Otvorena izložba u BL o razornom zemljotresu

- Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić otvorio je večeras u Кulturnom centru Banski dvor izložbu "Zemljotres u Banjoj Luci - 1969, solidarnost, obnova i izgradnja", ističući da je ovo centralni događaj obilježavanja 50 godina od katastrofalnog zemljotresa koji je razorio ovaj grad.

Republika Srpska 26.10.2019 | 20:47
Otvorena izložba u BL o razornom zemljotresu
"Obilježavamo 50 godina od razornog zemljotresa što je jedan od najtragičnijih događaja u istoriji našeg grada. Posljedice zemljotresa su bile katastrofalne, imali smo 15 poginulih, a više od 80.000 stambenih jedinica je uništeno i stotine objekata", rekao je Radojičić novinarima.

On je podsjetio da se Banjaluka, uz ogromnu pomoć i solidarnost u tadašnjoj Jugoslaviji, uspjela obnoviti i da je period od 1970. godine jedan od najintenzvinijih u razvoju ovog grada.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić naglasio je da se istorijsko-arhivski segment izložbe sastoji od istorije Banjaluke - njenih rušenja, obnavljanja i građenja od kraja Drugog svjetskog rata do osamdesetih godina prošlog vijeka.

"Ovaj segment podijeljen je na više poglavlja i donosi raznovrsne istorijske materijale u vidu fotografija, arhitektonskih nacrta, građevinskih projekata, novinskih naslovnica, razglednica, mapa i dokumenata", rekao je Stojnić.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković kaže da izložbu čine dva osnovna segmenta - istorijsko-arhivski i umjetnički, uz prateće sadržaje.

"Najveći dio odnosi se na seriju razornih zemljotresa i njihove neposredne posljedice, dok prethodni i prateći dijelovi govore o razvoju, odnosno obnovi i urbanističkoj transformaciji grada u decenijama koje su prethodile, odnosno pratile zemljotres. U ovaj segment uključeni su arhivski filmovi i interaktivni elementi", rekla je Vujkovićeva.

Ona je napomenula da umjetnički segment izložbe obuhvata odabrana djela iz kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, koja su u Banjaluku prispjela u "Akciji solidarnosti likovnih umjetnika Jugoslavije i svijeta".

Izložba, koja će biti otvorena do 30. novembra, zajednički je projekat Arhiva Republike Srpske, Muzeja savremene umjetnosti Srpske i Udruženja arhivskih radnika Republike Srpske, a realizuje se pod pokroviteljstvom grada Banjaluka.

U Muzeju Republike Srpske u četvrtak, 24. oktobra, otvorena je izložba "50 godina od zemljotresa u Banjaluci", autora Milenka Đorđevića, a u atrijumu Gradske uprave zainteresovani posjetioci mogu da vide multimedijalnu postavku o životu u ranjenom gradu u organizaciji Filatelističkog društva Banjaluka.

Zemljotres jačine 8,5 stepeni Merkalijeve skale 27. oktobra 1969. godine devastirao je kompletan grad. Život je izgubilo 15 ljudi, 1.117 je teže ili lakše povrijeđeno. Materijalna šteta je bila ogromna.

Na današnjem Trgu Кrajine i danas se nalazi sat, koji je prestao da kuca 27. oktobra 1969. godine u 9.11 časova, kao podsjetnik razorni potres koji je prije pet decenija zadesio Banjaluku.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Nije nego

26.10.2019 20:50

Ovaj poslijeratni zemljtres je gori.

ODGOVORITE
Name

Mića

27.10.2019 09:26

Prema nanijetoj šteti, ovim ni zemljotres nije ravan.

ODGOVORITE