Stranci ćute i usaglašavaju kazne, moguća primjena i bonskih ovlaštenja

-Mislim da sa nedavnim zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske cijeli proces u vezi formiranja vlasti na nivou BiH ulazi u novu fazu dodatne dramatizacije. Sada već dolazi do one faze direktnog provociranja, odnosno uključivanja međunarodne zajednice. Tek je sada neizvjesno kako će se ponašati i predstavnici međunarodne zajednice u cijeloj ovoj priči - kaže za Insajder Dušan Janjić, politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose iz Beograda.

Bosna i Hercegovina 18.11.2019 | 14:10
Stranci ćute i usaglašavaju kazne, moguća primjena i bonskih ovlaštenja
- Bojim se da se ulazi u jednu fazu koja ne obećava formiranje Savjeta ministara i ne obećava mirni tok stvari, već se ulazi u nove političke tenzije. Kako će to međunarodna zajednica da presječe i da li će uopšte ili će pustiti da kriza eskalira do granica kada sami građani počinju drugačije da se ponašaju ostaje da se vidi. Sve u svemu ulazi se u jedan neizvjestan period i sa tim treba računati - kaže Janjić.

On smatra da to što međunarodna zajednica nije do sada reagovala na zaključke NSRS znači da se ona priprema. Što bi Miloš Obrenović svojevremeno rekao "ako narod ćuti onda popuštaj", odnosno ako stranci ćute znači da usaglašavaju mjere i da će odgovor biti koordinisan i snažan.

-Ne vrijedi spekulisati šta će konkretno biti mjere. Legalno je da skupština usvaja razne zaključke, ali je isto tačno da se izašlo iz granica Dejtona, iako postoji neke interpretacije da je to u redu, izašlo se iz tumačenja Dejtonskog sporazuma. Sada je ponovna prijetnja koja sama po sebi nije problem da li će neko raspisati referendum ili djelovati mimo sporazuma, ali je problem što je to postao zvanični dokument jednog entiteta.

To je taj novi kvalitet i to je onda, ako se gleda neka logika tih procesa separatizma, samo jedan od koraka na tom putu. Ne vidi se da je otvoren drugi put - uključivanja i popravljanja sadašnje zajedničke države - ističe Janjić.

Na naše pitanje kada bi mogla uslijediti neka reakcija međunarodne zajednice na zaključke Narodne skupštine RS Janjić kaže da to za sada ne može predvidjeti.

- Sve će prvo ostati na nivou tihih pritisaka mimo očiju javnosti, jer se zna kada se pokrene javni pritisak to onda može da eskalira i otme se kontroli. To nije proces koji nije u potpunosti pod kontrolom lokalnih političara, niko od njih nema moć da upravlja društvenim procesima, a stranci se takođe nalaze u situaciji da nemaju formiranu Evropsku komisiju - tvrdi Janjić i pojašnjava:

- Tihi pritisak podrazumijeva podsjećanja "šta si radio '98." "gdje si bio '97.", "gdje imaš otvorene račune", širok je repertoar i on je poznat javnosti. Plus imate bonska ovlaštenja koja, takođe, mogu biti potegnuta, ali to sve zavisi od procjene kakva će biti reakcija stanovništva. Sjećate se da je u jednom momentu maltene cijeli SDS bio zabranjen, ali to se tada moglo jer su tu bile trupe NATO u većem broju i bilo je drugačije raspoloženje i podrška Dodika je bila na drugoj strani. Sada se situacija okrenula i SDS je za umjereni put, ali su u međuvremenu eniteti izgradili svoje političke snage i sada to nije tako laka odluka.

- Iako je SDS sada umjeren sankcije su mu i dalje na snazi zbog djelovanja u građanskom ratu devedestih, zato što tadašnje rukovodstvo stranke odgovara ili je odgovaralo za ratne zločine i zato što su na njih primjenjena bonska ovlaštenja. Insajderski znam da nije bilo lako ubijediti međunarodnu zajednicu da skidaju sankcije ljudima iz SDS.

U krajnjoj liniji sankcije ništa ne rješavaju, već samo sabijaju jednu grupu i daju šansu drugima koji mogu biti radikalniji od onih koje ste sankcionisali. Tu je taj trik ili neizvjesnost sa tom vrstom kažnjavanja - za kraj poručuje Janjić.

(Insajder)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Slgl

18.11.2019 14:33

Ništa od toga. Pitanje je da li će zaključci NSRS biti objavljeni u Službenom glasniku. Priča kao kod referenduma. Ako ne budu objavljeni, nema osnova za djelovanje međunarodne zajednice

ODGOVORITE
Name

Dok Holidej

18.11.2019 15:28

Moguće je da je ovo Dodikova igranka da dovrši što je davno započeo a cilj je dejton dva ovako je to najlakše izvesti bonska ovlaštenja, smjene i mile nije kriv još će postati i junak . Volio bi da griješim.

Name

Nostradamus

18.11.2019 15:45

To i nije zakljucak NS Republike Srpske nego zakljucci Dodika i Snsd kao i ona Bakirova i Sda deklaracija.Zbog toga MZ cuti i smatra da nema potrebe da reaguje.Sve je to samo skretanje od vaznih ekonomskih pitanja koje vladajuce strukture na nivou drzave i entiteta nisu u mogucnosti nista da urade.Zato sa ovim prodaju maglu jos uvijek dosta nepismenom narodu.Ovi su izabrani od MZ i mogu da rade sto hoce jedino je moguca intervencija ako dodje do oruzanog sukoba.

Name

Reslgl

18.11.2019 18:21

Ma nema od tih zakljucaka nista, to je samo farsa. Oni se nikada nece objaviti u Sluzbenom glasniku RS. Pusti Burlu kraju, samo lupeta.

Name

...RE

18.11.2019 15:06

SAMO ZABRINUTI

ODGOVORITE
Name

Re re

18.11.2019 15:54

Stranci postavljaju ove naše nesreće na vlast, sve je to uvezano i ušemljeno.

Name

Milan

18.11.2019 20:45

Dodika su stranci doveli i stalno radi za njih, neće oni njega mijenjati, takvog rusitelja Republike Srpske neće naći u Srpskoj.

ODGOVORITE