"Ko ne prođe provjeru, neće biti kandidat"

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je nakon današnjeg sastanka u Sarajevu sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem da novi Savjet ministara BiH treba biti mjesto uspjeha i dogovora, a ne, kako je rekao, mjesto političkih sukoba.

Bosna i Hercegovina 18.12.2019 | 14:40
"Ko ne prođe provjeru, neće biti kandidat"

"Savjet ministara BiH ne treba biti mjesto oko koje se lome političke odluke nego se treba brinuti o investicijama da dolaze u BIH i da to osjete građane. Razgovarali smo oko budućeg rada Ministarstva bezbjednosti.

Iznenađen sam oko poznavanja svih elemenata oko sigurnosng ssistema jer je Radonči radio u tom ministarstvu i sigurni smo da ćemo unaprijediti rad pogotovo oko migracija. Zadovoljan sam što sam vidio da se naša stanovišta poklapaju u velikoj mjeri kada je riječ o bezbjednosti", kazao je Tegeltija.

Odgovarajući na pitanje novinara kazao je da Mlađana Božovića kao kandidata kojeg je predložio Nenad Nešić iz DNS-a predložio iz razloga što nije htio da izgubi njegovu podršku u Parlamentu, jer on nije htio glasati za prijedlog DNS-a Draška Aćimovića.

"Sve što je bilo do mene je urađeno da DNS izađe sa jednim stavom. Čak sam i ja organizovao sastanak, ali nažalost do posljednjeg trentka smo čekali da dostave jedan prijedlog, no to nisu mogli. Naš stav je da ne možemo da gubimo podršku od Nešića. Izbor predsjedavajućeg i ministara je jako transparentan. Tu provjeru prolazi i Božović. Samo ako ne prođe provjere on neće moći biti kandidat", kazao je Tegeltija.

On je kazao da je oko toga razgovarao i sa Radončićem, ali i sa liderom DF-a Željkom Komšićem. Tegeltija je rekao da je Komšić izjavio da on neće odlučivati o ministrima iz reda drugih naroda. Dodao je da će o svemu razgovarati i sa SDA.

"Moramo se držati principa da samo onaj ko ne prođe provjere neće biti ministar, a ne da jedni drugima biramo ministre", izjavio je Tegeltija.

Dodao je da postoji realna šansa da ukoliko SIPA završi posao 23. decembra bude izabran novi sastav Savjeta ministara BiH, prenosi Klix.

(BN)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

guz

18.12.2019 14:22

Mora se biti oprezan.Tegeltija misli da je to RS gdje se ministri koji su osudjeni biraju za minitre,kao Djokic.

ODGOVORITE
Name

Rad

18.12.2019 14:35

Sto se tice Tegeltijinih ministara, oni bi trebali na provjeru u Tunjice zajedno s njim, naravno.

ODGOVORITE
Name

Googl

18.12.2019 14:48

Pa nek se Tegeltija provjeri KRIMOS...

ODGOVORITE
Name

Apsurdi

18.12.2019 23:13

Svi će proći provjere, bez obzira na određene krivične prijave, čak i sudske presude. Ovdje su kriteriji obrnuto okrenuti, kao i sve, to nam je čak višedecenijski default življenja, jer je ovo evidentno zemlja apsurda.

Name

Hehe

18.12.2019 16:45

Radončić ima platu od 1.1 milion km godišnje!6000 km je za njega džeparac...

ODGOVORITE
Name

Ozna

18.12.2019 18:55

Ha ha čuj toptovjere pa one su pro forme radi to svi znaju, koliko je kandidata prošlo u institucije BiH a osuđivani za teška KD primjer Emir Škaljo, droga, krađa vozila a sad inspektor u GPBiH, treba li još išta!? .

ODGOVORITE
Name

Ako ćemo pravo

19.12.2019 07:39

Od Sipe se dobije provjera onakva kakva se naruči. Barem tu nema ništa sporno. I ne zapinje.

ODGOVORITE