SNSD neće ući u vlast na nivou BiH?

Politički analitičar iz Beograda Dušan Janjić smatra da ne postoje šanse da SNSD uđe u vlast na nivou BiH, te da su u ovom trenutku, prema njegovim riječima, tom cilju mnogo bliže neke druge političke opcije.

Bosna i Hercegovina 06.09.2019 | 09:18
SNSD neće ući u vlast na nivou BiH?
Janjić za Insajder, između ostalog, tvrdi da u slučaju nastavka blokade formiranja vlasti na bh. nivou nije isključena ni mogućnost održavanja vanrednih izbora.

- Sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH između SNSD-a, SDA i HDZ-a predstavljao je samo politički manevar kako bi se dobilo na vremenu. Kako sada stvari stoje, Milorad Dodik neće uspjeti da formira Savjet ministara. Ako to ne uspiju i neke druge opcije, onda su mogući novi izbori - tvrdi Janjić.

Što se tiče postavljanja Metjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan, Janjić smatra da će Palmerova misija prvenstveno biti usmjerena na oživljavanje dijaloga između Beograda i Prištine i traženja konačnog rješenja za kosovski problem.

- Takođe, po pitanju budućnosti Zapadnog Balkana ne postoji jedinstven stav zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija), kao ni između Vašingtona i Brisela. U narednom periodu radiće se na usaglašavanju stavova prema ovom prostoru - kaže Janjić.

On dodaje i to da je stav zapadnih sila trenutno takav da se pitanje Kosova ne može staviti u isti paket sa rješevanjem krize u BiH.

- Što se tiče BiH, tu će se ići će na rješavanje vrućih, strukturalnih problema. Pitanje izbornog zakona, zakonodavstva, sređivanje stanja u pravosuđu je ono za šta je međunarodna zajednica najviše zainteresovana. Za nekoliko sedmica moglo bi se očekivati značajnije angažovanje međunarodne zajednice kad je riječ o stanju u bh. pravosuđu, te sprezi političkog kriminala i korupcije. Osnovni cilj je da se BiH učini funkcionalnijom državom - tvrdi Janjić u izjavi za Insajder.

(BN)

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Jami

06.09.2019 07:38

Eto ti znas sve , nego sta ce biti? Ostavice Bakir dom naroda u Dodikovim rukama i sta ce mu vlast bez doma naroda kad se bukavalno sve moze blokirati ? Skim ce napraviti vlast? Ti da imas obraza nebi se javio da si ziv imas politicku partiju u Srbiji bio si na izborima i ostao ispod 1% zato cuti i kad te sta pitaju nisi relevantan

ODGOVORITE
Name

Idi bre..

06.09.2019 08:13

Dobro Janjić kaže. I pročitaj malo ovo što PRAVDA piše dolje. Edukuj se, gledaj otvorenih očiju na svijet oko sebe.

Name

...re

06.09.2019 08:24

Jami, u Domu naroda se mogu blokirati Zakoni i drugi akti ali ne može protok novca i finansiranje.Savjet ministara je sve i sve ide preko njega zato se i Mile toliko bori za to.Dodik je ispo iz vlasti u Sarajevu odavno i do izbora će tako biti, to što pokušavaju razvući priču o tome i što parlamentarci Radmanović, Špirić,Košarac pa i nesudjeni mandatar Tegeltija znaju da gube milone jer trenutno samo primaju platu u Sarajevu a nema tendera i ugradnje je druga priča i služi samo da smiruju i dalje zavlače Pavića, Djokića, Čubru i ostalu ekipu koji još UZALUDNO čekaju na raspodjelu fotelja U RS!

Name

Sudija

06.09.2019 08:35

Dodik i SNSD su prenijeli 68 nadleznosti sa Entiteta RS na nivo Drzave Bosne i Hercegovine, glasajuci u Parlamentu BiH ali i u Skupstini RS-a za prenos tih nadleznosti, ukljucujuci Odbranu i Sigurnost, Indirektno oporezivanje, Sudsko i Tuzilacko vijece i jos mnoge druge institucije i agencije. Da bi se te nadleznosti vratile ponovo na nivo Entiteta moraju se ponovo izglasati u Parlamentu BiH a to ce se dogoditi nikada. Dodik i SNSD samo dzaba lazu, obmanjuju i trolaju jadni, napaceni i pokradeni Srpski narod, to vidi svako osim samih Srba. Za samostalnost RS treba novac, jaka diplomatska mreza, medjunarodno priznanje i naoruzanje, to Dodik niti ima a niti ce imati, a nema ni podrsku niti Srbije a niti Rusije za taj visokorizicni poduhvat, a da ne govorimo o Americi i NATO paktu koji bi se odmah umijesali na stranu medjunarodno priznate drzave BiH. Pa to svako zna, dzaba lazu Dodikovci. Sto se tice MAP-a i slanja ANP-a, pa Dodik je jos davno preko SNSD parlamentaraca sve potpisao i usvojio, pa tadasnji clan Predsjednistva BiH Nebojsa Radmanovic kao potpredsjednik SNSD-a molio NATO da nas kao cjelokupnu drzavu BiH ukljucujuci i Entitete hitno prime u tu vojnu alijansu, sto su oni i prihvatili u Decembru 2018 godine. Nema sada nazad, medjunaridnopravni sporazumi i usvojeni drzavni zakoni BiH, ukljucujuci i Zakon o Odbrani se moraju ispostovati, to svako zna, jer je Dodik sa SNSDom sve to podrzao i izglasao u Parlamentu BiH. Dokle ce nam vise lazno soliti pamet nepismeni SNSDovci, pa narode urazumimo se. Oni samo pokusavaju ponovo da prevare, slazu i obmanu narod, to im je jedini cilj. SDS i PDP imaju realnu sansu da ponovo cine vlast na nivou institucija BIH.

