Poljoprivrednici nezadovoljni ukidanjem premije

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS apelovao je na Ministarstvo poljoprivrede da bar ovu godinu zadrži premiju ili da je umanji, jer je, kako je naglasio, njeno ukidanje samo je otežalo situaciju poljoprivrednika čiji je rod pšenice prilično smanjen.

Republika Srpska 07.09.2019 | 21:20
Poljoprivrednici nezadovoljni ukidanjem premije
Premija od pet pfeniga po kilogramu za proizvedenu i prodatu pšenicu nije ukinuta zbog poljoprivrednika koji su, da bi dobili podsticaje, prijavljivali fiktivne parcele, nego zbog dogovora sa farmerima da se izdvajanja za tekuću proizvodnju smanje u korist povećanja izdvajanja za kapitalne investicije. 

To poručuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, reagujući na tvrdnju iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS da je većina poljoprivrednika kažnjena zbog nekolicine onih  koji nisu sijali pšenici, a koji su prijavili desetine hektara.

Podsjetimo, predsjednik ovog saveza Stojan Marinković nedavno je izjavio da je poljoprivrednicima, uz sve nedaće, došla i kaznena mjera ministarstva. 

– To je klasična prevara u poljoprivredi i mislim da nije pošteno što je resorno ministarstvo ukinulo premiju od pet pfeninga za prodatu pšenicu u ovim uslovima, jer je na neki način većina poljoprivrednika kažnjena na osnovu nekolicine koji su to prouzrokovali – rekao je Marinković.

Dodao je da je ovaj savez apelovao da MPŠV bar ovu godinu zadrži premiju ili da je umanji, jer je, kako je naglasio, njeno ukidanje samo otežalo situaciju poljoprivrednika čiji je rod pšenice prilično smanjen.

– Na prvom narednom sastanku sa ministrom, još jednom ćemo pokušati da iniciramo da se iznađu ta sredstva, da se na neki način izvrši rebalans budžeta za ovu godinu – poručio je Marinković.

U MPŠV za Srpskainfo objašnjavaju da pomenuta premija jeste ukinuta, ali uz dogovor sa poljoprivrednim proizvođačima. 

– Isplata premije za pšenicu nije povezana sa kontrolama koje su u vezi sa malverzacijama sa zasijanim površinama. Isplata premije za pšenicu regulisana je Pravilnikom o podsticajima za 2019, a kontrole koje je ove godine sprovela Agencija za agrarna plaćanja RS su u funkciji smanjenja malverzacija – kažu u resornom ministarstvu i dodaju da je u ovoj godini isplaćena premija za proizvedenu i prodatu pšenicu roda iz 2018, i za tu namjenu je iz agrarnog budžeta ove godine isplaćeno 3,1 milion KM.

– Reč je o meri od pet feninga po kilogramu. Osim toga, proizvođačima pšenice isplaćena je i premija za pšenicu roda iz ove godine, za šta je ukupno isplaćeno skoro 3,18 miliona KM, a riječ je o 200 KM po hektaru. Dakle, ove godine proizvođači pšenice su iz agrarnog budžeta na svoje račune dobili skoro 6,3 miliona KM, samo po osnovu premija za pšenicu. Ovo su značajna sredstva koja su izdvojena ove godine za proizvodnju pšenice, i među najvećima su u regionu – naglašavaju u MPŠV.

Podsjećaju da su se, prije nego što je usvojen agrarni budžet, proizvođači gotovo jednoglasno složili da se ove godine na teret tekuće proizvodnje dodatno povećaju sredstva za kapitalna ulaganja.

– MPŠV je, u skladu s tim, za te namjene povećalo izdvajanja na gotovo 12 miliona KM u agarnom budžetu – ističu u ovom ministarstvu.

Ministar Boris Pašalić poručio je da će resorno ministarstvo istrajati u borbi protiv lažnih poljoprivrednika, te da su rezultati sa terena u ovom pogledu poražavajući.

– Kontrolama je utvrđeno da je značajan broj farmera u RS, koji su korisnici podsticaja, prikazivao lažne podatke, pogotovo kod podrške za regresirani dizel i proizvodnju pšenice.  Kontrole su pokazale da su neki ili prijavili više usjeva nego što stvarno imaju ili su prijavili usjeve koje uopšte nemaju. Tim ljudima smo uskratili premiju, a dvije godine neće moći da dobiju podsticaj ni po kojem osnovu – rekao je Pašalić.

(Srpskainfo)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

File

07.09.2019 21:26

Kakva premija lopovi neradnici postoje dunum I hoce premija kaze da je posio sto banda seljacka

ODGOVORITE
Name

Re

07.09.2019 21:29

Naj gori je lopov a seljak ma kakva premija Jo's I porez uvest I ja pravim ograde I placam porez

ODGOVORITE
Name

Semberac

07.09.2019 21:48

Psenica je neperspektivna kultura za nas. Treba ulagati u industrijsko bilje i povrce. Puna podrska kontrolama u poljoprivredi

ODGOVORITE
Name

Veber

08.09.2019 05:39

Država premijama na otkup poljoprivrednih proizvoda sam pomaže privatne otkupnike i prerađivače proizvoda da dobiju dodžaba te proizvoda da poljoprivrednicima samo umanjuje štetu da ih ne prodaju dodžaba. Država bi morala da reguliše cene otkupa, da prerađivači proizvoda moraju platiti pošteno za poljoprivredne proizvode, koliko se proceni, a ne da oni dobijaju dodžaba žitarice, voće, povrće, meso i mleko. Na ovaj način država njih pomaže, jer svi oni se nalaze u strankama na vlasti ili manji deo u opoziciji, država parama naroda plaćanjem premija otkupncima polj proizvoda da ih mogu jeftinije kupiti finansira svoje stranačke članstvo, aktiviste i uništavače naroda. tako da ponovo narod sam finansira svoje uništavanje. Kakve crne premije, to je idiotizam, država bi morala da izgrade prehrambenu prerađivačku industriju u akcioinarskom vlasništvu države i poljoprivrednika, i pojedinice treb što dalje oterati od te industrije, zabraniti ima da eksploatišu poštene poljoprivrene proizvođače.

ODGOVORITE
Name

blic

08.09.2019 05:55

Puna podrška ministru Pašaliću u nastojanjima da uredi stanje u poljoprivredi Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

Poljoprivrednik

08.09.2019 08:31

Prvi put od stvaranja Republike Srpske konacno Ministarstvo poljoprivrede pocinje da se ozbiljno bavi problemima za koje svi znamo da postoje a cutimo o tome. Puna podrska ministru od ratara iz Lijevce Polja

ODGOVORITE
Name

Ludi konj

08.09.2019 09:14

Ministar provodi ono sto je najavio. Smanjuje premije a prosiruje subvencije za mehanizaciju i opremu. Ne smanjuje se novac za poljoprivredu vec se preusmjerava na druge mjere unutar istog budzeta. Samo tako nastavite, ovi sto se bune to su oni sto su muljali sa podsticajima pa sesad zale

ODGOVORITE
Name

Svrni navrni

08.09.2019 19:40

A Usorac, šta Usorac veli..?? Bez Usorca sve u vodu pada, nema dogovora, nema razgovora, nema lažnih premija ni prevare bez Usorca, slava mu i čast.

ODGOVORITE