Porijeklo imovine političara niko ne provjerava

Imovinske kartone kao i porijeklo imovine političara u BiH niko ne provjerava što im daje prostora da sakriju svoje pravo bogatstvo i prikažu samo minimalnu imovinu. Problem je što im Zakon o porijeklu imovine to omogućava jer svi pokušaji da se taj problem zakonski uredi već godinama propadaju.

Republika Srpska 12.12.2019 | 19:58
Porijeklo imovine političara niko ne provjerava
Prebacivanje nekretnina na rodbinu i prijatelje, of šor kompanije, slanje novca u inostranstvo kao i otvaranje firmi u regionu samo su neki od načina na koji funckioneri u BiH prikrivaju svoje bogatstvo.

Često se desi da u imovinskim kartonima zaborave na stanove, kuće na moru kao i na neke bankovne račune čime se stvara iskrivljena slika stvarnog stanja. 

„Ona opšta klima u kojoj funckioniše rekla bih na neki način izopačena logika prosječnog građanina BiH jeste da se oni dive umijeću i vještinama tih političara koji su se snašli i pronašli rupe u sistemu i na neki način prevarili sve i došli do ogromnog bogatstva“, kaže Tanja Topić, politički analitičar. 

Centralna izborna komisija, kojoj se imovinski kartoni dostavljaju, nije odgovorna za tačnost podataka. Tužilaštva nemaju dovoljno prostora za djelovanje jer netačno i nepotpuno davanje podataka nije tretirano ni Krivičnim i Izbornim zakonom kao krivično djelo.

Zato se niko dovoljno ni ne bavi time na koji način su političari zaista došli do ogromnog bogatstva, što je, tvrde stručnjaci, ključni problem.
 
„Jedina šansa da mi dođemo do nekih objašnjenja je da javnost pritisne takve političare i da upita kako su uspjeli da se obogate da objasne taj recept da bi još neko mogao na sličan način da obezbijedi sebi uslove za preživljavanje a ne za jedan bogat život i dok god ne bude pritiska javnosti da se objasni kako se došlo do novca političari će se bahatiti još više i biće bogatiji nakon svakih izbora“, smatra Aleksandar Trifunović, urednik portala „Buka“.  

U Republici Srpskoj trenutno se radi na izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika. Ako bi se krivično djelo Neprijavljivanje imovine i davanje lažnih podataka o imovini našlo u zakonu, možda bi bilo pomaka. Do tad, funkcioneri će i dalje nastaviti sa prikazivanjem imovine koju oni smatraju da je bitna, a ne ona koja je realna.  

„Mnogi od tih političara su u vlasti 20 godina i svi znamo da su povezani i da njihovi članovi porodice imaju nekretnine od Londona do Beča a da stagnira njihov imovinski karton ili da se povećava dakle jasno je da se podaciu imovinske kartone ne upisuju kako su stvarni kako građani ne bi imali uvid kakva je stvaran imovina političara“, ističe Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a u NSRS. 

Pokušaji da se usvoji Zakon o porijeklu imovine godinama propadaju, kao i prijedlozi da se ova oblast reguliše u nekom od postojećih zakona. Jedini koji je napravio pomak u ovoj oblasti je Kanton Sarajevo, koji od ove godine ima Zakon o porijeklu imovine.

U svim ostalim dijelovima BiH, zakon je na strani političara što im ostavlja više nego dovoljno prostora za manevrisanje stvarnim stanjem imovine.



BN TV

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Postovati Prava!

12.12.2019 19:33

Kakav je imovinski karton Marka Pavic-a?

ODGOVORITE
Name

Milan

12.12.2019 19:38

Krije se kriminalom stečena imovina.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

13.12.2019 05:50

Ko da ih provjerava? Pa svi kadrovi iz istih stranaka dolaze, uvezani kao crijeva.

ODGOVORITE
Name

Е

13.12.2019 09:33

Није политичара него лопова. Ко провјерава ваше?

ODGOVORITE