Oprezno sa upotrebom antibiotika!

U Republici Srpskoj je u padu potrošnja antibiotika, ali i dalje treba raditi na sprečavanju njihove neracionalne upotrebe i lagerovanja u kućnim apotekama, čime se stvara mogućnost posezanja za ovim lijekovima i u situacijama kada ih doktor nije preporučio.

Republika Srpska 13.11.2019 | 16:31
Oprezno sa upotrebom antibiotika!
To, upozoravaju ljekari, može djelovati štetno po zdravlje, jer mikroorganizmi, kao što su to bakterije, imaju sposobnost razvijanja otpornosti na antibiotike.

Naglašavaju da prekomjerna upotreba antibiotika ugrožava živote ljudi, a ne samo zdravlje. Naime, pacijenti sa infekcijama uzrokovanim bakterijama otpornim na lijekove imaju povećan rizik od loših kliničkih ishoda, nastanka komplikacija i smrtnog ishoda. Oni troše više resursa za zdravstvenu njegu od pacijenata inficiranih osjetljivim sojevima iste bakterije. Veliki problem predstavlja kontinuiran porast antimikrobne rezistencije širom svijeta, od čega ne odstupa ni Srpska.

Usljed nepotrebne upotrebe ovih lijekova, može doći do toga da više neće postojati djelotvorni antibiotici, jer će bakterije biti otporne na njih. Zato se preporučuje korištenje antibiotika samo uz preporuku ljekara i pridržavanje uputstva za doziranje i dužinu uzimanja lijekova, upozoravaju ljekari koji su jednoglasni da pretjerana upotreba antibiotika definitivno onemogućava spasavanje života i zdravlja ljudi, kada je riječ o ozbiljnim bolestima.

Apeluju da ove lijekove treba koristiti racionalno, i to u situacijama kada je riječ o bakterijskim infekcijama, a ne za liječenje virusnih oboljenja, kod svake grlobolje i snižavanja  temperature.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS saopštili su da se u Srpskoj na antibiotike godišnje potroši oko 7 miliona KM, te da postoji prostor za smanjenje te potrošnje.

Branislav Zeljković, v.d. direktora IJZ, rekao je da je tendecija potrošnje antibiotika u padu i da, u odnosu na sve lijekove, antibitoci čine 2,25 odsto. 

– To nas ohrabruje, ali imamo još posla da taj procenat bude snižen. Potrebno je podići svijest građana da ovi lijekovi ne moraju uvijek da se koriste protiv prehlade ili neke upale – rekao je Zeljković.

Podaci Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS pokazuju da je za 9 mjeseci ove godine propisano 217.239 recepata za antibiotike koji se nalaze na listi lijekova ovog fonda koji se izdaju na recept. Trošak FZO za ove lijekove za dati period iznosi oko 1,2 miliona KM.

– U istom periodu prošle godine izdato je 232.546 recepata, a finansiramo one antibiotike koji se nalaze na našim listama lijekova i raspolažemo podacima o izdatim receptima samo za te antibiotike. Najpropisivaniji je „amoksicilin“, a antibiotici se najčešće propisuju za infekcije, odnosno upale respiratornog sistema i urinarne infekcije. U RS postoji i mogućnost izdavanja antibiotika na komad, kada je to neophodno i odgovara dužini trajanja liječenja – naglašavaju u FZO.

Slušati savjete ljekara

Povodom obilježavanja Svjetske sedmice svjesnosti o antibioticima, šef Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u BiH Viktor Olšavski rekao je da pacijenti moraju da slušaju savjete doktora, bez čije preporuke ne treba da upotrebljavaju antibiotike, niti da ih uzimaju ako su propisani nekom drugom.

– Antibiotici su jedno od najvećih dostignuća moderne medicine, ali ako ne budemo pažljivi i oprezni u njihovom korištenju, može se desiti da se izgubi to oružje – naglasio je Olšavski.

(Srpskainfo)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Banjalucanka

13.11.2019 15:38

Ovo bi trebalo objasniti specijalistima porodicne medicine, jer upravo oni propisuju antibiotike kao bombone...

ODGOVORITE
Name

kuku nama sa nama

13.11.2019 20:41

Šta li se zaista krije iza ove"pripreme"...neki novi"vanserijski"lijek,koji će početi propisivati..?Pa dobro,stručnjaci...šta će biti sa onim obaveznim doživotnim prilenapima i enapima za pritisak..oni kao neće biti "pobjeđeni" od strane pritiska..narod je zaista budala,pa vašu svaku rječ bezuslovno upija..

ODGOVORITE
Name

Doktor

14.11.2019 00:00

Smanjen je broj propisanih recepata jer nema pacijenata. Pacijenti odlaze iz dana u dan u sve vecem broju. Bice dovoljno ljekara ovdje, ali uskoro nece imati koga da lijece!

ODGOVORITE