Dupli aršini za kriminalce i obične građane

Tužilaštva u Republici Srpskoj ne štite prava građana na način propisan zakonom o čemu svjedoče brojni primjeri iz prakse.

Republika Srpska 21.09.2019 | 09:59
Dupli aršini za kriminalce i obične građane
Podsjećanja radi i da bude što jasnije, građani su ti koji plaćaju tužioce, a javni tužioci su oni koji ne zastupaju interese građana koji im obezbjeđuju plate. Jednostavno je, dakle, ko kome i ko je koga.

Primjera u kojima svu jačinu domaćeg pravosudnog sistema i kazni osjete oni koji zbog neimaštine ne plaćaju struju ili u šumi odrežu par metara drva kako bi se ogrijali je previše da bi o njima govorili kao o izdvojenim slučajevima. S druge strane su postupci protiv organizovanih kriminalnih grupa, koji padaju zbog kardinalnih propusta u istragama, a zbog kojih niko od tužilaca nije odgovarao.

Niko još nije odgovarao ni za katastrofalne propuste u istrazi ubistva Davida Dragičevića, propusta koji su doveli do toga da je još uvijek nerasvijetljeno i ubistvo banjalučkog inženjera Milana Vukelića, ali i više od 20 drugih nerasvijetljenih ubistava u kojima je svima zajedničko jedno – traljava istraga.

No, sve propuste domaćeg, reformisanog pravosudnog sistema na najteži način osjetile su i osjećaju žrtve ili oštećeni, odnosno njihovi najbliži.

Advokat Jovana Kisin navodi da su tužilaštva dužna da štite prava svih građana na jednak način, ali da u praksi uvijek ima izuzetaka.

"Samim tim što su tužilaštva javni organ, naravno, finansiraju se iz budžeta i dužni su po Zakonu o javnim tužilaštvima i Ustavu RS da štite prava svih građana na jednak način, jer je jednakost pred zakonom/sudom ili drugim državnim organom zagarantovana Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. U praksi uvijek ima izuzetaka od onog kako bi trebalo da bude i kako je propisano da bi trebalo biti, s tim što je kod Tužilaštva otežan postupak pritužbi i prijava na rad samih tužilaca u slučaju kada se ova jednakost ne poštuje", smatra Kisin.

Dodaje da se problemi ne javljaju samo u radu Tužilaštva već i u propisanim zakonskim rješenjima, koje bi kako navodi, trebalo mijenjati, pogotovo kada je u pitanju položaj oštećenih u krivičnom postupku.

"Kod loših zakonskih rješenja glavna odgovornost je na parlamentarcima koji su izabrani da predstavljaju narod u zakonodavnom tijelu, da bi bili u mogućnosti da reaguju na loša zakonska rješenja i predlažu bolja", izjavila je Kisin.

Smatra kako tretman tužilaštva treba i mora biti isti prema svakom ko je oštećen nekim krivičnim djelom i tu ne smije biti izuzetaka.

"Nažalost, prema važećem Zakonu o krivičnom postupku oštećenom su u potpunosti limitirana prava učešća u samom postupku, te bi se pod hitno trebalo raditi na tom dijelu problema, dakle pristupiti izmjeni zakona koji bi omogućio veća prava i učešće oštećenog u krivičnom postupku, a potom strogo kontrolisati rad Tužilaštva u smislu pridržavanja takvih zakonskih rješenja", istakla je advokat Jovana Kisin.

Ujedno je podsjetila na nedavnu odluku Ustavnog suda u predmetu N. Ćorda u kojem je ukazano na neefikasnost i neblagovremenost Tužilaštva i dosuđena naknada štete apelantu koja je pričinjena takvim radom. Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH donio je presudu po kojoj je Vlada Republike Srpske dužna da, zbog nerada i traljave istrage banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva i policije, isplati odštetu od 5.000 KM Branku Ćordi, koji više od 25 godina bezuspješno traga za istinom o ubistvu svog brata Neđe Ćorde.

Advokat Ifet Feraget takođe ističe da tužilaštva ne štite prava običnih građana.

"Mi smo zemlja s najvećim brojem žrtava, kako u periodu rata, tako i danas, kada stanovništvo masovno odlazi iz zemlje. Zakon, ovakav kakav jeste, vezao nam je ruke, a ljudi kao što su Muriz Memić i Davor Dragičević nemaju nikakva prava", izjavio je Feraget.

Jedini način na koji bi stvari krenule nabolje jeste buđenje svijesti kod građana.

"Ovakvo stanje će potrajati sve dok građani ne budu rekli “dosta je više”, istakao je Feraget.

Dodaje i kako suština problema leži u tome što ne postoji efikasna kontrola rada pravosuđa, te transparentnost u radu, koji je, kako navodi advokat, odličan lijek za korupciju.

Strah od sistema

Kada bi svaki tužilac odgovarao za ono što radi, u pravom smislu riječi, onda ne bi imali situaciju da neko ko utaji milion maraka i ošteti Republiku Srpsku bude osuđen na novčanu kaznu od nekoliko hiljada KM. Ne bi imali situaciju da zbog katastrofalnih propusta u istragama padaju optužnice za ubistva, organizovani kriminal i korupciju.

Ukratko, ne bi imali izopačeni sistem u kojem živimo danas i iz kojeg porodice bježe, ne da bi zaradile novac u inostranstvu, već da bi spasile živote svoje djece.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Jaja

21.09.2019 08:08

Advokatica Kisin uci skolu od tate a tata joj je advokat koji radi za tuzilastvo.branijo je mnoge koji su dobili robiju bez dokaza.cera ce biti ista tata.a tata je ucu zanatu koji znaci uzmi pare a ostalo sve je nebitno.

