Treba imenovati mandatara za sastav SM BiH

Predsjednik HDZ BiH i HNS Dragan Čović izjavio je danas da mandatara za sastav Savjeta ministara BiH treba imenovati odmah, dok su ostale stvari, kako je rekao, tehnička pitanja.  

Bosna i Hercegovina 02.09.2019 | 14:35
Treba imenovati mandatara za sastav SM BiH
Čović nije dao odgovor na pitanje novinara u Mostaru kada će doći do novog sastanka lidera SDA i SNSD, odnosno sa Bakirom Izetbegovićem i Miloradom Dodikom.

– Prošle sedmice sjedio sam sa američkim ambasadorom. Moj stav je da treba odmah imenovati mandatara i dati šansu novom Savjetu ministara BiH, jer već smo dogovorili resore.

Sve što se tiče NATO i godišnjih izvještaja treba onda raditi bez odlaganja. Ne smiju nas druga pitanja omesti da imamo Savjet ministara, jer sada imamo predsjedavajućeg Savjeta ministara i predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH u istoj osobi – rekao je Čović.

Upitan je vjeruje li još u sporazum lidera koji ističe 5. septembra, na šta je rekao  – Ja ne bih bio ja da nisam očekivao ono što smo se dogovorili. 

– Mi smo nešto potpisali i to je bio produkt dugog pregovaračkog procesa. Mislim da smo prokockali 26 ili 27 dana u našem dogovoranju. Potpis koji smo stavili u kancelariji EU toliko je snažan i bez otvorenih pitanja da je bilo očekivati da se to završi. Mi nemamo drugog puta nego da tražimo kompromis. Naš put je ka EU, ka NATO, ali moramo odrediti dinamiku šta je tehničko, a šta strateško pitanje – kazao je Čović.

(BN/Klix)

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

ЖИКА Ж

02.09.2019 12:38

Миле, чу ли га ти!!! Немој да те више видимо у Сарајеву!!! Доста си продавао и давао, сада је стоп...

ODGOVORITE
Name

Jeli Sjeda Dlako

02.09.2019 21:46

kad ces.nam vratiti pare...

Name

Kole

02.09.2019 12:48

Vaše strateško pitanje je samo kako uzeti što više para i ništa više. Hvala bogu pa su to pametni mladi ljudi shvatili i bježe što dalje iz BiH a ovi jadni penzioneri i borci koji vas podržavaju, nisu ni zaslužili bolje od vas

ODGOVORITE
Name

Čiča

02.09.2019 13:33

apsolutno tačno

Name

Re kole

02.09.2019 14:03

Kapa do poda.

Name

ISTINA

02.09.2019 12:56

OVAKVOG LUKAVOG LOPOVA JEDNOM MAJKA RADJA U STO GODINA. PA I BUDALA ZNA DA KAD DODIK POSTAVI SVOG COVJEKA ZA MANDATARA NIKAD NECE PRISTATI ZA NATO PLAN. NECE DA PRISTANE ZRTVUJUCI TEGELTIJU A NE DA PRISTANE BEZUSLOVNO. MOJ COVICU MLATIS PRAZNU SLAMU.

ODGOVORITE
Name

ZNANJE

02.09.2019 12:59

Gospodine Čoviću, tebi i Mili Dodiku ne smeta što o svemu odlučujete u ime hrvatskog i srpskog naroda, a smeta vam što je formalno Zvizdić istovremeno predsjedavajući Savjeta ministra i presjedavajući u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ti dobro znaš da u ime bošnjačkog naroda odlučuje Izedbegović, a ne Zvizdić. Međutim, upali ste u začarani krug, jer u Predsjedništvu BiH sjedi Komšić koji je pametniji i sposobniji zajedno i od tebe, Dodika i Izedbegovića. Vas trojica se bavite smo svojim interesima, a vas ne interesuje ni država ni entiteti ni narodi. Mandatar vam treba radi finansija, a ne da bi uradio nešto dobro za građane BiH.

ODGOVORITE
Name

D

02.09.2019 13:46

Gdje se je ta Komšićeva pamet pokazala,blokadom BiH vlasti,šta je ta njegova pamet doprinjela za boljitak BiH,ništa da sve stoji na svom mjestu,ako je njegova pamet blokirati dogovor trojice lidera koga su narod izabrali ,onda smo tu đesmo

Name

pragmaticno

02.09.2019 13:09

E kada bi Bakir i ostala Sarajevska svita slusala ovog covjeka stvari bi po BiH bilo puno izglednije. Drzavu koju 60% stanovnistva ne dozivljva kao svoju mora da bude protektorat. No tome je dosao kraj i to je razlog zasto Komsic i Bakir opstruisu formiranje vlasti. EU integracije su ono cega se Sarajevo plasi. Uvodjenje demokratskih principa vlasi, autonomija Hrvata u Federaciji u pogledu jezika, kulture i medija. Pa kako se Hrvati mogu osjecati ravnopravno kada im Sarajevo bira clana predsjednistva, propisuje im medijske slobode i potiskuje ih iz svih institucija u Federaciji. Ako ovo sluzbeno Sarajevo ne shvati sudbina BiH je zapecacena isto kao i obe Jugoslavije.

