Vladari iz sjenke, direktori prolaze milioni nestaju

Savjetnici, konsultanti, pomoćnici zamjenika, u upravama velikih javnih preduzeća se, kao na kadrovskom ringišpilu, vrte godinama, i dok direktori prolaze njihov uticaj je uvijek prisutan.

Republika Srpska 25.09.2019 | 19:49
Vladari iz sjenke, direktori prolaze milioni nestaju
Ovakav model, tvrde naši dobro upućeni izvori, decenijama opstaje u ključnim javnim preduzećima: “Šumama RS”, “Elektroprivredi RS” i “Željeznicama RS”, koje zapošljavaju više od 17.000 radnika i obrću milijarde maraka.

U “Šumama RS”, koje ovih dana potresaju smjene direktora, već godinama su na raznim pozicijama u upravi inženjeri Milan Tepić, Radenko Laketić i donedavni v.d. generalnog direktora Zoran Stojčić. Upućeni tvrde da Stojčić, koji je vrlo blizak SNSD, a karijeru je započeo kao revirnik u šumama u okolini Dervente, i danas bitno utiče na ključne odluke.



– Naravno, ako krene po zlu, odgovoran će biti v.d. generalnog direktora Slaven Gojković, a Stojčić će se diskretno povući u pozadinu. Ne bi mu bilo prvi put – navodi naš izvor blizak upravi “Šuma RS” u Sokocu.

I “Željeznice RS” imaju svoje vladare iz sjenke. Prema izvorima Srpskainfo, već godinama se mnogo toga pita Veljka Vukovića, bivšeg savjetnika bivšeg direktora Dragana Savanovića, a itekako je uticajan i Novo Panić. Panić je podsjećamo, široj javnosti postao poznat kada je, kao direktor Sektora za vuču vozova ŽRS, “pokrivao” svog sina, koji se, dok je bio u zatvoru, uredno vodio kao da dolazi na posao u “Željeznice RS” i za to primao platu.



– Da nije uticajan i da nema čitavu mrežu “svojih ljudi”, ne bi to mogao mjesecima raditi – kaže naš izvor.

Dodaje da je u ŽRS i danas itekako uticajan i bivši direktor Dragan Savanović, danas formalno pomoćnik generalnog direktora.

– Savanović nikad nije odgovarao za brojne milionske malverzacije i gubitke, pa ni za izgubljeni sudski spor protiv radnika, težak više od 20 miliona KM. Znao je da taj spor ne može dobiti, jer je zakon na našoj strani, ali je govorio”boli me ona stvar za zakon, ja sam ovdje zakon!” Sad umjesto u zatvoru, sjedi u fotelji – kaže bivši sindikalac u ŽRS Boris Šukalo.



Predsjednik Sindikata mašinovođa u ŽRS, Simo Cvjetković, ne navodeći imena, ocjenjuje da su silni savjetnici, koordinatori i pomoćnici, balast za preduzeće koje se bori za opstanak, jer ostaje bez inženjera, mašinovođa i majstora, koji neće da rade za mizerne plate.

– Kako koji direktor dođe, on dovede svoju ekipu, ali i stara garnitura ostaje u ŽRS, pa se za nju izmišljaju radna mjesta. Zato je nemoguće provesti sistematizaciju iz 2017, pa se sada uporedo primjenjuju dvije sistematizacije radnih mjesta: ona iz 2014. i ova iz 2017, da bi se nekako uklopili svi ti “stručnjaci” koji se gomilaju godinama – kaže Cvjetković.

I u “Elektroprivredi RS” broj zaposlenih na “povlaštenim” radnim mjestima raste iz godine u godinu, svjedoče naši izvori blisku sindikatu. Ipak, neke stvari se mijenjaju, bar kad je u pitanju odnos snaga među vladarima iz drugog plana. Tako je prošle godine, kako navodi naš sagovornik, smijenjen dugogodišnji izvršni direktor Elektroprivrede RS za pravne poslove, Nenad Radović, “zaslužan” za brojne izgubljene sudske sporove, koji su preduzeće koštali desetine miliona maraka.

– Na svim sumnjivim ugovorima u posljednjih petnaestak godina, od ČEZ-a do “Terexa”, njegov je trag. Direktori su prolazili, on je ostajao, a milioni su nestajali – kaže naš izvor. 

Drugi uticajan čovjek iz sjenke u EP RS je Slobodan Radanović, dugogodišnji rukovodilac u sektoru za ekonomske i komercijalne poslove. Tamo, dakle, gdje se vrti novac.

Direktori “vatrogasci”

U javnim preduzećima postoje i povremeni direktori, koje kreatori kadrovske politike “vade iz šešira”, kada treba vaditi kestenje iz vatre, nakon afera i gubitaka. Kad preduzeće ili organizacionu jedinicu digne iz mrtvih, ovakav “direktor vatrogasac” odlazi, a na njegovo mjesto opet dolaze stranački kadrovi.

U “Šumama RS” najočigledniji primjer za to je Čedo Dačević, aktuelni v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Vučevica” Čajniče. On je zamijenio Neđu Mašića iz SNSD, koji je tajno snimao, prisluškivao i ucjenjivao radnike, te proćerdao najmanje milion KM. Ovo nije prvi put da Dačević spasava šumariju Čajniče.



– Treći put je da ja ovdje ispravljam tuđe krive Drine. I nemojte me ništa pitati, ne stajte mi na muku! Rekao sam i na sastanku glavne uprave: pustite me da radim i da čupam gazdinstvo iz minusa, ali teško ide, mnogo je opstrukcija – kaže Dačević.

