„Zeleni" traže reviziju koncesija za MHE

Predsjednik Ekološke partije Republike Srpske i „zelenih“ Srpske Nikola Lazarević kaže da će ova stranka i Udruženje pokrenuti inicijativu revizije svih dozvola i koncesija za izgradnju mini-hidroelektrana.

Republika Srpska 27.10.2019 | 19:45
„Zeleni" traže reviziju koncesija za MHE
„Tražimo reviziju, a zahtjev ćemo uputiti Narodnoj skupštini Republike Srpske, pojedinačno svim poslanicima i iz vlasti i opozicije. Želimo da se do proljeća iduće godine zaustave sve koncesije, ponište one koje zakonski mogu, da odgovoraju oni koji su ih izdali često navodnim vlasnicima. Za ovakvo stanje kriva su ministarstva ekologije i energetike kao i komisije za koncesisje”, kaže Lazarević.

Mini-hidroelektrane su veliko zlo za prirodu, biljni i životinjski svijet i u nekim državama je zabranjena njihova izgradnja, tvrdi Lazarević.

„Samo stavljanje u cijevi rijeka i rječica totalno se uništava biodiverzitet, prirodna bogatstva, ali i prirodne ljepote Republike Srpske. Evo prijemjera rijeke Prače kod Mesića i Rogatice u kojoj su se prije izgradnje dvije mini-elektrane lovili kapitalni primjerci pastrmke i drugih riba. Danas ta rijeka ne postoji, jer je 14 kilometara uhvaćena u cijevi mini-hidroelektrana“, ističe Lazarević.

I kad se ovakvi energetski objekti završe, njihovi vlasnici ne ispoštuju zakonske odredbe uređenja korita rijeka.

„Ne poštuje se prvo biološki minimum, niti to ko kontroliše. Evo na Prači je sad vodotok deset puta slabiji nego kad je prirodno tekla, obale nisu uređene, nisu izgrađene pristupne staze. Iz ovog akumulacionog jezera viri drveće, šiblje koje nije iskrčeno. Ovo je kao poslije “dana D”, ozlojeđen je Lazarević.

Za 12 godina u Republici Srpskoj je potpisano i odobreno 138 koncesija za mini-elektrane. U prošloj godini u rad je pušteno 27 objekata. Raskinuti su ugovori sa 45 koncesionara.



(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Grujica Mali

27.10.2019 20:09

Podrska ovom Domacinu....

ODGOVORITE