Bivši ministar negirao krivicu na sudu

Bivši ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Nenad Suzić (69), optužen za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina, negirao je krivicu u banjalučkom Okružnom sudu, saznaje “Glas Srpske”.

Republika Srpska 09.11.2019 | 11:47
Bivši ministar negirao krivicu na sudu
Njegov predmet je proslijeđen sudskom vijeću, koje je zakazalo početak suđenja za 20. novembar.

Slučaj je zbog zaštite žrtve zatvoren za javnost, pa će se optuženom suditi bez prisustva medija.

Optužnicu protiv njega podiglo je Okružno tužilaštvo u Banjaluci krajem septembra, a potvrđena je 2. oktobra. Suziću je nakon potvrđivanja optužnice produžen pritvor, koji može da traje do izricanja prvostepene presude, a najduže dvije godine od dana potvrđivanja optužnice.

Pritvor je produžen zbog težine krivičnog djela za koje se može izreći deset godina zatvora, te zbog bojazni od remećenja reda i mira, a svaka dva mjeseca će biti kontrolisana opravdanost ove mjere.

Detalji optužnice nisu saopšteni u javnosti radi zaštite žrtve.

Suzić je uhapšen 5. juna zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju djevojčicu sa kojom je ostao nasamo u kući, a u pritvoru se nalazi od 7. juna. Cijeli slučaj prijavili su roditelji žrtve nedugo nakon ovog događaja. Uznemirena djevojčica roditeljima je ispričala da je napastvovao Suzić, kojeg su dobro poznavali. Suzić je u to vrijeme bio zaposlen kao redovni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci, a suspendovan je 7. juna, nakon što mu je određen pritvor.

Kako je ranije saopšteno iz Univerziteta u Banjaluci, rješenje o udaljenju traje dok je u pritvoru.

Nenad Suzić je bio ministar prosvjete i kulture u Vladi RS od 1998. do 2001. godine. Bio je redovni profesor na Filozofskom fakultetu na predmetima opšta pedagogija i metodika vaspitno-obrazovnog rada. Prema zvaničnim podacima, napisao je samostalno 17 naučnih radova, a koautor je u njih sedam. Od ovih radova izdvajaju se: “Kako motivisati učenike”, “Emocije i ciljevi učenika i studenata”, “Osobine nastavnika i odnos učenika prema nastavi” i druge.

Kazne

Prema Krivičnom zakonu Republike Srpske, Suzića, ako bude dokazano da je počinio ono za šta ga sumnjiče, čeka dugogodišnja robija. Zakon za obljubu djeteta mlađeg od 15 godina predviđa kazne od dvije pa do 15 godina zatvora.

(Glas Srpske)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Petar

09.11.2019 12:56

Kao profesor je vrstan predavač. Prilikom pisanja seminarskih, diplomskih, master i naučnih radova koristi se njegovo uputstvo citiranja izvora. Predavanja za nastavnike i učitelje na seminarima su bila uvijek pripremljena i na vrhunskom - svjetskom nivou. Kao ministar uveo je interaktivno učenje u nastavnu praksu. Činilo se da je ispred vremena u inovacijama. Uvijek uglađen, rječit, kulturan, nenametljiv, otmjen, spreman za demokratsku diskusiju. I u junu sve da padne u vodu tužbom za pedofilstvo. Ne samo da je to ljaga na njega, njegovu porodicu već i za Filozofski fakultet. Prosto nevjerovatno. I sad ide sudski proces bez javnosti. Na kraju je najvažnija istina pa ma kakva ona bila. Ugodna ili neugodna za njega i javnost.

ODGOVORITE
Name

Re:

09.11.2019 15:03

Mislim da je stvar kompleksna i da treba otvoriti četvore oci. Tako stručan i ugledan gradjanin i onda jedna optužba i sav život mu ide u pakao. Sudjenje bez javnosti je također problem jer kolika mu je tada mogućnost odbrane? Dobro otvoriti oci i slučaj dobro i sistematski proučiti.

Name

Moca

09.11.2019 13:30

Ako je kriv treba ga objesiti ali treba dobro provjeriti dokaze i iskaz te curice jer se često desi da djeca zbog želje da budu u centru pažnje izmisle neke stvari, zaista za pedofiliju treba uvesti smrtnu presudu

ODGOVORITE
Name

Milijana

09.11.2019 14:45

Optužnica protiv Suzića nije podignuta samo na osnovu prijave, urađena su sigurno sva dodatna ispitivanja i prikupljeni su maternijalni dokazi.

Name

Upucena

13.11.2019 18:40

Slazem se sa Milijanom da je sve dobro ispitano prije podizanja optužnice.Skidam kapu pred roditeljima sto su prijavili slicaj a nisu podlegli onom "sramota je".A i vlasti su profesionalne.Javljalo se jos žrtava.

Name

Pačić

09.11.2019 15:19

Ne mogu ništa reći u vezi ovog slučaja jer ne znam šta je istina. Ali, u današnje vrijeme gdje imamo masu montiranih događaja radi nekih interesa moćnika, ne možemo nikada imati istinu na vidjelu. Ne znam da li je čovjek uistinu pedofil ili je žrtva nekoga ko ima interes da ga "uništi".

ODGOVORITE
Name

!!!

10.11.2019 10:05

Tema je isuvise morbidna da bi se o njoj ovako donosio sud putem drustvenih mreza? Pravo kaze da je svako nevin dok se ne dokaze suprotno? Mislim da bi bilo korektno da se oko javnosti sudjenja pita osumnjiceni, pa ako on izrazi zelju da bude javno, ne vidim zasto se medijski to ne bi ispratilo?

Name

?

15.11.2019 06:41

A zašto bi neko sklanjao nekog pred penziju.Zar ga nije lakše poslati u penziju a nepraviti ovoliki skandal.Osobe iz njegovog okruženja znaju da je čitav život sklon mladim djevojčicama i niko nije spriječio slučaj.