Dodatno jačanje veza Republike Srpske i Srbije

- Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da su "Dani Srpske u Srbiji" izuzetno uspješan projekat saradnje i promocije što pokazuje i sve veći broj lokalnih zajednica koje žele da učestvuju u ovoj manifestaciji čiji je osnovni cilj promocija privrednih, kulturnih, turističkih i sportskih sadržaja, kao i dodatno jačanje veza Srbije i Republike Srpske.

Republika Srpska 10.09.2019 | 22:02
Dodatno jačanje veza Republike Srpske i Srbije
"O obimu, značaju, ali i uspješnoj organizaciji ove manifestacije dovoljno govori činjenica da smo prve godine počeli u Beogradu, a da smo ovaj put oborili sve rekorde, realizujući aktivnosti u 21 gradu širom Srbije", rekla je Cvijanovićeva u obraćanju zvanicama u Narodnom pozorištu u Beogradu na zatvaranju manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".

Ona je rekla da joj čast i zadovoljstvo što je večeras u Beogradu i što ima priliku da prisustvuje svečanom zatvaranju ove veoma značajne i, sada već, tradicionalne manifestacije, koju je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji uspješno organizovalo već sedmi put.

"O bliskosti naroda koji živi s obje strane Drine ne treba posebno govoriti, niti o tome da naši odnosi uveliko prevazilaze one formalne i institucionalne, koji su oličeni u Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama.
Ne postoji nijedan uspjeh ili problem koji se dešava u Srbiji ili Republici Srpskoj, a da on, na neki način, nije i zajednički ili da se ne osjeća ili doživljava podjednako", naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da zato i svaka pobjeda Srbije, bilo da je riječ o otvaranju nove fabrike, izgradnji savremenog auto-puta ili zlatnoj medalji sjajnih odbojkašica, ljude u Republici Srpskoj čini ponosnim i srećnim.

"S druge strane, Srbija pruža veliku podršku našim naporima da obezbijedimo stabilnost i dalji razvoj Republike Srpske. Zato za nas u Srpskoj ne postoji važniji zadatak, veći interes, niti važniji cilj od daljeg učvršćivanja odnosa i sve većeg povezivanja sa Srbijom", rekla je predsjednik Republike Srpske.

Ona je navela da kroz bližu i dalju istoriju, granica sa Srbijom i njen bezbjedan prelazak često su predstavljale pitanje života i smrti, a danas je od suštinskog značaja da se obezbijedi slobodan protok ljudi, robe, ideja i kapitala, koji će biti u funkciji jačanja privredne saradnje i ukupnog razvoja.

"Veoma smo zahvalni rukovodstvu Srbije na razumijevanju, principijelnoj političkoj podršci, kao i na brojnim projektima koji su u Republici Srpskoj realizovani uz finansijsku pomoć Vlade Srbije. Važno je i na ovom mjestu podsjetiti da u Srpskoj danas skoro nema opštine u kojoj Srbija nije prisutna kroz izgrađenu ili rekonstruisanu školu, bolnicu, vrtić, put, dom kulture, most, sportsku dvoranu ili neki drugi objekat", podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da je Srpska zahvalna Srbiji i na pomoći koju pruža u edukaciji i usavršavanju njenog kadra u oblasti zdravstva, ali i podršci na modernizaciji obrazovnog procesa.

"Neizmjerno je važno i učešće Srbije u našim humanitarnim akcijama i sve to naši građani cijene. Oni vole što radimo i djelujemo zajedno", dodala je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da sa velikim zadovoljstvom može istaći da su odnosi Srpske i Srbije snažniji nego ikada, a da u budućem periodu mogu biti samo dodatno unapređeni.

"Veliki doprinos jačanju naših veza daje i ova manifestacija koju večeras svečano zatvaramo. U to ime, želim da izrazim posebnu zahvalnost Predstavništvu Republike Srpske u Beogradu, kao i svima koji su dali svoj doprinos da `Dani Srpske u Srbiji` i ove godine budu organizovani na najvišem nivou.

Živimo u izazovnim vremenima, i dalje nosimo mnoga opterećenja iz prošlosti i borimo se sa istim stereotipima. Mnogi procesi se dešavaju oko nas, ali i u okviru nas i zato je važno da ojačamo našu poziciju za vrijeme koje dolazi", poručila je Cvijanovićeva i u ime građana i institucija Republike Srpske zahvalila Srbiji na podršci koju pruža.

(Srna)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Objavio

10.09.2019 22:11

Bosna i Hercegovina je mnogo uradila u međudržavnim odnosima i saradnji tako da njen entitet RS ima odlične veze u Srbiji.

ODGOVORITE
Name

Direkt

10.09.2019 23:59

Veze BiH i Srbije su Jake prije svega zahvaljujuci srpskom narodu u RS i BiH. Da se Sarajevo (Bosnjaci) iskljucivo pita, mi bismo bili u ratu sa Srbijom.

Name

KOMŠIJA

11.09.2019 07:16

Naša majka Slovenija!!!

