Ništa od kineskih miliona i gradnje TE "Gacko 2"

Vlast Republike Srpske godinama ponavlja kako smo neodoljivi investitorima. Posebno, Kinezima. Da to i nije baš tako, najbolje pokazuje priča o izgradnji Termoelektrane Gacko 2.

Republika Srpska 24.11.2019 | 19:30
Ništa od kineskih miliona i gradnje TE "Gacko 2"
Sporazum je potpisan, obećana su data, ali realizacija je izostala. Od izgradnje TE ''Gacko 2'' nema još ništa. Gradnja novog bloka TE trebalo je da počne u 2018. godini, ali nije. Srpska je očekivala kinesku investiciju vrijednu milijardu maraka, a dobila je ništa. Ugovorom je bilo predviđeno da će gradnja trajati 50 mjeseci, a najave su bile da će radovi biti završeni 10 mjeseci prije roka. Međutim, svi rokovi su prošli, radovi nisu počeli. Premijer RS o tome ne zna ništa.

"Da ne bi ja bio neka proročica, o tome se vode pregovori. Još nije potpisan nikakav sporazum. Kad budemo imali konkretno sporazum bićete upoznati", kaže Radovan Višković.

Premijer je zaboravio ili nije ni znao da je Sporazum potpisan još u decembru 2017. godine u Vladi RS. Svoj potpis su tada stavili resorni ministar i predstavnici ''Kineske inženjerske korporacije''. Sve je bilo predstavljeno kao jedna od najvećih poslijeratnih investicija u RS. 

"Mi ćemo formirati zajedničko preduzeće u kome će kineska strana imati 51% udjela za sada, a RS odnosno matično preduzeće 49%. Poslije ovoga ide važna faza, a to je stvaranje pretpostavki za finansiranje ovoga projekta", rekao je u decembru 2017. ministar energetike i rudarstva RS Petar  Đokić

Prema tom projektu novi blok TE trebalo je da proizvodi 50 odsto struje u Srpskoj, trebalo je i da bude otvoreno hiljadu radnih mjesta. Trebalo je i da bude otvorena gipsara i cementara. Za sada je sve zacementirano samo na potpisima i obećanjima. Iz Elektroprivrede RS odgovorili su nam šta je trenutno prioritet.

"Paralelno se vode aktivnosti na ispitivanju radnog vijeka postojećih termoelektrana, izradi modela za modernizaciju postojećih termoblokova , definisanju modela za za izgradnju mogućih novih termoblokova, a sve u skladu sa politikama Energetske zajednice", saopšteno je iz ERS-a.

U javnosti se moglo čuti da se pregovara sa Kinezima, ali nije se moglo čuti šta će biti ako studija pokaže da je investicija nerentabilna? 

"Ni Vlada RS ne zna šta hoće. To su ugovori u korist kampanje. Ono što građane kasnije opterećuje jesu krediti", kaže poslanik SDS u NS RS Davor Šešić.

ČEZ je tužio ERS i RiTE Gacko tražeći milionsku odštetu za izgubljenu dobit i ulaganje u projekat. Arbitražni tribunal presudio je da je Elektroprivreda RS češlkom ČEZ-u dužna isplatiti 15 miliona maraka. Nakon parnice Vlada je ponovo pokrenula  projekat ''Gacko 2'', koji ne ostavlja mnogo nade da se nešto nauičo nakon fijaska sa ČEZ-om. BN TV

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

realnost

24.11.2019 19:48

BiH je teren za kriminalno pranje para uz proviziju, a ozbiljni investitori to vrlo dobro znaju!

ODGOVORITE
Name

Re

24.11.2019 19:50

Ovo je zbog deklaracije SDA? Niko neće u RS uložiti ni euro dok se Srbuje i entitet naziva Državom ?

ODGOVORITE
Name

Milan

24.11.2019 21:55

Osta pusto Gacko polje ravno osta samo da tuguje tugu prekopaše i ništa ne osta samo tužna od gvožđa gomila.Opljačkase tužnu elktranu odnijese pare dušmanima sad Gaćani idu na sve strane

Name

re

24.11.2019 22:31

koja će budala uložiti milijardu € na lokaciju koju Baja proglašava neodrživom i u stadijumu raspadanja.

Name

Tatanuz

24.11.2019 20:38

BiH ce uvijek biti meka za bofl robu!

ODGOVORITE
Name

Istine radi

24.11.2019 21:10

Pa nije sve uzaludno, bez rezultata i svrhe i sa štetom. Preko ČEZ-a pa do jednog krila vile na beogradskom Dedinju. Drugo krilom onom drugom iz EP Srbije. Eto.

ODGOVORITE
Name

Mile

24.11.2019 21:15

Znace Gacani a i cijela Hercegovina sta je terma znacila za njih,posle privatizacije

ODGOVORITE
Name

Mile

24.11.2019 21:15

Znace Gacani a i cijela Hercegovina sta je terma znacila za njih,posle privatizacije

ODGOVORITE
Name

hercegovac

24.11.2019 21:19

Jos jedna prevara u niyu lakovjernih gacana i nevesinjaca,nece dugo ni ova postojeca raditi isto kao sto ni vjekovna srpska zemlja na ovaj naci nece dugo biti srpska jer nas je ovaj kriminalac Milorad davno precrto, Nevesinjci u strahu od Santicevih rijeci velikog pjesnika smjestise ispod dvije betonske ploce daleko od ociju da ne vidi sunca ni mjeseca evo vec drugu godinu. Pusto li ces ostat...

ODGOVORITE
Name

Bojan

25.11.2019 00:13

Ugljevik dva i ista prica i politika

ODGOVORITE
Name

borac

25.11.2019 07:29

Netrebamo vise kineske pare usli smo u NATO zapad je sa nama kakvi kinezi rusi i ostala istocna sirotinja zna baja sta radi.

ODGOVORITE