Višković: Struja neće biti skuplja nego u FBiH

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da struja u Srpskoj za privrednike i građane nikada neće biti skuplja nego u Federaciji BiH.

Republika Srpska 27.11.2019 | 14:57
Višković: Struja neće biti skuplja nego u FBiH
"Već smo se izborili da naša cijena za privredu bude mnogo niža nego u Federaciji. Struja za privredu u Srpskoj je 35 evra po megavat-času", rekao je Višković tokom skupštinske rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o porezu na dohodak, čiji je cilj da se podstakne razvoj tržišta dobrovoljnog penzijskog osiguranja kao posebnog oblika dugoročne namjenske štednje.

Višković je dodao da će Vlada nastojati da etapno dolazi do povećanja cijene struje, ali da će u svakom momentu biti jeftinija nego u Federaciji.

Replicirajući na opozicione navode "da ništa nije urađeno i da vlast radi populistički", premijer je istakao da Srpska daje više od 30 miliona KM podsticaja za zapošljavanje, te da je u Republici rekordna zaposlenost sa više od 267.000 radnika.

On je rekao i da podsticaji za novoprijavljene radnike daju dobre rezultate, te da se izdvajaju višemilionska sredstva za mlade do 35 godina za otpočinjanje vlastitog biznisa.

Višković je naglasio da Vlada Srpske redovno izmiruje sve obaveze.

"Mi smo možda uradili i više nego što se moglo u ovim uslovima", rekao je Višković.

On je naglasio da se plate i penzije u Srpskoj kontinuirano povećavaju u skladu sa realnim izvorima, te da bi svako volio da to bude više.

"Izdvojiti 70,80 miliona KM za sprovođenje seta zakona koji je juče razmotren i kojim će biti povećane plate radnicima u upravi, prosvjeti, kulturi, visokom obrazovanju, MUP-u i pravosuđu, nije populističko djelovanje Vlade Srpske kako tvrdi opozicija", rekao je Višković.

On je naglasio da Vlada Srpske i nadležne republičke institucije na ustavan i zakonit način i dalje rade na reviziji diploma zaposlenih u javnoj upravi.

"Rade se provjere diploma oko 35 zaposlenih, a ovih dana će se provjeravati i sljedeća grupa. Biće sankcionisano gdje god bude ustanovljeno da je diploma lažna", rekao je Višković.

Javno preduzeće “Elektroprivreda BiH” će kao društveno odgovorna kompanija iznaći mogućnost da u skladu s metodologijom smanji cijene električne energije koje nudi svojim kupcima za 2020. godinu i na taj način zaštiti privredu BiH od negativnih uticaja koje bi imalo povećanje cijene električne energije na krajnje kupce.

(Srna)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

borac

27.11.2019 15:03

A znas li koliko su vece plate i pezije u federaciji.

ODGOVORITE
Name

Gangago

27.11.2019 15:05

Hoce li biti provjerena i diploma ministra Rajcevica?

ODGOVORITE
Name

Gvido Lopov

27.11.2019 15:40

Elektroprivresda RS najveće leglo zla, pljačke, korupcije i kurvaluka po kancelarijama.Rak rana čitave države

ODGOVORITE
Name

roki

27.11.2019 17:51

A da nema Federacije onda bi nas derali ko ovce?

ODGOVORITE
Name

Misko

27.11.2019 20:03

Ma sta kazes

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

27.11.2019 20:46

PITANJE JE ŠTA ĆE SUTRA REĆI KAD DOBIJE SVOJE MIŠLJENJE OD MILE.

Name

ZA ONO

27.11.2019 23:55

DIPLOME NA UVID PREMIJERU. ISTINSKI SE TROŠITE ZA BOLJITAK NA SVIM NIVOIMA U RS ALI SU VAM MINISTRI 90% SA KUPLJENIM DIPLOMAMA I NE POZNAJU NIKAKVU STRUKU PA I SVOJ RESOR.

Name

Direkt

28.11.2019 00:50

Sta nam vrijedi sto je jeftinija struja, kada postoje i dodatne neke stavke na racunu za struju.

ODGOVORITE
Name

Predsjedniče,

29.11.2019 12:42

Kada poredite cijenu struje/kW u RS sa cijenama u drugim zemljama (ili drugom entitetu u BiH) UVIJEK kazite koliko kilovata struje moze, za svoju platu, kupiti radnik u RS, a koliko u drugim zemljama sa kojima se poredite. To je MJERA za usporedbu.

ODGOVORITE