Kako građani mogu da štede za dodatnu penziju?

Vlada Republike Srpske će od naredne godine za zaposlene, čije se plate finansiraju iz entitetskog budžeta, mjesečno uplaćivati penzijski doprinos od 20 KM i za taj iznos neće se smanjivati, ni zarada, niti bilo koja do sada stečena prava zaposlenih, naglasili su iz Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda, koji je osnovan prije dvije godine u Srpskoj.

Republika Srpska 17.11.2019 | 10:46
Kako građani mogu da štede za dodatnu penziju?
Iz tog, za sada, jedinog dobrovoljnog penzijskog fonda u Bosni i Hercegovini su podsjetili i da svaki zaposleni ima mogućnost, a ne i obavezu, da jedan dio svoje bruto plate preusmjeri u istu svrhu, jer se poreske olakšice primjenjuju i za radnike.

"Ostaje mogućnost da svaki zaposleni, sam za sebe i potpuno dobrovoljno, jedan dio svoje bruto plate preusmjeri u istu svrhu, da bi raspolagao sa većim iznosom sredstava u budućnosti. Ovaj izdatak za poslodavca, a štednja za zaposlene, podrazumijeva ili dodatno izdvajanje iz budžeta, ili preusmjeravanje drugih stavki unutar istog budžeta, bez uticaja na dosadašnja prava zaposlenih",  rekao je u razgovoru za Fenu Zdravko Zečević, direktor Odjeljenja za marketing Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF).

Podsjetio je da svi privatni poslodavci, zahvaljujući osnivanju EPF-a, već gotovo dvije godine imaju mogućnost da organizuju penzijske planove, odnosno da za svoje zaposlene na njihove lične račune u EPF-u uplaćuju penzijske doprinose i tako iskoriste propisane poreske olakšice namijenjene poslodavcima, u skladu s zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak.

Ističe da zaposleni nisu primorani da budu dio penzijskog plana.

Ukoliko su članovi EPF-a, imaju individualni račun, bez obzira na promjenu radnog mjesta, odnosno poslodavca.

Kada stekne uslove za raspolaganje sredstvima, svaki pojedinac sam odlučuje na koji način će biti izvršena isplata, da li u jednokratnom iznosu u ili u vidu programirane isplate.

Zečević dodaje da isplate mogu početi s navršenih 58 godina, ili s napunjenih 53 godine života i najmanje 60 mjesečnih uplata.

Povlačenje novca mora da počne najkasnije s napunjenih 70 godina života.

Izvor: Fena

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ponizen i uvredjen

17.11.2019 10:18

Ma ovo je protuzakonito-Vlada iz Budzeta u koji se sliva novac svih gradjana RS uplacuje u penzioni fond 20 KM samo jedoj kategoriji gradjana,onima koji primaju platu iz entitetskog budzeta.A sta je sa ostalima,onima iz realnog sektora?Mi iz realnog sektora,dakle,njima pored plate i redovne penzije (Mi iz realnog sektora stvaramo vrijednost,oni su uglavnom administracija,uprava,logistika) zaradjujemo i dodatnu penziju bez koje mi ostajemo.Diskriminacija,drustvena nepravda,a i zloupotreba su ocigledni.

ODGOVORITE
Name

borac

17.11.2019 13:30

Ne galami sve budzetlije su iz vladajucei stranaka ko j.be ostale oni ce se ionako iseliti.Kod nas su gradjani kategorisani.

Name

Krajina

17.11.2019 22:22

Najradije bih im opsovao sve po spisku! Neka te pare usmjere u fond za liječenje u inostranstvu teško bolesne djece, a ne da jadni roditelji prikupljaju novac preko apela za pomoć i humanitarnih brojeva. Većeg smeća od domaće vlasti ovaj narod teško da je imao!

Name

Hipo

17.11.2019 10:38

U ovom slučaju za mene su država i konzerva isto. A evo kako. Ako ću odvajati od usta dio novca i davati vama na čuvanje to isto mogu ubacivati u konzervu u špajzu. Sve je slično ali ipak ću savjesnije taj novac čuvati ja nego da ga povjerim državi koja još nije ni "d" od države. Hvala vam za prijedlog ali ja ću po svom.

ODGOVORITE
Name

koja glupost

17.11.2019 11:05

i vi stvarno mislite da vam narod vjeruje u ovo, ne mozete NI OVE MIZERNE PENZIJE DA ISPLACUJETE - jadno. jel zato nema prevoza ovog mjeseca.

ODGOVORITE
Name

555

17.11.2019 12:36

To je neka prevara,čuj ne skidaju sa plate

Name

ne plackajte sirotinju

17.11.2019 12:14

Kako ce to ovi polovi medijski upakovati da svi polete u taj fond i tu nek vas sve oklempaju po usima i bice vam jos bolje kako biserka kaze. Silne drzave propali fondovi oni nove registruju pljacka jos jedna u nizu samo kulturna bez obijanja

ODGOVORITE
Name

Direkt

17.11.2019 13:13

Sa ovom nasom penzijom, koja je najniza u Evropi, tesko sta mogu da ustede.

ODGOVORITE
Name

mislim

17.11.2019 13:33

Zamisli osiguranje za koje ne garantuje drzava samo se ugsi iniko nezna ko je vlasnik i gdje su pare.

ODGOVORITE