Oštra rasprava među poslanicima u Parlamentu RS

Nakon petodnevne rasprave, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je set izmjena i dopuna zakona iz oblasti pravosuđa, policije, privrede, nauke i školstva. Prethodno su danas poslanici razmatrali izmjene zakona o sudskim taksama i šumama Republike Srpske. Opozicija je još jednom ukazala na , kako kažu, ogroman kriminal u "Šumama Srpske".

Republika Srpska 27.09.2019 | 17:51
Oštra rasprava među poslanicima u Parlamentu RS
Na inicijativu Saveza opština i gradova Srpske, izvršene su izmjene u Zakonu o šumama - ko sve može da siječe državnu šumu i pod kojim uslovima.

"Izvođači radova u šumarstvu, osim privrednih društva, mogu biti i samostalni preduzetnici čime se omogućava da fizička lica koja ispunjavaju propisane uslove u postupku licenciranja mogu vršiti određen poslove u šumarstvu", objasnio je Goran Zubić, pomoćnik ministra šumarstva RS.

Opozicija ukazuje da se i dalje ne čini ništa kako bi se spriječio, kako kažu, milionski kriminal u javnom preduzeću "Šume Srpske".
Tvrde - stvoren je ambijent da onaj ko dobije "Šume Srpske" može nesmetano da krade.

"Kako to da su u jednom periodu `Šume Srpske` prodale drvnog sortimenta za 30 miliona KM fiktivnim preduzećima. To `Šume Srpske` nikada neće naplatiti, jer tamo dolaze korumpirani, nesposobni rukovodioci", ukazao je poslanik SDS-a Miladin Stanić.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić tvrdi da nije tačan podatak koji je iznio Stanić.

"Od tih 30 miliona KM isknjiženo je nešto iz državnih firmi i nekih privatizovanih preduzeća tako da je sada potraživanje 11 miliona KM. Na crnoj listi `Šuma Srpske` nalazi se 586 preduzeća od 1995. godine. I tačno je da je 90% tih firmi bilo `tašna-mašna`", rekao je Žunić.

Poslanik Žunić osuđuje kriminal, tvrdi daje policija već ušla u četiri šumska gazdinstva. Ali opozicija traži više.

"Nema djela, vi se morate zalagati, ne samo da pričate, već da budu počionici kriminala procesuirani. Niste vi od juče na vlasti", poručio je Stanić.

Politika se mnogo umiješala u "Šume Srpske", ukazao je i poslanik SDS-a Nedeljko Glamočak.

"Bude imenovanje novog direktora šumskog gazdinstva i novi direktor ne dođe do svog radnog mjesta, a politika ga smijeni", rekao je Glamočak.

Poslanik SDS-a Nebojša Vukanović ukazao je na bahaćenje lokalnih moćnika u opštini Kalinovik.

"Deba Sladoje ni sam ne zna koliko ima stanova, vikendica, džipova...čovjek iz sjenke rukovodi `Šumama Srpske`", tvrdi Vukanović.

Poslanici su usvojili i izmjenu Zakona o sudskim taksama, kojim je utvrđeno da se ove takse ukidaju za podnesak kojim se traži uvjerenje i sudske takse za izdato uvjerenje, kao i sudske takse za podnesak kojim se traži izdavanje jedinstvenog pristupnog koda , te sudske takse za izdati jedinstveni pristupni kod.

"Ocijenili smo da će se ukidanjem ovih sudskih taksi rasteretiti i privreda i građani", objasnio je Anton Kasipović, ministar pravde Republike Srpske

Opozicija pozdravlja novo zakonsko rješenje, ali tvrdi da ima još mnogo rupa u pravosuđu, te da su i privreda i svi građani zarobljeni u sudovima Srpske.



BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Ogavna Republika

27.09.2019 15:54

Mi smo ogavna republika lopova i pljackasa.

