Otvorena nova dionica Istočnog tranzita u BL

Novoizgrađena i posljednja dionica istočnog tranzita u naselju Obilićevo, kojom je izvršeno spajanje sa dionicom u pravcu novog mosta na rijeci Vrbas, vrijedna 1,5 miliona KM, otvorena je i puštena u rad.

Republika Srpska 16.09.2019 | 15:19
Otvorena nova dionica Istočnog tranzita u BL
Gradonačelnik Igor Radojičić, koji je otvorio novu dionicu zajedno s Nenadom Nešićem, v.d. direktorom "Puteva RS", rekao je da je urađen veliki posao spajanjem istočne transverzale.

Završetak ove obilaznice, na kojoj su radovi bili zaustavljeni od polovine osamdesetih, jedan je od ključnih projekata iz investicionog ciklusa "Banjaluka se gradi", ali i programa "Banjaluka 2025".

"Prije 50 godina projektovan je prsten oko Banjaluke sa zapadnim i istočnim tranzitom, a od onog što je nekada trebalo da bude obilaznica, izgradnjom istočnog tranzita Banjaluka je praktično dobila novi bulevar istočnom stranom grada", rekao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, naselja Starčevica i Obilićevo su velika i ovo je žila kucavica i glavna saobraćajnica u njima.

"Završetkom ove dionice urađen je istočni tranzit, koji kreće od novog Zelenog mosta na Vrbasu, preko Krfske ulice i Gavrila Principa, kružnim raskrsnicama spaja se s mostom na Rebrovcu pa preko Banjalučkog polja silazi do granice između naselja Malta i Lazarevo", istakao je Radojičić.

Dodao je da je krajnji cilj projekta povezivanje zapadnog i istočnog tranzita, a ovaj posao je rađen u saradnji s "Putevima RS".

"Oko 700.000 KM je izdvojio grad, nešto više 'Putevi RS', a već smo počeli razgovarati o sljedećoj investiciji - kružnom toku kod 'Lesnine'", istakao je Radojičić.

Nenad Nešić, v.d. direktora "Puteva RS", rekao je da je ovim riješen jedan od najvećih saobraćajnih problema u gradu.

"Poslije nekoliko decenija planiranja istočni tranzit je napokon završen, širina kolovozne trake je 13,2 metra, ukupna dužina puta koji smo otvorili je 577 metara, povezana su dva najveća naselja Starčevica i Obilićevo i riješena je gužva u saobraćaju na ovoj dionici", kazao je Nešić.

Dodao je da će raskrsnica kod "Lesnine" biti građena uporedo s rekonstrukcijom Ulice Ivana Gorana Kovačića, čime će kvalitetno biti spojeni istočni i zapadni tranzit.

Na spajanje istočnog tranzita prema Zelenom mostu čekalo se više od 30 godina, a projekat je bio blokiran zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Posao je nastavljen prošle godine izgradnjom dionice od "As marketa" do Krfske ulice, a izvođač ovih radova je bilo preduzeće "Kozaraputevi".

(Nezavisne)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Banja Luka

16.09.2019 14:03

Dobit ces ponovo povjerenje gradjana gradonacelnice, pokazao si da grad vodis uspjesno. Trazi nacin da rijesis kanalizaciju u vecim naseljima i u koritu Vrbasa. Za to treba puno novca ali mora se rijesiti.

ODGOVORITE
Name

Direkt

16.09.2019 18:04

Dobice od mnogih, glas za njegovog protivkandidata. Eto sta ce dobiti. :)))

Name

Igipop

17.09.2019 09:01

Pa realno, za njegovog mandata dosta je urađeno, čak i najviše

Name

Direkt

17.09.2019 18:19

Isto tako mnoge fabrike ne rade, a i ne zivi se od auto-puteva i kruznih tokova.

Name

Banjalučanin

16.09.2019 14:39

Ovo jeste veliki posao, ali je ostao neriješen i veliki problem na dijelu istočnog tranzita u naselju Lazarevo, od Nove pijace do skretanja na petlju za Prijedor. Naime, na ovom dijelu saobraćajnice koja je frekventnija od bilo koje druge u gradu saobraćaj je zbog ne baš širokog kolovoza za ovoliki broj vozila zagušen svakodnevno do te mjere da se vozila kreću "puževim korakom". Naročito je izražen problem na raskrsnici u Ulici Knjaza Miloša (skretanje prema Trapistima i Slatini) gdje su zastoji svakodnevni, a problem je lako rješiv,samo treba za nekoliko metara proširiti kolovoz za desno skretanje. Tu se često događaju i saobraćajne nezgode, a nadležni u Gradskoj upravi problem ove raskrsnice još nikad nisu ni spomenuli.

ODGOVORITE
Name

Drvar

16.09.2019 15:43

Vidis kako su nazovi ih banjalucani podvodljivi ovi dvojica mamlaza komentarisu sta bi trebalo uraditi josv kao oni svom gradonacelniku pomazu. Neka vas dodik jebe ispascete za par godina gradjani drugog reda

Name

Re

16.09.2019 15:57

Pa cijela gradska uprava je sa sela, te bi se tacnije trebala zvati seljacka uprava. Ti seljaci su glavni problem grada.

Name

Skeptik

16.09.2019 18:49

Pa zar više nisu zaslužni Titini socijalisti komunisti koji su uradili 90% tog tranzita kao i 90% cijele infrastrukture grada. Doduše, 10% svega su napravili Turci, 10% Austrijanci...Još će reći da je zaslužan i za završetak obnove Kastela koji su izgradili Rimljani...

ODGOVORITE