Papa dolazi iduće godine u Crnu Goru

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, posetiće CG iduće godine, potvrđeno je na sastanku pape i premijera CG Duška Markovića, saopšteno je iz Vlade CG .

Region 14.12.2019 | 14:28
Papa dolazi iduće godine u Crnu Goru
Poseta pape Crnoj Gori imaće istorijski značaj, saopštili su iz Vlade.

Papa Franja je na sastanku sa Markovićem pohvalio politike koje ;Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa, naveli su iz Vlade.

Premijer je u Vatikan otišao na poziv državnog sekretara Pjetra Parolina.

Kako je rečeno iz vlade, poseta Markovića je ranije dogovorena, ali dolazi u osetljivom trenutku kada Vlada planira da usvoji Zakon o slobodi veroispovesti koji se odnosi i na imovinu Katoličke crkve u Crnoj Gori.

Poglavar Rimokatoličke crkve je u pismu koje je letos dobio od srpskog patrijarha Irineja posebno apostrofirao zabinutost povodom predloga novog zakona.

Zakon o verskim slobodama mora da bude donesen po demokratskim principima, da ga prihvate sve verske zajednice, kazao je poglavar papa u pismu Irineju, koji je objavljeno na sajtu Mitropolije Crnogorsko-primorske.

Vlada Crne Gore usvojila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, koji podrazumeva da sve verske zajednice moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta, a kojem se oštro protivila Srpska pravoslavna crkva.

Opozicija je tražila da se Zakon o kome inače treba da se raspravlja 24. decembra na Katolički Božić povuče, a Demokrate su zbog toga napustile Odbor za reformu izbornog zakonodavstva koji je bio pred finalnim dogovorom izbornih uslova. ;

(Beta)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

stara lola

14.12.2019 14:31

Crnogorci uzeli lovu i obecali sa 10 godina da se pokatolice pocelo je pocelo

ODGOVORITE
Name

Neđo.15.12.2019

15.12.2019 12:58

stara lola-milogorci su uvek bili takvi,takviću izumreti kao izdaice svoga roda.