Onlajn ribari sa istoka Kine!

Internet portali za deljenje video snimaka imaju veliku ulogu u unapređenju života ribara u jednom priobalnom selu u istočnoj kineskoj provinciji Đijangsu. Sve više lokalnih meštana putem interneta prodaje morske plodove koje ulovi.

Zanimljivosti 03.12.2019 | 19:00
Onlajn ribari sa istoka Kine!
Čak petina svih ribarskih brodića iz istočne kineske provincije Đijangsu nalazi se u Gradiću Haitouu, koji živi od ribolova. A u selu Haićiju, sve više mladih koristi prednosti aplikacija za deljenje video snimaka kako bi povećali prodaju.

Ribar iz ovog sela kaže da je ranije zarađivao manje od 100.000 juana godišnje (oko 13.000 evra), ali njegova zarada je porasla otkako je 2017. počeo da objavljuje video snimke na kojima peca ili priprema morske plodove. Sada ima više od 2,5 miliona pratilaca.

„Sada primam 300 do 500 porudžbina svakog dana, ponekad i hiljadu, dve. Oko praznika internet kupovine 11. novembra imam između tri hiljade i pet hiljada porudžbina dnevno“, priča ovaj ribolovac.

Drugi mladi ribolovac iz istog sela objašnjava da, osim što objavljuju video snimke na društvenim mrežama, dvadesetak puta mesečno radi i prenose uživo, takozvane lajv strimove.

„Obično imam 300 do 500 gledalaca u svakom trenutku, a moji proizvodi koštaju oko 100 juana“, kaže on.



Procvat internet kupovine takođe je pokrenuo razvoj brze kurirske dostave morskih plodova u selu.

„Radim u selu više od tri godine. U početku, dostavljao sam jedan, dva ili desetak paketa dnevno. Sada je ta brojka skočila na hiljadu, ponekad i više od tri hiljade tokom praznika kupovine“, navodi kurir iz sela Haićija.

Očigledno više nije dovoljno da samo riba zagrize. Drugi mamac ribari bacaju za kupce, na internetu.

Izvor: Rts.rs 

Komentari / 0

Ostavite komentar