Dodaje da je na dobrom putu da po treći put spase ŠG “Vučevicu” od propasti i da to radi samo da bi svojim sugrađanima sačuvao radna mjesta.

– Ovo je moja struka. Ne znam upravljati domom zdravlja, ali znam kako se vodi šumarija – kaže ova dugogodišnji inženjer šumarstva.

(Srpskainfo)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

analiticar

25.09.2019 18:21

Kad ce te shvatit komunisticku izmisljotinu savjetnik.Kakav savjetnik bez obaveze i odgovornosti prima vecu platu od onoga koga savjetuje.Menadzeru mislim dobrom ne trebaju savjetnici zato je menadzer njegova je zadnja.Sta mislite ko su savjetnici Merkel pa naucnici sa instituta koji vec primaju platu sa instituta.

ODGOVORITE
Name

Savanovic

25.09.2019 18:51

Pa dobro je li Savanovic osnovao privatnu banku u Prijedoru. S Markom Pavicem. Ili nije.

Name

O

25.09.2019 19:13

pune institucije sabjetnika vozaca kuhara itd itd !!bahacenje kao u Rimskom carstvu!! ljudi rade poslove koje veze svezom znanje nula !samo partijska poslusnost i glas obavezan!glasacka masinerija !tj paraziti drzavni opljackali drzavu u 21 vijeku na balkanu! u javnim preduzecima radnika nema samo glasaci koji ne rade nista niti imaju znanje ali za potrebe partije!milioni tako nestaju a niko ne zna nista!!! i svi cute radi vlastitog intetesa tj partijskog!zalosno !

Name

Pavao -Marko Polo

25.09.2019 19:18

Pola meni, a pola tebi. Tacka.

Name

Sume

25.09.2019 19:23

Stojicic je sve pod svoju sapu stavio, Gojkovica se ne pita ni gdje se lug istresa, a Tepić je alhos i dibidus budala

Name

..

25.09.2019 20:04

Kao prvo Stojicic nije blizak snsd-u nego je 200 % snsd!Vedri i oblači od vrha Šuma pa do svih gazdinstava a u Ribniku, odakle je rodom, ne može se ni pripravnik zaposliti bez njegovog miga.U ŠG Ribnik tandem Stojicic-Visekruna-Vesna kontrolišu sve poslove i keš već više godina! U Upravi Gojkovic je samo figura,ne smije ni u wc bez znanja Stojičića i Laketića! Svi krupni poslovi idu preko njih dvojice ,tenderi,ugovori, sve.

Name

Jedini zakljucak

25.09.2019 18:31

Dobro uopste i postojimo. Dvije decenije stravicne pljacke i razaranja, nije malo,iz svega toga mozemo zakljuciti, da postoji vladavina prava,bili bi jako napredna drustvena zajednica, ali citav vijek ce se osjecati posledice na prostoru sto i ne reci "sada" RS.

ODGOVORITE
Name

Maca Doo-ovaca

25.09.2019 19:24

BejHa opasnija nego djavolji trokut. Svaku paru pojede maca.

ODGOVORITE
Name

Fočo

25.09.2019 20:18

F BiH je mala maca u odnosu na RS kada je korupcija u pitanju. Mi iz RS-a smo u tome mnogo jači, krade se brate, kao nigdje na svijetu.

Name

profesor

25.09.2019 20:32

Nije sve u parama. Bitno je da nauka i pravo svakim danom u svakom podgledu sve vise i vise jacaju u RS.

Name

CC

25.09.2019 20:56

Sve dok se državne kase pune kreditima ovakoj pljački nema kraja...

Name

Eto Vidis

25.09.2019 20:35

Zbog ovakvih likova nam treba Dzandarmerija- Herc.

ODGOVORITE
Name

Закон

26.09.2019 05:53

Дир. Ново Панић добио отказ а био на боловању, ако је то истина отказ треба дати том комује дао отказ или је договор да би овај тужио и наплатио велики новац и то неби био приви дир. на жељ који је добио такав спор, циљано.

Name

buhaha

25.09.2019 21:50

Kako vodja tako i direktori. Samo grabe sebi.

ODGOVORITE
Name

veliko postenje

26.09.2019 03:58

lopovi kradu a postaju preposteni lopovi mala bara puna krokodila

ODGOVORITE
Name

Politika

26.09.2019 04:31

Opšti haos i rasulo....Pa ovo sve treba da je u zatvoru.....Sve go lopov do lopova.....A milion je za njih kao 100 maraka....Ovo je država gdje niko ni zašto ne odgovara....jedino ovaj obični narod za kazne ..pojas..brzina i ostalo...Ovo je toliko uzelo maha da NIKAD NIKO NEĆE ISPRAVITI OVU NAŠU KRIVU DRINU U REPUBLICI SRPSKOJ

ODGOVORITE
Name

Moje misljenje

26.09.2019 07:06

Polako ali sigurno u propast, ne samo RS nego i čitav Region. Balkan je poznat po koruptnim političarima i njima bliskim privrednicima, a narod samo mlati praznu slamu umjesto da se digne na noge i proba nešto da promijeni.

ODGOVORITE
Name

Milan

26.09.2019 07:27

Ovakav stepen korupcije,kriminala i javasluka moze da rijesi samo novi veliki potop.

ODGOVORITE