ODGOVORITE
Name

Doboj

21.09.2019 08:15

Svaki sud i sudija i tuzilac se slomise zastupajuci kriminalce trazeci olaksavajuce okolnosti, tuzioci zrtve dovode na sud reda radi, sve se svodi na brigu za licnu sigurnost pa tako u tome strahu trpe zrtve , sa ovakvim pravosudjem lopovima i ubicama djece netrebaju advokati najbolje ih zastupaju pravosudni strucnjaci, bar je tako u Doboju.

ODGOVORITE
Name

realno stanje

21.09.2019 08:32

Burle, ko je ubio David-a?

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

21.09.2019 08:39

Sve je korumpirano, sve za novac i pod uticajem.

ODGOVORITE
Name

Samo

21.09.2019 09:13

Prijeki sud i oduzimanje imovine i zakon za sve jednak pa po redu od vrha piramide kriminalne!!!popuniti tatvire a oporavam narodabod ovog zla trajace godinama!uvezana hobotnica strasno i to traje od rata do danas ! od vrha do dna! i cistatice korumpirane u njihovom sistemu a kamoli oni nosioci pravosudnih institucija sve korumpiranoooo !ovaj haos samo njima odgovara a narod bjezi

Name

Osnivač

21.09.2019 08:48

Imamo sistem koji širi strah kod svakog osim kod kriminalaca. Sistem je prost i na principima najraspuštenijih mafijaških principa. Undba se renovirala, ojačala i kadrovski podkrepila tako da je ušla u svaku kuću, svaku radnju i svako preduzeće, kao i u svako udruženje građana. PRETHODNO JE SVA PREŠLA U RUKE KRIMINALACA PA TU SADA NEMA POMOĆI, AKO NEKO ŽELI PROMJENE. Ostali faktori ili su formalni ili su u službi kriminala. To širi strah i naročito strah za djecu. Moja kći je zatekla policajca da dila drogu učenicima petog razreda i skoro dobila batina od istog. Policija to već radi javno. Napravljen je sistem da svakog ko bilo šta prigovori kriminalcima ili kriminalu (čitaj i vladajućoj partiji) dobija namještenu istragu, progon, hapšenje, presretanje od "odanih" i "odabranih" policajaca. Tužilaštvo je najkriminalizovanija ustanova i tu se sve završava, ali postoji još: sudija dobija poziv i naredbu koliko i koga će osuditi od sitne "raje" i od onih koji se etiketiraju kao nepodobni. Potrebna je potpuna reforma, ali je strah još veći, kada se zna da se ovakvi sistemi državnog kriminala i državnog terora (to je zločin prema vlastitom narodu i po međunarodnim konvencijama kažnjiv teško krivično djelo) ne može promijeniti bez prolivanja krvi. To čini bombu koja u svakom eksplodira i svi glavom bez obzira odlaze, pa ne mora biti bolje tamo, ali bar je tamo sistem u službi građana. Vjerovatno VLASNICI ŽIVOTA I SMRTI" U Republici Srpskoj imaju namjeru istjerati narod i onda unovčiti zemlju i prostor dati nekom ko bi se rado naselio ovdje! Ovaj plan dovodi već do obračuna pojedinih kriminalnih lokalnih grupa i zbog njihovog obračuna možeš dobiti metak u glavu ako samo izneseš smeće iz kuće ili izađeš da se nadišeš vazduha. Političke elite su debelo u kriminalu i logika im je: teško preživiš ako nisi negdje u kriminalu angažovan, odnosno ako nisi u kriminalu, onda si sigurno proganjan od policije, tužilaštva i osuđen od sudova koji se naplaćuju od kriminalaca. Žalosno i jadno, najljepšu i najskuplju zemlju, krvlju plaćenu smo pretvorili u prostor odakle se mora pobjeći.

ODGOVORITE
Name

Na zalost

21.09.2019 11:29

Tome samo treba dodati, najveci nepotizam je upravo u "takvom" pravosudju, sto znaci, kao da je to privatna institucija i da se agonija gradjana u buducnosti moze samo nastaviti.

Name

Poređenje

21.09.2019 09:31

Englezi su irce ugnjetavali 800 godina, gotovo im zatrli jezik, samo 25-35% iraca zna svoj jezik. Ali irska vlada se zarekla da radi za svoj narod i da nikad više u Irskoj ni jedan irac neće biti prosjak. I evo od siromašne države i silnih emigracija stanovništva postadoše jedna od najpoželjnijih država u Evropi za život. A šta srbi rade od svoje države, šta srpska vlada radi ? Radi sve da ne radi za narod, već sopstveni interes. Prokletstvo!

ODGOVORITE
Name

"Strani plaćenik"

21.09.2019 09:32

Srbinu samo daj vlast i sam će sebe sahraniti.

ODGOVORITE
Name

Sta

21.09.2019 09:41

Ocekivati od drustva gdje vlada neimastina i nizak nivo drustvene svijesti? Upravo ovo ato se dogadja! Glavnu okosnicu radne snage cine radnici koji su presli preko 50god. starosti a od toga veliki dio penzioneri! I zamislite kako ce to sve izgledati samo za deset god? Ides zemljom sa izgradjenom infrastrukturom a nigdje covjeka nemozes sresti! Mi i nismo nizasto drugo nego da nam neko sa strane naredjuje radi to i to kad mi to sami neznamo i nismo na tom mentalnom nivou da to mozemo iako imamo neko znanje!

ODGOVORITE
Name

Da

21.09.2019 10:17

Tako je kad u TUZILASTVU radi nepismena Slavica Matijas kao tuzilac

ODGOVORITE
Name

1

21.09.2019 11:41

Nije samo ona nepismena to je uslov da bi radio.