Banjaluka daje milion KM za nove službenike

Grad Banjaluka u narednoj godini planira izdvojiti više od milion maraka za plate i naknade novih službenika koji će biti zaposleni po gradskim ustanovama i preduzećima.

Republika Srpska 31.10.2019 | 16:54
Banjaluka daje milion KM za nove službenike
Sa druge strane, gradski budžet će biti manji za više od osam miliona maraka u odnosu na rebalans iz 2019. godine, tačnije planiran je u iznosu od 146.610.000 KM.

Gradska uprava će za plate u 2020. godini izdvojiti 39,14 miliona KM ili 2,9 odsto više nego u ovoj godini.

U nacrtu budžeta koji će se pred odbornicima naći na zasijedanju zakazanom sljedeće sedmice se navodi kako će do povećanog zapošljavanja doći zbog povećanja obima poslova kao i zbog zamjena za bolovanja i roditeljska odsustva.



Posmatrano po korisnicima, do rasta rashoda za lična primanja došlo je kod Centra za socijalni rad, Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i Sportskog centra Borik.

Kako stoji u ovom dokumentu u Centar za socijalni rad primljeni su novi radnici zbog povećanog broja korisnika prava iz zakona o socijalnoj zaštiti dok je za   Sportski centar Borik bilo nephodno planirati dodatna sredstva zbog otvaranja nove sportske dvorane “Centar”.

“Takođe, Sportskom centru Borik se u narednoj godini planira dodijeliti na korišćenje objekat „Sokolskog doma“ zbog čega će biti potrebno primiti određen broj novih radnika”, stoji u nacrtu budžeta.

Slična situacija je i kod Centra za razvoj poljoprivrede i sela, kod kojeg je polovinom 2019. godine otpočela sa radom „Hercegovačka kuća“ gdje su primljeni pripravnici u cilju obavljanja pripravničkog staža.

Kada je Banski dvor u pitanju,  u 2020. godini se namjerava otvoriti novi prostor za kulturne namjene, tačnije stalna izložbena postavka iz zaostavštine Bana Lazarevića i Vrbaske banovine, te je planiran prijem jednog radnika.

“Na povećanje rashoda za lična primanja, u cijelini posmatrano, uticao je rast rashoda za bruto naknade troškova i ostalih ličnih primanja zaposlenih i to zbog povećanja prosječne neto plate koja se očekuje za 2019. godinu, a koja služi kao osnov za obračun toplog obroka“, jedno je od obrazloženja gradske uprave.

(Capital)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bravo

31.10.2019 16:12

Oni sto cekaju most i dalje neka veslaju

ODGOVORITE
Name

Pa

31.10.2019 16:54

to su poslovi samo za partijase koalicije!tako se pljacka budzet a placaju glasovi!! i sve po zakonu ali partijskom!to je i ispod dna !administracija jaca i od drzava sa 10 miliona i vise stanovnika!izmisljena radna mjesta ali plate iz budzeta se uzimaju nemilosrdno plus privilegije od voznog parka itd itd

Name

Komentar

31.10.2019 20:08

Pa moraju opštinari po običaju da uhljebe djecu, zetove i snaje...

Name

SALE SLOVENAC

31.10.2019 16:28

KAKO TO DA PRIORITET U ZAPOSLJAVANJU U GRADSKOJ UPRAVI IMAJU CLANOVI SNSD A NE DEMOBILISANI BORCI VRS . TO JE NEPRAVDA ŠTO BI REKAO KALIMERO .

ODGOVORITE
Name

xyz

31.10.2019 16:58

Ahahha šta se čudite. Toliko koštaju ljudi koji će skupljati glasove i toliko je para pobjeda na izborima. Niko Ljigia nije pitao koliko košta kvazi projekat banjaluka (ne)ljudskog lica???

ODGOVORITE
Name

Propast!

31.10.2019 17:06

Idu lokalni izbori.

ODGOVORITE