Name

Ne remse

06.09.2019 08:35

Pravda je bas pouzdan izvor. Najvise dezinformacija je bas u Pravdi. Procitaj ti nesto a nemoj pametovati drugima. Cestitam na komentaru sve je bas tako.

Name

Ne remse

06.09.2019 08:39

Kako malo razumijete politucki sistem ove tvorevine pa tenderi su u entitetima 90%.

Name

Re idi bre

06.09.2019 08:44

Pravda je bas primjer za edukovanje bravo majstore zato smo tu sto ti i tebi slicni se edukuju Pravdom i sjede gdje sjede bravo

Name

re Jami

06.09.2019 09:37

Za uspostavu vijeća ministara odluka doma naroda nije potrebna

Name

PRAVDA

06.09.2019 07:41

SAMO NEKA SE RIJESI IZBORNI ZAKON, SKENIRANI LISTICI I POLA PROBLEMA RIJESENO. KAD OVU LOPOVSKU, KORUMPIRANU, KRIMINALNU VLAST SKINEMO SVE CE ICI LALSE. NEKO CE RECI ,SVAKA VLAST JE TAKVA,?! DA. SVAKA VLAST JE POMALO KORUMPIRANA ALI OVAKVA NIJE ZABILJEZENA DO SAD U EVROPI. OVAJ NEMORAL, BESCASCE ... JE ZA IZUCAVANJE U SKOLAMA.

ODGOVORITE
Name

Haha

06.09.2019 09:46

A ko ce doci kad skines ove? Cavic, Petrivic, Micic, Bjelica, Karadzic, Bunadalo... sve teska opozicija... ova vlast nema alternativu ne zato ste ne treba nego sto alternativa jednostavno ne postoji...

Name

Direkt

06.09.2019 10:24

Alternativa uvijek postoji.

Name

Pop jovica

06.09.2019 10:42

Haha, u kome svijetu ti živiš? Čavić,Petrović i ekipa su prešli kod rudonje! Petrović je postao šef dobojskog SNSD-a. A Sonja,cicko su spavači u redovima opozicije koji će sutra postati dio crvene sekte ako im se ukaže prilika!

Name

realno stanje

06.09.2019 07:58

Ova kriza samo pojacava neophodnost odvajanja RS iz BiH. Slijedi nova platforma u NS RS i njeno usvajanje vecinom glasova. Opozicija tu nece izmjeniti nista. Najavu ovoga pogledjte na linku: https://www.atvbl.com/vijesti/republika-srpska/snsd-ce-nsrs-predloziti-platformu-kao-odgovor-na-blokiranje-formiranja

ODGOVORITE
Name

Re realno stanje

06.09.2019 09:40

Sa tom platformom mogu isto uraditi kao i sa referendumom i rezervnim sastavom policije .Znaci obrisati gu...

Name

re

06.09.2019 09:40

samo ti nama objasni na koji način misliš izvesti to odvajanje, bolje bi ti bilo da se odvojiš od stalnog laprdanja u prazno

Name

Vozač profi

06.09.2019 07:59

Al zato grabe ogroman novac.Crne limuzine pod pratnjom špartaju tamo - amo po cijelij BiH, UVIJEK žure a rezultata nema. Stojim pred Vrandukom preko tri sata, kad idu dva policajca na motorima, za njima policijjsko auto u sredini crni audi sa jednim putnikom, ne vidi se stakla zatamljena, pa pozadi opet policijsko auto. Smo on nas je ukočio sat vremena....Koja bahatost..

ODGOVORITE
Name

Za

06.09.2019 14:13

Oni su bahati, komforni, razuzdani u svemu, pa i u ovakvim situacijama.

Name

Хахаха

06.09.2019 08:01

Док би се они могли договорити о ванредним изборима 100% сам убјеђен да ће прије доћи они редовни 2022 год. Хехе овај чикица све зна к'о баба Ванга.

ODGOVORITE
Name

re

06.09.2019 08:18

SNSD nije više ni za mjesne zajednice, mrcvarenjem života naroda i boraca zbog rasturenog i opljačkanog svega u RS.

ODGOVORITE
Name

Izbori

06.09.2019 08:48

Moze se pokrasti ali nemoze to funkcionisati,nemoze ni u RS sto smo svjwdok stanja,kao ni na drzavnom nivou.Zato sto se naopako radi, a opozicija je u stvarnosti sto niko od ovih sto kradu nece da prizna, "MNOGO JAKA"!

ODGOVORITE
Name

007 Бонд

06.09.2019 09:27

Нема то везе с влашћу! БиХ вам је у фази распада! Ви једноставно не можете да функционишете. Јер ви сте 2 ентитета, 3 народа, 3 вете, 3 језика и 3 различите политике. Чак и кад Р. Српска оде свпјим путем у независност- чак ни тад нећете нпрмално функционисати, јер тад ћете бити 2 народа, 2 вере, 2 политике у једној Федерацији. Значи, све у свему- бедно је у било ком случају. И нема вам спаса.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

06.09.2019 10:16

Ova drzava se mora raspasti. To sada uvidja i sve veci broj Bosnjaka. Tu se vise nista ne moze promjeniti. To treba samo uraditi uz dogovor i bez dizanje tenzija. Srbi nikad nisu mogli trpiti tiraniju, nece ni sada. Samo lagano, korak po korak i svako sebi.

ODGOVORITE
Name

Re

06.09.2019 11:22

Što Mile voli reći, sanjati nije zabranjeno ;)

Name

Vrlo realno

06.09.2019 14:16

Snovi preko noci postanu realnost...Kad je Kosovo moglo postati drzava, postat ce i Republika Srpska.