ODGOVORITE
Name

Re

27.09.2019 17:41

STVAR JE U JEDNOUMLJU KOJE SNSD ZASTUPA A TO JE DA NIKO NEVODI RACUNA O DRUSTVENIM ZAJEDNICAMA NEGOLI O POJEDINCU. DA BIH IMAO UREDJENO DRUSTVO MORA POSTOJATI INSTANCA KOJA VRSI KONTROLU GRUPACIJA I POJEDINACA A MI TO NEMAMO ZATO I JESTE CILJ POJEDNCA DA OFORMI PRIVATNU VLADU PRIVATNI PARLAMENT PRIVATNO SUDSTVO PRIVATNU POLICIJU ITD. Zbog takvog odnosa i opstrukcije na državnom nivou BiH zato sto tamo i nemoze da mesetari. To je dva poenta u Dodirom i SNSD neradu odnosno radu u privatnoj koristi pozivajući se na srpske interese a ustvari se radi na srpskoj zaštiti njega i SNSD mesetara. Dali i kada ćemo to shvatiti to je veliki upitnik čak se bojim da ce biti kasno ako vec nije

Name

Papci do vijeka

27.09.2019 17:58

I papaka, od Stevandića i njegovih do Vojina Mitrovića i ostalih. Sve papčine.

Name

Snsd

27.09.2019 21:14

idite u nemacku i uzivajte u sumama...nas pustite da na.miru krademo...

Name

Mirko Colaaa

27.09.2019 15:55

dajte dragana bartulu u sg romanija sokolac molim vaaaas lijepoooo

ODGOVORITE
Name

Mirko Colaa

27.09.2019 15:57

dajte mi sumarstvooo molim vas

ODGOVORITE
Name

Platon

27.09.2019 16:08

Ja javno poziv sve Sokocani koji nikakve koristi od sume nisu imali da uzmemo motorke pa da pocnemo redom sjeci i prodavati odmah u sumi. Kad nepismeni sumari i priuceni otpremnicari imaju najbolje kuce u Sokocu. Kad imaju najbolje aute sto i mi profesori , doktori inzenjeri ne bi imali gram koristi od sume. Jos jednom motorke u ruke i u sumu.

ODGOVORITE
Name

Sokocanin

27.09.2019 17:50

Treba odrediti datum kad ce mo sa motorkama u sumu.

Name

Ovo

27.09.2019 17:01

je Republika Lopovska u kojoj za poštenog čovjeka nema mjesta. Bježite, pošteni ljudi, što dalje od ovog raja za mafijaše, kriminalce, lopove, uvlakače i prevarante.

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

27.09.2019 18:16

Jedan poznavalac prilika u opštini Srbac mi nedavno kaže, nije problem sačuvati šumu od sumokradica iz naroda, već je nemoguće sačuvati šumu od lugara (prof. sumo čuvara). Od jednog drugog radnika šuma Rs iz Srpca, čujem : od 20 kamiona tzv. sticara s prikolicama, samo jeda ima ispravne papire, ostalo krađa, a kako je tek u većim gradovima gdje je više šume?

ODGOVORITE
Name

re

27.09.2019 18:43

šumarije su kriminalno zmijsko leglo

Name

Xx

27.09.2019 19:42

Igore, crni Igore, bolje da cutis. Branis nesto sto odbraniti ne mozes. Vama je vitalni nacionalni interes srpskog naroda Peljeski most. Koji ste vi bijednici. Isprani su vam mozgovi, pa i ne mislite svojom glavom. Pogubljeni ste u lazima.

ODGOVORITE
Name

Ispada

27.09.2019 21:24

da sume srpske svakom kupcu trebaju platiti sto kupuje od njih. Ovo je teorija vlasti! Nijedana strana kolonijalna sila nas ovako nebi unistila! Ljudi probudite se konacno neradi se o nekom drugom vas direktmo kradu i lazu a vi to podrzavate vasa djeca bjeze a vi ste onda srecni zar nebi veca sreca bila da su vasa djeca i unucad sa vama ali oni to nedaju kradu i lazu! Ono sto su pokrali kada bi se raspodjelilo posteno niko nebi morao bjezati iz zemlje! Zeljeni ste vidjeti djecu i unucad i uprkos tome glasate za one koji su ih otjerali iz vase kuce! Zar postoji veci zlocin ???

ODGOVORITE
Name

ma sta pricas

28.09.2019 03:08

sta da se budim eto okorjeli protivnici vlasti sad im lizu dupe... ma kofere i lagano eto im sve. papak cavic