ODGOVORITE
Name

Re Pragmaticno

02.09.2019 13:57

Nije istina da 60 posto ne dozivljava Bosnu kao svoju drzavu. Ako to cine onda put pod noge. Ni Madjar, Sandzaklije ni Albanci ne osjecsju Srbiju kao svoju pa vi nebiste dozvolili da je podjele. Zašto bi to dolvolili u Bosni? Ipak je nas vecina koji volimo svoju domovinu.

Name

Re

02.09.2019 13:59

Koja gomila gluposti i neistina, praćena prijetnjom na kraju. Kakvih crnih 60 posto stanovništva? Ako ste sigurni u to, dajte državni referendum pa da vidimo kako stvari stoje. A te "prijetnje" o raspadu Bosne su postale dozlaboga dosadne.

Name

pragmaticno

02.09.2019 14:20

Sta konkretno nije istina. Obe Jugoslavije su se raspale radi nerjesenih nacionalnih odnosa. Hrvati nemaju svoj kanal na Hrvatskom jeziku, Bosnjacki glasovi su im izabrali clana predsjednistva,dok su ostali Bosnjaci glasali za jugoslovenski orijentiranog Bakira. Ne samo 60% stanovnistva vec i 60% Bosnjaka je ne dozivljava kao svoju zemlju. Vise je mladih Bosnjaka u Zapadnih zemljama nego u BiH. Vise se osjecaju dobro dosli u Njemackoj nego u Sarajevu. Vec su gotovo sve cevabdzinice preselile u Njemacku. Vise ni cevapa nece biti na Bascarsiji.

Name

Jami

02.09.2019 13:09

Tebi se zuri da koju kintu prebacite za Aluminij jer Zvizdic i gatacki klan ocigledno babinog pirgu bojkotuju , a Dodik se nagodio sa Mrkonjicanima oko Alumine sad mu dodje mjesto mandatara ...jbg pod pritiskom ste samo se zutom ne zuri on mora prvo kongres da obezbjedi sebi mjesto pa ce onda i on u juris . Ajd imate jos 3 godine taman mozete sve poklepati dotle ce se i narod raseliti mozete vladati dok ste zivi nikog nije briga nek je Angela otvorila granice a uskoro ce i citava Europa tako da ste nebitni likovi i sluzite nam za podsmjeh i posprdavanje

ODGOVORITE
Name

MLADI

02.09.2019 13:30

HVALA BOGU DA TI NISI U PREDSJEDNIŠTVU SA SVOJIM PAJDAŠEM DODIKOM.

ODGOVORITE
Name

Zenica

02.09.2019 13:38

"...Naš put je ka EU, ka NATO, ali moramo odrediti dinamiku šta je tehničko, a šta strateško pitanje – kazao je Čović..." Ha,ha,svašta... HDZ BiH je za ulazak u NATO zbog "milion" razloga (jedan je i taj što je i Republika Hrvatska članica NATO-a (više od 10 godina),naravno),a sada je to odjednom "tehničko pitanje",za razliku od "strateškog" pitanja,odnosno "izbora mandatara"... I to samo zato što taj potencijalni mandatar dolazi iz "bratskog" SNSD-a,odnosno što ga postavlja Čovićev "brat po požrtvovnosti skrbljenja o svom narodu" MIlorad Dodik... Dirljivo,zapravo,nema šta...

ODGOVORITE
Name

Rodjo

02.09.2019 14:39

mile mora gurati tegeltiju,inace ce ga onaj zbrisati sa svih spiskova. dolijo si mile.

ODGOVORITE
Name

Usput

02.09.2019 17:04

Poker Face ga spušta i to lagano američki...

ODGOVORITE
Name

MESA

02.09.2019 19:09

ETO TEBE CEMO PITATI STA CEMO RADITI U BIH,TI SVE STO DOTAKNES OSUSI SE

ODGOVORITE
Name

Covicu

02.09.2019 21:49

od lopovluka si postao glup u komentarima...a od glupavosti ces poludit...pomanitat.

ODGOVORITE
Name

Covicu

02.09.2019 21:50

od lopovluka si postao glup u komentarima...a od glupavosti ces poludit...pomanitat.

ODGOVORITE
Name

Mir

03.09.2019 14:03

Covica interesuje samo resurs ostalo je sve tehnicko pitanje!!

ODGOVORITE