Hoće li Češka povući priznanja Kosova?

Češki premijer Andrej Babiš razgovarao je na redovnom neformalnom sastanku s predsednikom Češke Milošem Zemanom o ideji Zemana da Češka povuče priznanje Kosova.

Svijet 17.09.2019 | 09:41
Hoće li Češka povući priznanja Kosova?
Babiš je saopštio novinarima da će o tome razgovarati na sastanku o koordinaciji češke spoljne politike, jer on kao premijer ne može da odluči o tome sam, u ime vlade.

"Rešavaćemo to na sastanku o koordinaciji spoljne politike. Tamo će biti ministar unutrašnjih poslova, ministar spoljnih poslova, predsednik Senata, predsednik Poslaničkog doma. To će biti tema razmene mišljenja sa ostalim kolegama iz vlade", kazao je Babiš novinarima nakon sastanka sa Zemanom u zamku Lani kraj Praga.

Češki premijer naglasio je da ne može da odlučuje o tome sam, kao premijer u ime vlade, a iako je prošle sedmice kazao da ne vidi razlog da Češka menja svoju politiku i povlači priznanje Kosova iz 2008. godine, večeras nije kategorično isključio ni takvu mogućnost.

"To ne kažem. Raspravljao sam o tome sa predsednikom. Predsednik je kazao da je naš stav bio takav i zato što smo bili dve sedmice u NATO, da je to bila neka politička odluka, ali da je njegov stav prema priznanju Kosova negativan", rekao je Babiš.

Predsednik Zeman se u razgovoru sa Babišom pozvao na rezoluciju Poslaničkog doma češkog parlamenta u kojoj poslanici zahtevaju od vlade premijera Mireka Topolaneka da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"Drugi argument je to što se sud u Hagu bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari na čelu sa premijerom pod istragom za ratne zločine, to je nešto drugo nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Pretpostavljam da ću na savetovanju zvaničnika, to su četiri čoveka, pokušati da primenim te argumente i, ili će mi to poći za rukom ili ne, to je život", izneo je prošle sedmice Zeman češkim novinarima, koji su ga pratili tokom posete Beogradu, svoj drugi argument u prilog povlačenju priznanja.

Zeman je prošlog četvrtka na kraju posete Beogradu češkim novinarima kazao da ne bi tražio povlačenje priznanja ako bi u Prištini na vlast došle demokratske stranke neopterećene prošlošću, mada u to ne veruje jer po njegovim rečima nažalost demokratske stranke imaju na Kosovu veoma slabu reprezentaciju.

Češko Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je 12. septembra povodom najave predsednika Češke Miloša Zemana da će pokušati da vidi da li je moguće povlačenje priznanja Kosova, da je Češka Republika Kosovo priznala kao državu u potpunosti i definitivno, a da nikada do sada Češka nije povukla svoje priznanje nijedne države.

"Češka Republika ima nesumnjiv interes da očuva međunarodne sporazume sa Republikom Kosovo uključujući tu i obaveze koje proističu iz njih za obe strane", stoji u saopštenju MSP-a.

MSP je istaklo da je Češka potpisala sa Kosovom da kao država naslednica stupa u bilateralne međunarodne sporazume iz perioda od 1936. do 1999. godine još iz vremena Čehoslovačke i bivše Jugoslavije, a da su se sa sporazumima o readmisiji i o izbegavanju dvostrukog oporezivanja složili svojim potpisom, odnosno punomoćjem i tadašnji predsednik Vaclav Klaus i sadašnji Miloš Zeman, uprkos tome što su dosledni protivnici priznavanja nezavisnosti Kosova.

U Češkoj se na Zemanovu inicijativu oko Kosova gleda uglavnom kao na još jedan od provokativnih praznih gestova bez ikakve realne osnove, učinjen da bi se dopao Srbima.

Po oceni predstavnika češke opozicije, posebno one koja je 1999. godine bila odlučno protiv bombardovanja Jugoslavije, reč je i o Zemanovom osećaju krivice i izvinjenju srpskom narodu, za to što je kao češki premijer dao saveznicima u NATO pristanak u ime Češke da se bombarduje Srbija zbog Kosova, a budući da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da minira.

(Beta)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Skeptik

17.09.2019 08:00

Samo jedna država treba povući priznanje Kosova i sve će biti riješeno - SAD.

ODGOVORITE
Name

Re

17.09.2019 09:18

Naravno da će ih SAD pustiti niz vodu kada za to dođe vrijeme. Kosovo je za njih jedan manje značajan politički i pregovarački kapital u odnosima sa Rusijom. Bondstil je tamo da štiti kapitaliste dok popljačkaju rudno bogatstvo. Oni gdje završe posao tu ostaje pustoš, to smo se uvjerili dosta puta da ne nabrajam...Ima li jedan primjer gdje je SAD stvarno donijela demokratiju i prosperitet ??? Šiptari vrlo dobro znaju odgovor.

Name

Skoro pa svi

17.09.2019 14:01

Nece uslijediti povlacenje priznanja zbog interesa srpskog naroda, nego zbog mnogo bitnijih interesa svih....

Name

pravda

17.09.2019 08:19

pozdrav i postovanje ceskoj vladi i presedniku kao i narodu ceske drzave za povlacenje priznanja samoproglasenja srbske pokrajine kosova i metohije

ODGOVORITE
Name

RE

17.09.2019 08:49

E svasta ko jos u to vjeruje???

Name

RE pravda

17.09.2019 09:31

Ti to uzeo kao gotovu stvar...Prijatelju, neće Češka povući priznanje iz dva razloga.Znaš kojih? Prvi-Amerika!!!Drugi-većina onih koji bi u parlamentu odlučivali su za nezavisno Kosovo i kao glavnog krivca za sve probleme 90-ti i probleme na Kosovu vide Srbiju i srpski narod u cjelini...Tako da od te priče nema ništa.Ostaju samo ove afričke tunguzije koje za šaku dolara u privatni džep pristaju na takvu stvar....

Name

re pravda

17.09.2019 09:45

Nadu izreci je ok, ali nista od toga. Ni jedna drzava nece povuci priznanje osim neke nebitne africke banana drzave, zivi bili pa vidjeli

Name

Ali, nece moci

17.09.2019 12:32

Ni jedan albanac u BiH to ne zeli, a mnogo ih je... Uveliko su i doprinjeli ovakvom stanju i u samoj BiH.

Name

Ser od Doboja

17.09.2019 09:20

kao da je to nešto važno, BiH je priznata od cijelog svijeta, pa opet...

ODGOVORITE
Name

Da

17.09.2019 12:22

Hoce i ne samo oni!

ODGOVORITE