Radnica iz Dervente biće vraćena na posao

Slobodanka Todorić iz Dervente, koja je ostala bez posla kod lokalnog privrednika nakon što je teško oboljela biće vraćena na posao. Iz Sindikata uprave RS koji su pomogli porodici u njihovoj borbi poručuju da se nijedan poslodavac u Srpskoj nema pravo ponašati na ovaj način i da će tražiti izmjene Zakona o radu.

Republika Srpska 01.11.2019 | 16:55
Radnica iz Dervente biće vraćena na posao
Agonija Slobodanke Todorić koja je bez posla ostala nakon nešto više od 3 godine i jednog telefonskog poziva, pošto joj je prethodno dijagnostifikovana teška bolest, konačno je završena. Ona je dobila rješenje po kome će se vratiti na posao i to na neodređeno vrijeme, nakon što je njen radni odnos u dosadašnjem periodu produžavana na mjesečnom nivou.

Mladen Todorić, Slobodankin suprug poručuje da je ovo bilo teških mjesec dana za njihovu porodicu.

„Uspjeli smo pokrenuti institucije, uspeli smo pokrenuti da institucije odrade svoj posao. Ponosan sam na sebe i ponosan sam na ove ljude iz Sindikata. Drago mi je i hvala institucijama koje su odradile svoj posao i koje su naložile firmi da vrati moju suprugu na posao.“, kaže Mladen Todorić.

Slobodanka je od trenutka kada je oboljela, deset puta bila u bolnici, i imala je više složenih operacija, a samo posljednja obavljena u septembru, trajala je 9 časova. Mladen Todorić kaže da je sa deset otpusnih lista lično došao pred preduzeće u kome je njegova supruga bila zaposlena, ali da mu nije omogućeno da razgovara sa nekim od uprave.

Nakon toga odlučio je da se pismenim putem obrati redom svima, čak i članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. Todorić ne krije ogorčenje lokalnom upravom u Derventi koja mu nijednog trenutka nije pružila pomoć.

„Niko mi se ispred lokalne zajednice koje smo mi članovi, niko mi se nije obratio, niko ni od odbornika za koje smo mi glasali, niko od insitucija iz opštine. Ja koji sam 39 mjeseci borio se za ovu RS, dočekao sam da nisam uspio ni da molim za svoju ženu, a kamoli nešto drugo.“, kaže Todorić.

U zaštitu otpuštene radnice stali su iz Sindikata uprave RS. Poručuju da ovaj slučaj nažalost nije usamljen i da postoji veliki broj radnika koji su nezaštićeni i bukvalno prisiljeni da se sami bore za svoja prava.

„Ovaj gospodin se obratio više institucija i zato je dobio zaštitu svojih prava. Da je ostao ćutati, ostao bi samo u sjeni. Takođe, pozvao bih Vladu RS da ponovo razmotri inicijativu koju je uputila Konfederacija sindikata RS, a odnosi se na oboljele radnike od karcinoma. Naš prijedlog je bio da se iz sredstava ili budžeta ili fondova obezbijede naknade plate u iznosu od 100% za te radnike.“, poručuje sekretar Sindiakata uprave RS, Milorad Mitrović.

„Današnja poruka u 5 do 12 poruka i Sindikatima i poslovnoj zajednici i institucijama RS da moramo zajedno da krenemo da popravljamo situaciju i da gradimo bolje društvo koje će radnici moći da žive život dostojan čovjeka u 21. vijeku, jer mi se suočavamo sa ogromnim odlaskom radnika i mislim da je jedan od glavnih razloga i loša zakonska rješenja zbog kojih ljudi odlaze.“, rekao je predsjednik Sindikata uprave RS, Božo Marić.

Iz Sindikata uprave RS pozivaju sve radnike u Srpskoj da se sindikalno organizuju i na taj način stanu u odbranu svog rada, jer ako su radnici složni mogu pregovarati, dok pojedinačno mogu samo moliti.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

MILENA

01.11.2019 18:48

DOK SI ZDRAV I DONOSIS ZARADU PRIVATNIKU,SVE U REDU AKO SE RAZBOLIS NEMA OD TEBE KORISTI I HAJD ZDRAVO . JAD OD DRZAVE

ODGOVORITE
Name

Radnik Amike iz Dervente

02.11.2019 13:59

Svaka čast Mladenu i ovom Sindikatu koji je zaštitio Slobodanku! Šta je sa našim Sindikatom? Zašto plaćamo Danku Ružićića i Ranku Mišić? Zašto oni nisu zaštitili Slobu ako njima plaćamo članarinu? Sram ih bilo nema ih nigdje! Niti su se oglasili niti su došli da vide šta nam rade Nada i Darko? Pozivamo ove sindikalce da dođu jedan dan pred ovu firmu, vjerujem da ćemo svi preći kod njih, jer ovi iz Saveza sindikata nas samo šišaju. Šišaju nas da bi Ranka mogla uživati svaki dan novu frizuru, nov komplet, skupa putovanja i skupe restorane i da nas zamajava?

ODGOVORITE