Privatizacija kuca na vrata Elektroprivrede?

Šta je proces razdvajanja distribucije i snabdijevanja u „Elektroprivredi Republike Srpske“, koja podrazumijeva uvođenje i privatnih kompanija na tržište, ako nije tiha privatizacija.

Republika Srpska 21.10.2019 | 20:57
Privatizacija kuca na vrata Elektroprivrede?
Ovako za Srpskainfo odgovara predsjednik Sindikata energetike Republike Srpske Slobodan Ostojić na pitanje zašto se u javnosti u posljednje vrijeme često spominje privatizacija „Elektroprivrede RS“ ako je još ranije poznat stav Vlade i Narodne skupštine RS da elektroenergetski sektor ostaje u vlasništvu države.

– Uvođenje privatnih snabdijevača na tržište električne energije u RS nam daje za pravo da kažemo da je privatizacija na samim vratima. Možda će ERS još neko dogledno vrijeme zadržati velike potrošače, ali mislim da to neće dugo trajati – ističe Ostojić.

On objašnjava da je u procesu restruktuiranja distributivnih preduzeća iz sistema ERS predviđeno razdvajanje distribucija i snabdijevača. Ove dvije djelatnosti trenutno obavljaju pet distributivnih preduzeća ERS.Planirano je da distributivna preduzeća ubuduće samo obavljaju distribuciju električne energije i da se brinu o mreži, dok bi se formirao jedan snabdijevač električne energije na nivou holdinga ERS. Istovremeno bi se na tržište uveli i privatni snabdijevači koji bi dalje prodavali električnu energiju potrošačima.

– A gdje su pare? Pa, u struji – ističe Ostojić.

Ovaj proces restruktuiranja uveliko traje, a za ove poslove angažovana je konsultantska kuća PricewaterhoseCoopers.

Oni su zaduženi za izradu studije restruktuiranja distributivne djelatnosti i snabdijevanja, a do toga se došlo kroz projekat podrške reformama u BiH koju pruža Vlada Velike Britanije čijim sredstvima se finansira izrada studije.

Po ocjeni nadležnih u ERS, riječ je o jednom od najsloženijih projekata koji se realizuju u sistemu „Elektroprivrede RS“. 

Istovremeno, u toku je izrada pravilnika za stimulativne otpremnine u ERS jer u ovom sistemu ima prekomjeran broj zaposlenih. Procjene su da ima 15 odsto viška zaposlenih, a uglavnom je riječ o adminsitraciji, jer i u ERS nedostaju električari, monteri…

– Neki dan smo sa rukovodstvom ERS opet imali sastanak na temu restruktuiranja distributivnih preduzeća i stimulativnih otpremnina. Riječ je o procesu koji neće biti zaustavljen i planirano je da se od marta ili aprila naredne godine razdvoji distribucija od snabdijevača – kaže Ostojić.

U nadležnom Ministarstvu energetike RS o ovoj temi se ne oglašavaju. Ipak, ovo pitanje definisano je i Nacrtom zakona o električnoj energiji RS koji je nedavno usvojila NSRS i uputila ga u javnu raspravu. Ovaj zakon je proistekao iz obaveza prema Evropskoj energetskoj zajednici u koju je pristupila i BiH.

Pitanje privatizacije na striktan način se spominje u ovom Nacrtu zakona, ali se spominje restruktuiranje sistema ERS.

Aktuelni Zakon o električnoj energiji RS kaže „restruktuiranje i privatizacija postojećeg JMDP „Elektroprivreda” Republike Srpske biće izvršena po Programu restruktuiranja i privatizacije JMDP “Elektroprivreda” Republike Srpske, koji će sačiniti Vlada Republike Srpske, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima, a na osnovu pribavljene konsultacije u NSRS.

(Srpskainfo)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Pera

21.10.2019 21:54

Dabogda prodao i cacu svoga

ODGOVORITE
Name

Mmh

22.10.2019 03:49

hocu i ja da se bavim prodajom struje. privatizacija dabome

Name

Otaharin

22.10.2019 06:36

Ugasite svijetlo i zakljucajte vrata.

Name

Ministar

22.10.2019 07:24

Distribucije u privatnom vlasnistvu vec postoje. To nije novost. 99.99% potrosaca-domacinstava i dalje struju kupuje od drzavih distributivnih preduzeca jer ona fizickim licima prodaju struju po povlastenim cijenama. To ce da se promijeni uskoro. Vlada se obavezala na liberalizaciju trzista i samo je pitanje dana kada ce tu obavezu morati da ispune. Od tog trenutka cijena struje ce se formirati kao cijena kupusa na pijaci. Ponuda i potraznja. Za obicne ljude tj fizicka lica to znaci poskupljenje jer nece biti povlastene cijene. Tada ce se birati izmedju ponudjaca tj izmedju distribucija. Nije tacno da je 15% radnika viska. Viska je bar 50% i uglavnom u administraciji. To opet nista ne otkriva da li ce biti privatizacije. Drzava moze da smanji broj radnika a da zadrzi u svom vlasnistvu sve. Sa druge strane moze biti i da je ovo sminkanje pred prodaju. Poznajuci vlast snsd-a, njihovo ponasanje i zakon vjerovatnoce, smatram da je velika sansa da neko planira privatizaciju. Jos jedna cudna koincidencija je da je DNS jedina stranka koja se godinama javno protivi privatizaciji prirodnih bogastava i javnih preduzeca i sad su pretrpili najveci udar od crvene bande.

Name

Jaffa

22.10.2019 06:30

Kad se ne može napuniti budžet ide prodaja resursa...tako to rade "patriote".

ODGOVORITE