Krečnjak vrijedan kao zlato ide privatnicima

Vlada RS, zajedno sa ERS, već mjesecima traži kreditora za realizaciju štetnog ugovora sa firmom "Ruding" iz Ugljevika o otkupu rudnika krečnjaka.

Republika Srpska 27.09.2019 | 16:05
Krečnjak vrijedan kao zlato ide privatnicima
Vlada RS ranije je donijela zaključak o otkupu ovog rudnika za 12 miliona KM, iako njegova stvarna vrijednost ne prelazi četiri miliona KM, tako da će šteta na ovom poslu, nakon njegove realizacije, iznositi osam miliona KM, koji će biti podijeljeni između organizatora "transakcije".

Nakon što sam objavio pomenutu informaciju 21.08.o.g., Vlada RS i ERS odlučili su da "malo pričekaju" sa realizacijom posla i naložili su TE Ugljevik da se krečnjak nabavlja od dobojske firme "Karmeus". I tu nabavku bilo bi nužno provjeriti, jer su cijene bile velike, kako bi se opravdala kupovina rudnika od "Rudinga" i otelo osam miliona KM.

Međutim, sada im se jako žuri da bi se što prije nelegalno dokopali novca.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, koji je trebalo da bude smijenjen u najavljenoj rekonstrukciji Vlade RS, je na sebe preuzeo zadatak da “Elektroprivreda RS” od firme “Ruding” (iz Ugljevika) otkupi rudnik krečnjaka i kamena. Bio je to najkraći put do njegovog ostanka u Vladi RS.

Vlasnik “Rudinga” je Rade Ćorić iz Bijeljine, koji je rudnik kupio svojevremeno za cca četiri miliona KM od firme “Sloboprom”.

ERS” je holding i nema imovinu, osim vlastitog poslovnog prostora u Trebinju. Kada se rudnik otkupi na ime Vlade RS, biće, potom, preknjižen na ERS.

Prvobitno je ovaj zadatak od “osam miliona za podjelu” trebalo da realizuje Luka Petrović šef ERS, ali ga je Đokić preuzeo na sebe, kako bi dobio mogućnost za popravni ispit.

Da krečnjak može biti izuzetno sočan i unosan, svjedoči i činjenica da RiTE Ugljevik ne radi ništa na otvaranju vlastitog rudnika krečnjaka; Nalazište postoji u sastavu sadašnjeg kopa uglja i u proteklom periodu dosta je urađeno na pripremi otvaranja; trebalo bi uložiti još nešto sredstava, ali se odustalo od toga, kako bi se iz budžeta ispumpalo osam miliona KM.

Treba reći da postoji potreba za snabdijevanjem krečnjakom, zbog procesa odsumporavanja, koji bi trebalo da krene ove godine, ali ta potreba je privremenog karaktera, jer, kako sam naveo, postoji neotvoren kop, koji je u vlasništvu RiTE Ugljevik.

Međutim, Ćorić navodno neće da im proda rudu iz rudnika krečnjaka, pa sada “moraju” kupiti cijeli rudnik. Kakva prevara i loš izgovor; Posebno zbog sve realnije mogućnosti da proces odsumporavanja uopšte ne krene u toku ove godine.

Da bi startovao, neophodno je da se, tokom zastoja TE, preduzmu još neka podešavanja…

Luka Petrović zahtijevao je od Uprave RiTE da ove godine, uopšte, ne vrši godišnji remont postrojenja: Razlog je da se kumulativni gubitak za 2019. smanji; Taj gubitak ERS biće istorijski, tako da Petrovića već sada možemo smatrati istorijskom činjenicom.

Rizici Petrovićevog zahtjeva bili su ogromni, s obzirom na starost pogona; Nekako su to uspjeli objasniti Luki koji je dozvolio remont, uz uslov da bude završen za 22 dana, što je nedovoljno. Potrebno je najmanje 30 dana, a, prvobitno je, za remont u ovoj godini bilo planirano 45 dana.

https://slobodanvaskovic.blogspot.com/

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ramzes III

27.09.2019 16:19

Jako je interesantan ulazak ,,kineza“ u alminij, sobzirom na preuzimanje Alumine, Birača. Slučajno ili namjerno?

ODGOVORITE
Name

Veber

27.09.2019 18:19

Privatnici su privatizovali i opljačkali čitavu državu, sve njene resurse, počev od pridonih pa do svih ostalih.

Name

Momo

27.09.2019 18:43

Dalibor Račić sitni privredni prevarant uništio gigant naš Srbački Stirokart, a brat Goran omražen u Srbcu I šire.

Name

Zakljucak

27.09.2019 17:04

Dobro uopste i postojimo.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

27.09.2019 17:26

Galens gazduje.

ODGOVORITE
Name

Jami

27.09.2019 17:57

Cuj kupili od Sloboproma? Od prodaje sporeta do izgradnje bolnica preko rudnika , hotela , robnih kuca . Masala masala bas isplatno biti clan SNSD-a

ODGOVORITE
Name

Jala Brat

27.09.2019 21:43

Nema srpski narod u istoriji većeg neprijatelja od srpske vlasti.

Name

Seljak

27.09.2019 18:01

Neka nam Vaske, i dao mu Bog svako dobro!

ODGOVORITE
Name

Hoce

27.09.2019 18:42

hoce sad kineze uvoze mjesto brace rusa litvanaca i ostalih bjelosvjetskih histaplera !sve pokradeno dno dna