Danas je Nikoljdan

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ proslavlja danas Svetog Nikolu Čudotvorca - Nikoljdan, u pomen na dan kada je ovaj svetac okončao ovozemaljski život 343. godine Nove ere.

Republika Srpska 19.12.2019 | 07:33
Danas je Nikoljdan

Sveti Nikola rođen je u Patari u porodici bogatih roditelja, čiji je imetak nakon njihove smrti razdijelio sirotinji.

Vrlo mlad je postao sveštenik, a zatim i episkop svog rodnog grada. Bio je potpuno posvećen svešteničkom životu i milosrđu i neumorno je radio na širenju i utvrđivanju Hristove vjere.

Mnogo je putovao i najveći broj njegovih čuda, koje je činio za ovozemaljskog života, vezana su za putovanja, naročito za spašavanje moreplovaca iz oluja i magle.

Sahranjen je u sabornoj crkvi u Miru, a kada su Turci u 11. vijeku osvojili taj grad, hrišćani su mošti Svetog Nikole 1096. godine prenijeli u Bari, gdje se nalaze i danas. Nikoljdan je, uz Jovanjdan i Đurđevdan, najčešća slava kod Srba.

Ovom prazniku posebno se raduju djeca, koja uoči Svetog Nikole ostave čizmicu u koju se potajno ostavljaju pokloni. Običaj potajnog ostavljanja poklona vezan je za život Svetog Nikole, jer on dobročinstva i milosrđa nikada nije činio javno.

Sveti Nikola slavi se u vrijeme Božićnog posta, pa vjernici pripremaju isključivo ribu i drugu posnu hranu.

(Srna)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Decko

19.12.2019 06:49

Sretna slava Sveti Nikola svima koji slave! Neka im Bog i Sv. Nikola ispune srca ljubavlju, a zivot da im bude pun srece i blagostanja! Od srca zelim :)

ODGOVORITE
Name

Pacino al

19.12.2019 06:51

Srecna slava i svako dobro od boga zelim zivjeli?

ODGOVORITE
Name

covjek

19.12.2019 09:57

Sveti Nikola slava ti milost.Srecna slava svima.Naucimo nesto od danasnjega dana i budimo vise ljudi.

ODGOVORITE
Name

Sretko Vidic

19.12.2019 11:08

SRECNA SLAVA SVIMA KOJI SLAVE SVETOGA NIKOLU

ODGOVORITE