Name

Stvarno jaki

11.09.2019 10:39

Dobre nam veze, zato na granicama kilometarske kolone. Kamioni cekaju po 2 dana.

Name

re direkt

11.09.2019 15:15

Druze, da je tako kako ti mislis, nebi se preduzeca Srbije prosiravali po federaciji. Znaju oni u kom je entitetu bolje. Znam da istina boli!

Name

re

12.09.2019 11:22

https://youtu.be/02ELAsPXlcg

Name

Ratarata

10.09.2019 22:13

Šta smo Bogu zgrešili da tebe slušamo

ODGOVORITE
Name

BL

10.09.2019 23:22

Zašto borački mjesečni dodatak razvlačite za isplatu po sedam do deset dana, od mizerne boračke penzije koju zajedno ne isplaćujete unazad par godina, zar i u tom mizernom boračkom dodatku lovite kamate i zjale.

Name

Glas

10.09.2019 22:24

Hip,hip,huura

ODGOVORITE
Name

Boki

10.09.2019 22:39

Dok vi smeće od ljudi-političari ojačate veze narod će se raseliti i izumrijeti. Gdje je priča o ekonomiji?

ODGOVORITE
Name

Pitanje

10.09.2019 22:49

Koji je monstrum ukinuo platni promet sa Srbijom i tako nanio ogromne ekonomske stete narodu?

ODGOVORITE
Name

Ratko

10.09.2019 23:04

Odgovor! Dodik, on je proterao dinar iz platnog prometa istovremeno kad je predao i Brcko. Pre toga je dojahao na tenkovima nato-a, licno sam bio prisutan na ulicama BL kad se to desavalo. Koja slucajnost, stvarno nisam znao sta se desava, sretnem komsiju policajca, Slavko Saric, i pitam ga staj ovo, sta se desava? Odgovor je bio: "Cekamo da ove izbace iz MUP-a pa da mi zauzmemo". Taj i takvi su umrli za mene.

Name

RE

10.09.2019 23:19

Zna se ko je ukinuo platni promet!

Name

re Ratko

11.09.2019 09:21

Lupaš Ratko. Nikakvih tenkova nije bilo te devedesetsedme. Bili su BOV-ovi vojne policije oko hotela Bosna i nijedan političar nije bio u njima.

Name

BG

10.09.2019 22:55

Skoro da ste postali zavicajno udruzenje u Srbiji kao i bivsa rsk sto ima udruzenje.Nesluti na dobro.

ODGOVORITE
Name

modricanin

11.09.2019 00:11

Samo povecavate broj nekretnina po Srbiji. Samo u Novom Sadu stotinjak stanova posjeduju Modricani.

ODGOVORITE
Name

Iz Srbije

11.09.2019 03:49

Ovi dani se prave radi glasova i glasackog tijela. Sad sprovode ideju jednog udruzenja Republike Srpske kako bi sve stavili pod kontrolu i integrisali sva udruzenja pod jedno....

ODGOVORITE
Name

Vjeciti opozicionar

11.09.2019 08:43

Veze treba jačati, ali ko je ukinuo platni promet sa Srbijom, kako vas nije sramota, nemate ni obraza ni morala kao ni svi koji vas podržavaju. Otpadnici srpskog naroda.

ODGOVORITE
Name

RE

11.09.2019 09:28

KAKO ŽELJKA NA MARGINI DODIKA MLATI PO SRBIJI. PROSJACI. SRAM VAS BILO KUĆA VAM GORI

Name

Evo

11.09.2019 09:42

Evo je opet !!u trgovini!kupuje glasove po Srbiji !!! oni daju posao u drzavnim ili dozvole za rad privatnim firmama samo za glas njima i uzivaj u privilegijama ! kupovina papakaaaaa!!!! u punom jeku !!za potrebe stranke a troskove placa budzet sbih gradjana !!!!to samo na brdovitom balkanu prolazi i nigdje vise!!ima li kraja bahacenju politicara na balkanu !doticna je vrh vrjova !u potrosnji budjeta od svojeg budzeta 10 miliona pa boznog parka pa hodanja i rada za potrebe stranke i licne bahacenje vrh vrhova za ginisovu knjigu!!!! a narod se iseljava na sve strane od ovog zla!!! osiromasen opljackan ponizen nemocan raseljen !a partijasi se bahate u sbojem carstvu u urusenom sistemu!strasno u 21 vijeku

Name

Pa

11.09.2019 09:47

Ko je ukinuo platni promet sa Srbijom a sad puna Srbija licnog kapitala od tih istih!Srbija nagradila za rad i sad cuva jabno i tajno!!od Beograda na vodi do cijele teritorije Srbije !ulazu bez bojazni da ce se blokirati ili oduzeti!!cuva se revnosno!!! partijsko blago steceno na brdovitom balkanu!!!!!! pa sad su boggatasi bise tamo neg ovamo! I Uprabljaju sa narodom iz Srbije !!!! tamo im je baza kao i Rusijja