Sud BiH danas odgodio suđenje Atifu Dudakoviću

Suđenje Atifu Dudakoviću i još 15-orici pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije RBiH za zločine nad Srbima na području Krajine 1995, koje je trebalo da bude održano danas u Sudu BiH, odgođeno je zbog bolesti jednog od optuženih.  

Bosna i Hercegovina 02.09.2019 | 13:16
Sud BiH danas odgodio suđenje Atifu Dudakoviću
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije RBiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilima na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani Šiljo, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani Pumparica, Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani Ejko i Šeširdžija, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i tako onesposobljeni za borbu. 

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Naredno ročište biće zakazano naknadno.

(Srna)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

mrki

02.09.2019 11:20

Zakazano naredno ročište pa naredno ročište pa opet naredno i tako dok ih prirodna smrt ne oslobodi optižbe.

ODGOVORITE
Name

Dora.

02.09.2019 12:56

Taj neće lijepom smrću umrijeti, Vidi muse na faci i očima daje zločinac .

Name

re re

02.09.2019 13:52

Da vas Amerika nespasi bilo svasta ovako tisina...

Name

Za rere

02.09.2019 14:56

Cuj amerika.jel ona sto je bombardovala Srpske položaje da bi ovaj kokosar nesto ko uzeo.pitaj malo bolje kako bi prošli da amerika nije zaustavila, i da je vojska iz Srbije presla drinu.pitaj koliko je čekalo jedinica iceksloe da predje.nebi se zaustavili ni do turske.moli ti boga sto je smerika zaustavila i spasila vas.

Name

Za rere

02.09.2019 15:22

Na prostoru bivše beiha navedimi jednu teritoriju koja je bila pod kontrolom VRS da je bila zasticena zona, a ja cu tebi bar 5 koja je bila pod kontrolom terorističke abih.i ti govoris amerika nekog spasila.Prvo se raspitaj zasto je smerika zaustavila i koliko je jedinica cekalo da predju drinu.onda se nebi hi ni do terske zaustavili.

Name

Joja

02.09.2019 17:07

vrana vrani oci ne vadi

ODGOVORITE