u južnoj polovini zemlje i planinskom pojasu, tokom jutra i prije podneva.

Poslije podne vjetar će biti u slabljenju na zapadu, ali i dalje olujni na jugu, jugoistoku i istoku.

Najviša dnevna temperatura vazduha iznosiće od 13 do 17, u centralnom planinskom pojasu od tri do osam stepeni Celzijusovih.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda jutros je oblačno vrijeme, ponegdje u Hercegovini i zapadnim područjima zabilježena je kiša.

Temperatura izmjerena u 7.00 časova: Čemerno pet, Gacko, Zenica i Rudo osam, Višegrad, Srbac i Kalinovik devet, Sarajevo, Bijeljina, Mrakovica i Sokolac 11, Bihać i Mostar 12, Mrkonjić Grad, Tuzla i Bileća 13, Trebinje, Ribnik i Šipovo 14, Prijedor, Novi Grad i Foča 16, Banjaluka i Doboj 17 stepeni Celzijusovih.
  
U protekla 24 časa u Gacku je palo 18,2 litra kiše po metru kvadratnom, na Čemernom 17, 2, Trebinju 15,7, a u Bileći 13,3 litra.

(Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar