Srbin iz Kine odustaje od kupovine Šećerane

Od ranije je poznato da je 10. oktobra 2019. godine Odbor povjerilaca „Fabrike šećera Bijeljina“ dao pozitivno mišljenje na pismo namjere koje je bankar iz Kine Dragan Guru Đuragin uputio i u kojem je izrazio spremnost da imovinu „Šećerane“ plati 7. 000. 000 KM.

Republika Srpska 28.10.2019 | 16:49
Srbin iz Kine odustaje od kupovine Šećerane
Da li će bankar iz Kine Dragan Guru Đuragin kupiti Šećeranu i uopšte uplatiti depozit-kaparu u iznosu od 700.000 KM veoma je upitno nakon prepiske-obavljene komunikacije između njega i stečajnog upravnika Šećerane, Nebojše Matića, a koja je u posjedu portala Dešavanja u Bjeljini, te niza postavljenih pitanja stečajnom upravniku?

Informacija o obavljenoj komunikaciji stečajnog upravnika, kako saznaje portal Dešavanja u Bijeljini, sa potencijalnim kupcem imovine stečajnog dužnika AD“Fabrika šećera Bijeljina“ Velika Obarska u stečaju, Draganom Dr Guru Đuraginom predata je u Okružni privredni sud u Bijeljini u petak, 24. oktobra 2019. godine.

Informaciju koja je predata u Okružni privredni sud u Bjeljini prenosimo u cjelosti bez ikakvih ispravki:

AD“Fabrika šećera Bijeljina“
Velika Obarska u stečaju
Stečajni upravnik
Dr Nebojša Matić
Bijeljina, 21.10.2019.god

OKRUŽNI PRIVREDNI SUD BIJELJINA
ST.SUDIJI g-đi Alidi Nađ Mađarac
ČLANOVIMA ODBORA POVERILACA

Predmet: Informacija o obavljenoj komunikaciji stečajnoh upravnika sa potencijalnim kupcem imovine stečajnog dužnika AD“Fabrika šećera Bijeljina“ Velika obarska u stečaju, poštovanim g-dinom Draganom Dr Guru Đuraginom

Poštovani, cenjeni i uvaženi g-dine Dr GURU, prosleđujem Vam instrukcije za uplatu. Vi ćete izvršiti uplatu ponuđenog iznosa od 10% prema Vašem pismu namere, Vašoj ponudi, kada se stvore kod Vas uslovi za to, do roka koji ste naveli.

Poštovani, cenjeni i uvaženi g-dine Dr GRU, da li ste dobili istrukcije za uplatu. Ja sam Vam jednom već napisao da smo u ovom postupku imali problema sa jednom Turskom kompanijom, koja je dostavila dokument o uplati depozita, a ta uplata nije nikad stigla na račun stečajnog dužnika ( Šećerane ). Skupština je donela odluku da se njima prodaje Šećerana, da su oni kupci, za 5.000.000,00 Eura... do realizacije nikad nije došlo, nisu ni depozit uplatili, a nikad se više nisu ni pojavilu... Skupština poverilaca je poništila tu prodaju.

Poučeni tim iskustvom, skoro sigurno Skupština poverilaca neće ni razmatrati bilo koju ponudu a gde nije prethodno uplaćen depozit, kapara...
Od Vas poštovani g.dine Dr Guru, članovi Odbora poverilaca, Stečajni sudija, i članovi Skupštine poverilaca očekuju da ispoštujete Vaše Pismo namere. Vašu ponudu... da uplatite iznos od 700.000,00KM na račun stečajnog dužnika, kako ste naveli u Vašoj ponudi ili najkasnije bar 3 ( tri ) dana ranije od zakazane Skupštine poverilacaa za 08.11.2019.god.
To je razlog zašto sam Vam dostavip instrukcije za uplatu. Ne bude li te uplate na računu, Skupština poverilaca skoro sigurno neće ni razmatrati Vašu ponudu.
U nadi da ćemo i u budućnos ti uspešno sarađivati srdačno Vas pozdravljam.
St.upravnik

Visoko postovana, cenjeni I dragi mi Dr Nebojsa
Hvala na emailu.
Pročitao sam tvoj email i sve je kristalno Jasno I odgovoricu SUTRA,
Zelim ti prijatnu nedelju. Sve je uredu I sve ce biti uredu,
Sa postovanjem

Visoko postovana i cenjeni Gospodine Dr Nebojsa,
Zelim ti dobro jutro
Prostudirao sam tvoj email.
Na vasu radost i srecu poverilaca Fabrike u Stecaju ja NISAM onaj koji je dosao, obecao i nikada vise nije komunicirao sa vama.

Ja komuniciram i sa tobom i sa Gospodinom Ljubisom koji me je upoznao sa Clanovima Fabrike Secerane u Bijeljini i komuniciram sa Gospodinom ILIJA Garkinic upravnikom Stecajnog odbora, i ta prepiska se nastavlja.

1.Ja ne znam sta kupujem i sta pripada u tu kupovinu, sta radi sta neradi, sta se rashoduje a sta se popravlja, osim sto sam obisao (protrcao kroz) zgrade za 15 minuta i pravo na prvi i jedini sastanak sa tobom. Odma posle sastanka sam napisao Pismo Namere.
2.Nisam video zemljite koje pripada Secerani, a receno mi ja da sve ukupno ima 50 Hektara. Gde je to na mapi Krajine Stpske ili blizu kod Fabrike? U kojem je stanju to zemliste? Koja je zona tog zemljista sta tu moze sta nemoze.?

3.Nisam video nijedan dokument Vlasmistva Tapije zemlje koja pripada seceraani.
4.Nisam video ni jedan dokument kojim se kupcu daje da oznanja koja je zona na povrsini gde je Fabrika, i sta tu moze ili nemose dalje graditi.
5.Nism dobio spisak kako se ta cela fabrika Greje koliko kosta grejanje I na koji se nacim Kuva Secrena Repa pod kojim pogonom.

6.Nisam dobio spisak mesecnog kostanja Struje. Koliko kosta Struja mesecno da se Fabrika pokrene I odrzava? Od koga se ta struje kupuje po kojoj tarifi I koliko to sve kosta?
7.Nisam dobio spisak lica koja su strucna lica po njihovoj duznosti funkcije: Inzinjeri, Tehnicari, Elektricari, Vodo Instalateri, tako da bi mogao da saznam koga zaposljavam ili koga JOS treba da dovedem i da zaposlim da bi ta fabrika mogla da radi. Dali ti ljudi koji nisu radili u Fabrici Vec godinama uopste imaju nameru i zele da se vrate i da tu rade? Treba mi spisak onih koji zele da se vrate da rade u Fabrici Secerama.

8.Koliko potencionalno vec obucene i istrenirane radne snage mogu da zaposlim?
9.Ne znam kolike su bile plate ili kolike bi plate trebale da budu, i koliko kojim licima, strukama, po poslednjem zaposljenju i placanju platnig spiska, tako da znam kada se fabrika pocne remontirati I pripremati za ponovan pogon, koliko ce to mene sve da kosta vremenski i novcano, pre nego sto se Prva Masina pokrene.
10.Ne znam u kojem su stanju masine koje su tamo lezale ne koriscene decenijama, i sta treba da se remontuje a sta treba da se kupi novo.Neznam koje i koliko novih Masina treba da kupim dabi to sve pocelo.

11.Ne znam ko je tu seceranu snabdevao i sa koliko Tona Repe u sezoni,po kojoj ceni po toni.?
12.Da li ce ti zemljoradnici uopste i hteti da ponovo gaje repu buduci da su u Srbiji dosta secerana propale zato sto Zenljoradnici ne zele da gaje Repu zbog slabe otkupne cene.

13.Od koga I po kolikoj ceni se kupuje SEME secerne Repe? Koliko meni treba semena po toni? Dali Ja snabdevam SEME Poljoprivrednicima ili oni sami kupuju?
14.Ne znam dosta toga sto treba da saznam, zato sto me niko nije informisao, niti dostavio spisak bilo cega.
15.Treba hitno da se uspostavi kanal redovne komunikacije sa doticnim pomenutim licima, i da se meni dotave osobe sa kojim treba da komuniciram i gore trazeno sto hitnije dostavi radi saznaja i procene daljeg ulaganja.

Takodje ako se ide na Okruzni Privredni Sud da se resavaju Poverioci koji traze da budu placeni, kako To da ja sada prvo treba da platim 10% ako neznam sta ce Sud da resi, i dalje ce to biti u korist Kupca, i dali ce se Skupstina poverilaca sloziti sa mojom ponudom i cenom kupovine.
Svi gore navedeni faktori meni nisu dostavljini niti jasni, tako molim malo blizu saradnju samnom od lica koja to vec znaju i treba da mi dostave.
Ja mogu da SVE VAS uverim i GARANTUJEM da su moje namere kupovine Fabrike Secerana u Bjeljini vrlo OZBILJNE I da se interesujem da se sve ovo privede pozitivnom Kraju, i da se krenem u realizaciju moje kupovine Secerane.

Ne samo Tu Seceranu u Bjeljini, za vase informacije JA se interesujem da kupim secerane u celoj regiju Bivse Jugoslavije i u Rumuniji i Bugarske i Maldavije i Grcke.
Mozda se pitas zasto ja zelim da kupim BAS toliko Secerana, kada sve Secerane PRODAJU? TU TAJNU ZASTO, SAMO JA ZNAM, i niko drugi na SVETU nezna.
Molim da mi se dostavi sve gore navedeno, i objasni zasto ja prvo moram da uplatim 10% ako nist nije reseno u korist Kupca.
Sa postovanjem i u nadi da ce se ovo sve dovesti u red i saznanje pre sastanka na Okruznom Privrednom Sudu.
Zelim ti prijatnu radnu nedelju.
Sa pozdravom i postovanjem

ðPoštovani, cenjeni i uvaženi g-dine Dr GURU,

Ja Vam lično stojim na raspolaganju za sve informacije, koje imam....posedovne i vlasničke listove, popisne liste imovine stečajnog dužnika, projektnu i teničku dokumentaciju, koja se nalazi u fabrici (šta čini imovinu stečajnog dužnika)

Takođe mogu Vam obezbediti sastanke sa bivšom upravom, rukovodstvom Fabrike šećera (direktorom, teh.direktorom, zaposlenim radnicima... poljoprivrednim proizbvođačima koji su nekada bili dobavljači naše šećerane za sirovinu ( šećernu repu ).

Sav kadrovski potencijal i kompletnu dokumentaciju, koju imamo u šećerani stavljamo Vam na raspolaganje
Za sve ostalo, morate Vi angažovati poslati stručnjake u što kraćen roku, koji poznaju tehnologiju, opremu, proces proizvodnje, koja se nalazi kod nas... te da Vam oni daju odgovore na mnoga Vaša pitanja.

Napominjem: sve to treba da završite do kraja meseca, tj. od Vas se očekuje da obećani iznos depozita uplatite u roku koji ste Vi sami naveli u Vašem pismu namere- Vašoj ponudi.
U koliko ne bude uplate, Vaše pismo namere na Skupštini poverilaca se neće ni razmatrati.
Zašto je neophodna uplata od 700.000,00KM? Skupština na sednici kada je konstatovala da je „Turska“ ponuda propala, da potencijalni kupci nisu uplatili ni depozit, doneli su odluku da se više nikakve ponude za kupovinu neće razmatrati bez prethodne uplate, kapare (avansa). Predstavnik većine poverilaca ( oko 75% ) u Skupštini poverilaca se pismeno izjasnio pozitivno o Vašem Pismu namere- Vašoj ponudi.

Što znači da će Skupština prihvatiti Vašu ponudu. Račun stečajnog dužnika nije u blokadi, ta sredstva služe kao garancija da ćete vi ispoštovati Vaše pismo namere. U koliko bi se desilo da iz nekih proceduralnih ili tehničkih razloga se ne prihvati Vaša ponuda, a Vi ste uplatili iznos od 700.000,00KM, isti iznos bi bio vraćen naredni dan na isti žiro račun sa kog je izvršena uplata. Za sve dodatne informacije stojim Vam na raspolaganju
S poštovanjem
Stečajni upravnik

Na osnovu svega gore navedenog predlažem sledeće:

-Da se zakaže sastanak Odbora poverilaca za dan 04.11.2019.god. u 12h u prostorijama AD“Fabrika šećera Bijeljina“ Velika Obarska u stečaju, sa sledećim dnevnim redom
1.Informacija stečajnog upravnika o aktivnostima i dešavanjima u stečajnom postupku između dve sednice Odbora poverilaca
2.Informacija stečajnog upravnika o realizaciji Pisma namere g-dina Dragana Dr Guru Đuragina, za kupovinu imovine stečajnog dužnika

3.U koliko nije g-din Dr Guru ispoštovao Pismo namere, nije uplatio iznos od 700.000,00KM, da OP predloži Skupštini poverilaca novu cenu, nove uslove i dalji način prodaje imovine stečajnog dužnika
4.Razno

Obrazloženje: Za Skupštinu poverilaca je predviđen dnevni red, razmatranje Pisma namere g-dina Dragana Dr Guru Đuragina. Ukoliko poštovani g-din ne uplati iznos od 700.000,00KM, Skupština neće ni razmatrati to Pismo namere- njegovu ponudu. Zato predlažem OP da se održi sastanak članova OP dana 04.11.2019.god. te da OP predloži Skupštini poverilaca šta i kako dalje što se tiče prodaje imovine stečajnog dužnika. Ako nemamo predlog, ili predloge, sastanak će biti neuspešan, ponovo će se odlagati, zakazivati za mesec... dva skupština, ulazi se u zimu, gubio se vrme, imovina se ne prodaje, a troškovi se uvećavaju.

Stečajni upravnik
Dr Nebojša Matić

Matić je ranije izjavio da je ponuda izuzetno lijepo napisana i da bi on lično volio da se i realizuje, te da sve ide u dobrom pravcu i i da će se sigurno riješiti problem, da će se veoma brzo ovaj stečajni postupak završiti ako potencijalni kupac ostane pri svojoj ponudi i to ispoštuje".

Podsjećamo, Dragan Guru Đuragin porijeklom je iz Novog Sada i spreman je da imovinu „Šećerane“ plati 7.000.000 KM i da u oktobru 2019. godine uplati 10 odsto kapare.

Ako se prihvati njegova ponuda, u roku od 60 dana uplatio bi ostatak, izjavio je Matić.

Takođe je izjavio da Dragan Guru Đuragin želi odmah da zaposli 50 stručnih lica za remont fabrike, 50 pomoćnih lica i 50 radnika, ali i da ima u planu investicije i da od ljeta iduće godine zaposli 200 novih radnika i nastavi proces proizvodnje.

Da li će bankar iz Kine uplatiti depozit-kaparu u iznosu od 700.000 KM ili će i ova ponuda završiti u kanti kao i one ranije koje su pristizale od turskih i vijetnamskih investitora, znaće se do 4. novembra 2019. godine kada bi se trebao održati prvo Odbor povjerilaca, a potom i Skupština povjerilaca koja je zakazana za 8. novembar u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini".

AD „Fabrika šećera“ Bijeljina u stečaju je od 2015. godine, posljednja procijenjena vrijednost Šećerane je 23 miliona KM, potraživanja radnika 7,4 miliona KM, a potraživanja povjerilaca veća su od 16 miliona KM.

(Dešavanja u Bijeljini)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

Semberac

28.10.2019 17:01

Ovaj mi lici na prevaranta

ODGOVORITE
Name

Skeptik

28.10.2019 17:45

Ko, Guru ili Nebojša?

Name

Ministar

28.10.2019 19:19

Ovo lici na sprdacinu. Covjek je uputio pismo namjere od 7 miliona a nista o fabrici ne zna. Uz to napominje da hoce da kupi sve fabrike secara a ne zna nista o seceru. Ne zna od koga se secerna repa kupuje, ni kako se preradjuje kao ni samu tehnologiju rada fabrike. Njegov mail lici na google translate uz mnogo pravopisnih gresaka kakve bi napravile samo neobrazovane osobe. Cak i da je otisao kao mali iz Srbije pa da je zbog toga zaboravio jezik ozbiljan covjek bi unajmion nekoga ko moze da mu sastavi ozbiljno pismo. Ovo lici na prevaranta kao ste rece covjek.

Name

ojj

28.10.2019 19:24

Covjek je u pravu sa ekonomske tacke gledista.Gdje god ulazes moras znati tacno stanje firme, kako bi mogao znati isplativost ulaganja i prije svega svako ko ulaze zeli finansijsku dobit kroz neki vremenski period.A sad jeli covjek lopov,kriminalac il nesto drugo nebi da ulazim u to. Ali kada imas glavnog baju koji je prodavao paprike i cigare onda imas pijacarsku ekonomiju,a ekonomisti vole da znaju tacno stanje u cent i zato imamo ovolika ulaganja u privredu.Puno poz svim dobrim ljudima.

Name

Direkt

29.10.2019 02:44

Cim obecava milione, a nema ni za kaparu, cim pise pismo, koje je puno gresaka u kucanju, cim oslovljava sagovornika sa Ti, a da pritom sa istim nije ovce cuvao, pa da ga tako oslovljava i cim nije trazio dokumentaciju o tome sta kupuje, sve je i vise nego jasno kao dan. Mislio je tako reci besplatno da dodje do visemilionske imovine na osnovu price, pa ako prodje, prodje, no ocigledno nije uzeo u obzir da fabrika ne radi godinama, kao ni druge tehnicke "sitnice", tako da, pod tim uslovima, cak i da dobije fabriku besplatno, ne isplati mu se, jer valja ganjati stare radnike tj. onaj dio koji moze jos raditi, zatim naci i nove, pa uloziti pare u obnovu i modernizaciju fabrike, pronalazak dobavljaca sirovine i kupaca gotovog proizvoda, a tu su i drugi troskovi poslovamja (struja, voda, grijanje, radnici...). Ovaj je izgleda isao grlom u jagode, nista nije provjerio, a kamoli da je uradio elaborat o isplativosti ulaganja u seceranu, kao i istrazivanje trzista i bescarinskih aranzmana i kvota za izvoz secera. Vidi se da oni koji vode stecajni postupak u secerani, nemaju blage veze sa pronalaskom adekvatnog kupca, posto ovaj "Kinez", sto se sad pravi Englez, ispade jos gori od onih Turaka.

Name

Objavio

28.10.2019 17:17

A da mu isplatilo dobit za narednih deset godina možda bih pristao. Turci su dali dobru ponudu mi je unistili

ODGOVORITE
Name

Marko

28.10.2019 17:20

Ne kontam sta hoce ovaj bankar. Da mu neko drugi garantuje da ce mu priizvidnja biti usplativa i da mu neko drugi organizuje fabriku i proces proizvodnje da mu neko drugi nađe kooperante i da mu neko drugi nađe snadbijevača električne energije. ????

ODGOVORITE
Name

Glamoc

28.10.2019 17:25

Čitam izmedju redova: Daj ti prvo izvši uplatu, a za ostalo cemo lako.

ODGOVORITE
Name

Veteran

28.10.2019 17:29

Korektno od kupca, a to je trebalo sve da stoji u ponudi, a ovako je vrlo neozbiljno od prodavca. Drugo,kako to da se njemu isplati kupiti, pokrenuti proizvidnju a mi to nismo u stanju? Šta će id nas na kraju ostati??

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.10.2019 16:56

Kad kupujes nesto, a da pritom nije hrana, obicno se raspitujes o uslovima kupovine (da li moze na kredit, ima li garanciju, obezbijedjen servis u slucaju kvara u garantnom roku itd.). Ovaj je ocigledno mislio da kupovina fabrike je kao kupovina bureka u pekari. Time je sve rekao.

Name

Poslednji kineski car

28.10.2019 17:30

Koliko vidim, taj poštovani, cenjeni i uvaženi Dr.GURU izgleda da ima pare, ali po pitanjima koja je postavio i na način kako se obraća i piše ili je nepismen i lud ili se pravi lud. Podsjeća me na Srećka Šojića. A, visoko "poštovana", cenjeni i dragi mu Dr Nebojša je navalio k'o mutav da mu dotični Dr.GURU što prije uplati tih 700 hiljada, a kasnije iznos do 7 miliona, jer vrijeme curi li curi. Kao da ima 50 kandidata da kupe tu propalu fabriku pa će Dr.GURU zakasniti ne uplati li odmah, i izgubiće "zlatnu koku". Takođe, visoko "poštovana" Dr Nebojša je izuzetno nestrpljivi ali mi se čini i alav i pohlepan na pare. I visoko "poštovana" i cenjeni Dr. Nebojša me podsjeća na Srećka Šojića. Gdje dva Šojića prave posao znate svi kako to završava? Prije i nego počne. A svi i vidite kakva nam je država i sve u njoj. Kakva država, takav stečajni upravnik, kakav stečajni upravnik, takav i potencijalni investitor?! Kao u crtanom filmu. Haos.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

28.10.2019 18:08

Dok su njih dvojica na "TI"mozez misliti sta je to

Name

MENAGER

28.10.2019 18:04

SVE FIRME I KORPORACIJE U KINI SVICARSKOJ AMERICI I CITAVOM SVIJETU VODE SRBI HMMM

ODGOVORITE
Name

Д

28.10.2019 18:16

Ако да капару никада преговора неће бити као ни са турцима

ODGOVORITE
Name

Starac Fočo

28.10.2019 19:16

Kakav cirkus, koja je ovo komedija. Znam tog čoveka, nije to Đuraga, to je Đulaga, prevarant kakvih ima na sve strane i u RS.

ODGOVORITE
Name

ZA

28.10.2019 20:30

ČOVJEK U PRAVU. NOVAC SE NE ULAŽE GDJE VLADA KRIMINAL, OTIMAČINA, RAZBOJNIŠTVO, REKET. IME NIJE BITNO.

Name

Radnik

29.10.2019 07:54

Prodaje se ona nazalost vec cetiri godine, ko je ne upucen u stanje fabrike vjerovatno misli kako je ta fabrika rudnik zlata, medjutim istina je posve drugacija, u fabriku se ne isplati ulagati jer oprema je stara i dotrajala tako da se prije moze prodati u staro zeljezo nego pokrenuti. Svi dosadasnji kupci koji su odustali shvatili su a shvatice i ovaj sadasnji. Nema one predratne fabrike ona je ocerupana i sada je pitanje sa li je prodati bud zasto sto je i realno ili isjeci i na otpad. Tako da svi komentari koje sam procitao nema veze sa stvarnim stanjem.

ODGOVORITE
Name

Direkt

29.10.2019 16:58

Kako je onda radila do prije nekoliko godina?

Name

Radnik

29.10.2019 18:57

Cuj g. Direkt ona je imala neku nesretnu probnu kampanju prije 7 godina. To je samo probni rad i nije radila osim ta dva mjeseca a polovina secerovine je otisla u kanal i potrovala ribu. Ni jedan kg secera jestivog nije proizvedeno vec nesto malo za industrijsku proizvodnju sa dosta necistoce. Fabrike je prestala sa radom 1992. godine da bi probna kampanja bila 2012. godine i trajala samo dva mjeseca tako kad nesto neznas nemoj da lupetas jer pojma nemas sta je secerana ni kakvu tehnonologiju prerade secera ima. Oprema je totalno zastarjela i u cudu sam kad neko kaze pokretanje secerane moze, taj ko tako kaze il je lud il totalno ne obavjesten ili laze, druga mogucnost ne postoji.